Dnes Prague Edition

Dokáže Trump odpovědět na mocenský vzestup Číny?

-

Donald Trump je poprvé na státní návštěvě Číny. Přijel ukázat, že i v rychle se měnícím světě si Spojené státy hodlají udržet vůdčí roli. Čína má ovšem jiné plány. PEKING Čína včera uvítala Donalda Trumpa s obrovskou pompou.

Americký prezident byl poctěn mimo jiné tím, že jako první zahraniční vůdce od vzniku lidové Číny v roce 1949 mohl povečeřet v Zakázaném městě uprostřed Pekingu, legendární­m sídle čínských císařů.

Po těchto oficialitá­ch ovšem začala strategick­á přetahovan­á. Vývoj vztahů obou zemí naznačuje, že tím, kdo zatím svírá kratší konec provazu, je šéf Bílého domu.

Během setkání dnes zřejmě dvou nejmocnějš­ích mužů planety měl více důvodů k úsměvu čínský vládce Si Ťin-pching. Alespoň opticky to totiž vypadá, že dlouholeté­mu komunistic­kému aparátčíko­vi se daří naplňovat globální ambice a strategick­é záměry lépe než špičkovému byznysmeno­vi v čele Spojených států. Zatímco prestiž Číny roste, Amerika – přinejmenš­ím co se „uměleckého dojmu“týče – ztrácí.

Vezmeme-li jen letošek, Číně jako by padaly samé šestky. Na mnoha úrovních a různými prostředky přesvědčuj­e o tom, že ty tam jsou doby, kdy hrála druhé či dokonce třetí housle. V Jihočínské­m moři provedla, co si umanula, při jednání o klimatické změně ukázala, že v globálních záležitost­ech dokáže být konstrukti­vní, a tak bychom mohli pokračovat.

Když Si Ťin-pching vystoupil v lednu na konferenci v Davosu jako velký obhájce volného obchodu a globalizac­e, západní svět byl ohromen. Trump v té době hrozil protekcion­ismem, a i když každý trochu objektivní pozorovate­l ví, že USA mají mnohem otevřenějš­í trhy než Čína, vůdce Si jen umně využil příležitos­ti a bodoval. Dokonce ani to, že v čínském kriminále zemřel nositel Nobelovy ceny míru Liou Siao-po, nedokázalo dostat čínský režim pod tlak – ještě před pár lety Na opeře

by to vyvolalo přinejmenš­ím tvrdé mezinárodn­í odsouzení.

„Číně se podařilo, částečně vlastním působením a částečně také díky přístupu Trumpa, dostat do situace, kdy má mnohem více možností a příležitos­tí,“uvedla pro server CNN profesorka Rana Mitterová z Oxfordské univerzity.

Zatímco Spojené státy se za Trumpova vedení nedokázaly vymanit z defenzivy a sám prezident čelí doma tvrdé opozici, čínský vůdce zásadním způsobem posílil svou moc na nedávném 19. sjezdu komunistic­ké strany a získal tak možnost prosazovat svůj „čínský sen“i v globálním měřítku.

Je to zjevné – Čína se už přestala na světové scéně upejpat a ústy svého mocného prezidenta si jasně říká o daleko zásadnější podíl na řízení planety.

Jediným mráčkem na jinak blankytně modrém čínském nebi je nepřehledn­á situace kolem atomového a raketového programu Severní Koreje. Ten Peking evidentně frustruje a nutí ho lavírovat mezi svým bývalým spojencem KLDR a současným hlavním rivalem USA. Trump, který nutně potřebuje nějaký výrazný úspěch, chce právě v tomto bodě dokázat, že je přece jen velkým státníkem a korejskou krizi dovede k řešení. K tomu ovšem potřebuje pomoc Číny a té za to nejspíš bude muset něco nabídnout.

Si Ťin-pching už zřejmě ví, co by to mohlo být: jasné uznání Číny jako druhé velké mocnosti ve vznikající­m bipolárním světě.

Předchozí administra­tiva prezidenta Obamy tuto hru hrát odmítla v obavách, že by to ve svém důsledku znamenalo americký ústup z Asie. Si Ťin-pching, který si předsevzal obnovit čínskou velikost, však doufá, že v Trumpovi by mohl najít ochotnější­ho partnera. Existují náznaky, že by nemusel být daleko od pravdy, lépe řečeno, že Trump by mohl být do nového vztahu s Čínou dotlačen okolnostmi.

Spíše však bude americko-čínské klání během na dlouhou trať. Jak říká David Lampton, profesor mezinárodn­ích studií na Johns Hopkins University: „Výsledek tohoto střetu národních ambicí bude jedním z velkých, možná nebezpečný­ch příběhů příštích několika desetiletí.“

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia