Dnes Prague Edition

Spor o rakovinu

Hrad zažaloval radního Svatopluka Bartíka kvůli tvrzení na Facebooku

-

Prezidents­ká kancelář bleskově podala žalobu kvůli jedinému příspěvku na sociální síti Facebook. Jeho autorem je radní Brna-středu za Žít Brno Svatopluk Bartík. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ho chce nechat odsoudit za pomluvu. A zároveň vyzval soudce, aby předběžným opatřením Bartíkovi zabránili dále šířit text.

„Za chvíli skončí uzávěrka nominací na Hrad, takže je možno jít ven s pravdou o zdraví Miloše Zemana. Má rakovinu, metastáze na více místech, svoji diagnózu zná už cca 3 týdny, léčbu odmítl, prognóza 3–7 měsíců. Zdroj z pochopitel­ných důvodů nezveřejňu­ji. Konec hlášení,“napsal totiž v úterý na svém facebookov­ém profilu Bartík s tím, že informaci má od dobře informovan­ého zdroje, kterému bezvýhradn­ě věří, ale neprozradí ho.

A dodal, že za normálních okolností by respektova­l lékařské tajemství, ale nyní dává přednost právu voličů na zásadní informace před prezidents­kou volbou.

Včera oficiálně informaci označil za nesmysl prezidentů­v lékař Miloslav Kalaš, jehož vyjádření si Hrad vyvěsil na web. Bartík včera MF DNES nezvedal telefon. Kritiky se dočkal ale i od členů Žít Brno.

Podle předsedkyn­ě hnutí Barbory Antonové je právo na uchování lékařského tajemství rozhodně nad potřebou znát zdravotní stav kohokoliv, byť by to byl prezident. „Že je Zeman na tom špatně, vidíme všichni. Co na tom má změnit informace o metastázíc­h, nechápu. A přijde mi ironické, že způsob toho ‚skandálníh­o odhalení‘ je jako od Miloše Zemana. Neomalený, sprostý, se snahou upoutat pozornost,“uvedla Antonová.

Není to rozhodně první záležitost, jakou se Bartík zviditelni­l. Spolu s Matějem Hollanem v minulosti podnikl tažení proti „hazardní mafii“, jak říkali podnikatel­ům s hracími automaty. Loterijní společnost­i na něj právě za hanlivé označení podaly trestní oznámení. Dvojice aktivistů se ale podílela na tlaku, díky kterému nakonec řada obcí včetně Brna automaty ze svého území mohla vytlačit.

V roce 2014 jeden ze spoluzakla­datelů původně satirickéh­o hnutí Žít Brno Bartík působil také jako protikorup­ční poradce premiéra Bohuslava Sobotky. Jen základ

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia