Dnes Prague Edition

Školy musí nafukovat rozvrh

Hodiny matematiky dělají odborným školám těžkou hlavu. Ředitelé škrtají dějepis či ovocnářstv­í

-

Jak přepsat školní rozvrhy, aby se do nich vešlo pár hodin matematiky navíc? O tom teď přemýšlejí desítky ředitelů středních odborných škol. Důvod? Až k nim příští rok v září do prvního ročníku nastoupí noví studenti, budou už povinně maturovat z matematiky.

Ministr školství Stanislav Štech na konci června vydal nařízení, že všichni budoucí maturanti ze středních odborných škol musí mít během čtyř roků studia v rozvrhu alespoň deset hodin matematiky (dvě až tři hodiny týdně). Tedy stejně, jako je to na gymnáziích.

Teoreticky by to mělo srovnat šance, se kterými jdou absolventi odborných škol k maturitě. Musí uspět u stejného testu jako studenti gymnázií, ale nebere se přitom ohled na to, že jim v rozvrhu hodně místa zabírají odborné předměty nebo odborná praxe.

Když pak u maturity propadnou, nemají ukončené středoškol­ské vzdělání. Propadlíků každý rok přibývá, a to nejen v matematice. Jsou učební obory, kde se neúspěšnos­t blíží 90 procentům.

Ředitelé teď stojí před nelehkým rozhodnutí­m. Musí přidat v předmětech, ze kterých se skládá státní maturita. Jenže počet hodin, který mohou žáci strávit ve škole, je omezený.

Přidat jen na matematice přitom nestačí.

Dnešní studenti maturují ze dvou předmětů. Čeština je pro všechny povinná, jako druhý předmět si podle vlastního uvážení mohou vybrat mezi matematiko­u a cizím jazykem. Nově se všichni budou muset připravit na státní maturitu nikoli ze dvou, ale ze tří předmětů. Povinná bude nejen matematika, ale i cizí jazyk.

Logicky na to doplatí odborná příprava a také vzdělávání v předmětech, jako je dějepis nebo fyzika, ze kterých se přímo nematuruje.

Zahradnick­á škola v Kopidlně uvažuje o kompromisu na úkor odborné přípravy. Během čtyř let studia mají momentálně osm hodin matematiky, přidat musí alespoň dvě. Přidávat další hodiny do rozvrhu jako takového nemohou, nemají peníze, aby zaplatili další učitele.

Z jakých předmětů škola sleví, zástupkyně ředitelky Ludmila Šulcová zatím neví. Ale ve výsledku by to mohlo znamenat, že se změní odborná část maturity.

Žáci by skládali zkoušku jen ze sadovnictv­í a květinářst­ví, zatímco zelinářstv­í

Fakta Jak škola dělá rozvrh a ovocnářstv­í by patrně z maturity vypadlo.

To by podle Šulcové samozřejmě znamenalo pokles úrovně odborné přípravy.

„Chtěli jsme mít žáky vždy celistvě připravené do celého oboru. Ale teď je asi budeme muset vyprofilov­at, aby byli především schopní se připravit na všechny části státní maturity,“přemýšlí zástupkyně ředitelky.

Na střední odborné škole v Olomouci připravují studenty pro veřejnou správu a mediální komunikaci, také tady mají zatím během čtyř let na rozvrhu osm hodin matematiky. Jak to bude od příštího roku, nemá ředitelka Hana Bláhová úplně vyjasněné. Pravděpodo­bně přidá tři hodiny. Jedna hodina by mohla být úplně navíc. Další dvě hodiny, které bude potřebovat na matematiku, by chtěla ušetřit jinde. Na odborné předměty se jí sahat nechce, zřejmě tedy ubude hodin v ostatních všeobecně vzdělávací­ch předmětech. Tedy například v dějepise nebo zeměpise.

„Nevím, jestli to bude stačit, naši studenti maturují z matematiky jen výjimečně. Zato bývají dobře připravení z angličtiny,“uvažuje Hana Bláhová.

Do rozvrhů ale budou kvůli povinné matematice sahat i na školách, kde na minimální počet hodin dosáhnou. Na Obchodní akademii Heroldovy sady v Praze budou mít povinně matematiku místo jednoho ze dvou volitelnýc­h předmětů, zatím byla jen jednou ze šesti možných voleb. „Hlásila se na ni asi polovina studentů,“říká ředitel školy Richard Žert.

V tuto chvíli si mezi nimi volí i podle toho, kam chtějí směřovat. „Hodně našich studentů směřuje na vysokou školu ekonomicko­u. Pokud chtějí studovat mezinárodn­í vztahy, kde se dělají přijímačky ze dvou cizích jazyků, vybírají si často právě cizí jazyk,“říká Žert. Budoucím studentům už škola tuto volbu nenabídne. Učitelka mateřské školky z Olomoucka Darina Nešporová za červnovou pohotovou záchranu několika dětí, jež by jinak srazilo auto, získala Cenu Michala Velíška udělovanou lidem, kteří pomohli zachránit ostatní. Žena zasáhla s nasazením vlastního života, sama pod autem skončila. Kritická situace se odehrála 16. června odpoledne na lesní cestě u obce Jívová, kdy se náhle proti skupině dětí doprovázen­é dvěma učitelkami vyřítilo auto. Nešporová duchapříto­mně odstrčila tři děti mimo dráhu vozu a čtvrté chránila vlastním tělem. Zatímco chlapec vyvázl jen s lehčími zraněními, učitelka skončila s vážnými zraněními. (stk, lds, ČTK)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia