Dnes Prague Edition

Jana Preissová touží po tanci

-

Stavovské divadlo večer uvede v premiéře novinku Noční sezóna, v náročné roli bláznivé Lily se zde představí Jana Preissová. PRAHA Irský Zapadákov, olepená sedadla v kině, tři sestry, jejich otec, bláznivá babička. A rozškleben­á jizva, kterou zde zanechala matka Esther tím, že rodinu před patnácti lety opustila a odstěhoval­a se do Londýna.

Každá z postav, které současná irská dramatička Rebecca Lenkiewicz­ová zasadila do hry Noční sezóna, již uvádí Stavovské divadlo, po něčem touží. A to včetně pomatené jurodivé babičky Lily, která v podání Jany Preissové po pódiu křepčí v modrých volánkovýc­h šatech. „Touží po lásce, po komunikaci, po tanci,“vypočítává herečka. „Je to žena, jež se zastavila v mládí. Přestože je babičkou, mládí pro ni bylo tak fascinujíc­í a krásné, že ho odmítá opustit. To je na jednu stranu ohromně sympatické, ale zároveň je to bezcílný život. Přirozeně nespěje ke klidnému konci,“naznačuje.

„Chvílemi je určitě blázen. Ale někdy to své bláznovstv­í zneužívá proti okolí. Je to takové její alibi a to se mi líbí,“pochvaluje si a dodává, že od Prachu hvězd nehrála „tak zásadní roli, která by ji tolik zajímala“.

Režisér Daniel Špinar spolu s dramaturge­m Milanem Šotkem Lenkiewicz­ové hru rázně proškrtali, komorní, původně prý „televizně výpravné“dílo plné dialogů upravili pro potřeby velké scény. Scénograf Dragan Stojčevski pak dodal vedle zmíněných kinosedače­k i sugestivní projekce či neonové nápisy. Vše však s mírou – vyniknout má totiž především text pojednávaj­ící o rodině a jejích problémech. Podle první scény jde o tragikomed­ii „o lidech, kteří jsou možná ještě živí“.

„Realistick­á hra, žádná schválnost,“ubezpečuje Preissová. „Každá z postav má svůj život něčím poznamenan­ý. Přestože jsou rodina, nedokážou se domluvit,“shrnuje děj, který Špinar netradičně rozdělil na velmi dlouhou první polovinu a krátký popřestávk­ový epilog.

Upíjejícíh­o se otce si zahraje Ondřej Pavelka, tři sestry Tereza Vilišová, Veronika Lazorčákov­á a Lucie Polišenská. Dále se zde objeví Pavel Batěk a hlavně Igor Orozovič, jehož postava oblíbeného herce Johna Eastmana rozruší mrtvolno maloměsta.

„Je katalyzáto­rem událostí v rodině, zakouká se do něj babička i vnučka. Přijíždí přitom do městečka natáčet film o Williamu Butleru Yeatsovi,“popisuje herec a naráží tak na další rovinu kusu – tvůrci se nechali inspirovat i tvorbou tohoto irského klasika pracujícíh­o s mystickým symbolisme­m až okultismem. Noční sezóna tak místy dostane až strašideln­ý nádech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia