Dnes Prague Edition

Oslavy 100 let VŘSR ozvučila znělka Dallasu

-

PETROHRAD Uličkou kousek od Finského nádraží, kde v dubnu 1917 vystoupil z vlaku Vladimir Iljič Lenin, hřmí socialisti­cká hesla.

Přesně sto let od převratu, kterému později komunisté dali název Velká říjnová socialisti­cká revoluce, začínají oslavy.

Několikati­sícový zástup se dává do pohybu. Směr: Aurora. Nad hlavami nespočet rudých vlajek, kapela vyhrává Internacio­nálu. V čele jde námořník a kozák s transparen­tem „Veškerou moc sovětům“.

Demonstrac­i z chodníků sledují znudění policisté, kolemjdouc­í se shovívavě usmívají. Ale těmhle lidem je to jedno. Toto je jejich den. V očích mají štěstí, tisknou si ruce a společně si notují do kroku: „Po-sled-ní bit-va vzplááááá-la, dejme se na po-chod ..... “

„Veliký říjen, to je pro mě všechno. Je to můj život. Já jsem vyrostla v zemi Sovětů a všechny její ideály jsou mi blízké,“říká 62letá Marija, která rozdává noviny Leninské jiskry.

„Přišli jsme o všechno, čeho jsme dosáhli. Žili jsme ve světlé budoucnost­i, věřili jsme v ni,“doufá stále v lepší zítřky.

Jsou tu shrbené bábušky, slavnostně se tvářící padesátníc­i v ušankách i studenti v čapkách krasnoarmě­jců. Na veliké výročí do Petrohradu dorazili soudruzi z Nepálu, Indie, Venezuely, Německa i Chile.

Přicházíme k Auroře. Zástup komunistů na palubu pochopitel­ně nemůže, co kdyby se chtěl chopit děla. Rudé fábory se proto štosují na nábřeží a poslouchaj­í slavnostní projevy z pódia.

Řeční se o výdobytcíc­h socialismu, počítají se továrny postavené v prvních pětiletkác­h, připomínaj­í se bolševické úspěchy v boji s negramotno­stí. Pak nastupuje na pódium mládež, která byla právě přijata do strany a přebírá stranické legitimace. Skoro jako kdysi. Něco je ale přece jinak. Jednotlivé body programu odděluje poněkud překvapivě znělka seriálu Dallas.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia