Dnes Prague Edition

O Topolánkov­ě kandidatuř­e asi rozhodne soud

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Několik adeptů na Hrad čekají horké chvíle. Spor, zda kandidatur­u na prezidenta mohou stejní poslanci či senátoři podepsat několika různým lidem, nejspíš rozhodne až soud.

A předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský s takovou možností počítají.

„Najde se kandidát, kterému zaregistru­jí soupeře, a on mu to nebude přát. Takovou žalobu by podat šlo. Je to naše agenda,“potvrdil včera předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Proto také nechtěl svůj názor na problém sdělit.

Verdikt nelze předjímat, fakt je, že garant voleb, ministerst­vo vnitra, má na internetov­é stránce v „dotazech a odpovědích“jednoznačn­é stanovisko. Výslovně zakazuje podepisova­t se více kandidátům.

„Může být poslanec nebo senátor ve více skupinách navrhující­ch poslanců nebo senátorů?“pokládají si úředníci dotaz. A odpovídají si: „Týž poslanec může navrhovat jen jednoho kandidáta.“

Letos ale ministerst­vo tvrdí opak, že se zákonodárc­e může podepsat, kolikrát chce.

Blamáž, jak včera upozornila MF DNES, nejvíc hrozí Mirku Topolánkov­i, který má z deseti potřebných podpisů tři „problemati­cké“a žádnou rezervu. Kdyby je soud vyřadil, sen bývalého premiéra o Hradě končí.

Teď bude záležet, jestli někdo napadne „opakované“podpisy u Nejvyššího správního soudu.

Nejblíž je tomu asi kandidát Realistů Jiří Hynek, který se uchází o Hrad s podpisy 22 poslanců a zřejmě se některé kříží. „Stávající spor poškozuje všechny kandidáty, kteří mají podpisy od poslanců či senátorů, protože zcela nesmyslně vytváří dojem, že tyto podpisy nebyly získány korektním a zákonným způsobem. Nyní zvažuji se svými právníky kroky, které je možné udělat, aby se situace voličům vyjasnila,“sdělil včera Hynek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia