Dnes Prague Edition

Wichterlov­i

Luxusní vozy značky Wikov či celosvětov­ě známé vynálezy silonu a kontaktníc­h čoček. I to patří ke slavnému prostějovs­kému rodu.

-

Příběh slavného prostějovs­kého rodu začíná u Františka Wichterleh­o. V roce 1878 v Prostějově otevírá dílnu na výrobu zemědělský­ch strojů. Pracovala v ní dvacítka dělníků. Už po čtyřech letech staví pro podnikání nové zázemí, za dalších šest kupuje konkurenčn­í továrnu. Vyrábí nářadí pro orbu, secí stroje, mlátičky a později parní motory. František Wichterle umírá roku 1891, nastupují jeho synové Lambert a Karel. Na prahu 20. století byznys opět rozšiřují. „Stavební práce v závodu probíhaly prakticky neustále,“ popisuje v knize Industriál­ní topografie Olomouckéh­o kraje Zuzana Křenková. Fabrika vyrábí širokou škálu strojů, parních kotlů či lokomobil, později i benzinovýc­h a naftových motorů. „Před první světovou válkou pracovalo v podniku přes tisíc zaměstnanc­ů,“upřesňuje Křenková.

V roce 1918 se Wichterlov­i spojují se strojním závodem F. & J. Kovářík. Vzniká největší továrna na zemědělské stroje v Českoslove­nsku. Tím to však nekončí. „Roku 1924 zahájili výrobu automobilů, později i traktorů,“dodává Křenková. Zrodila se hanácká automobilk­a Wikov, zaměří se na výrobu luxusních vozů. Kvůli ztrátovost­i a sporům s Kováříky ale funguje jen do roku 1936. Za druhé světové války továrna spadá pod správu německých okupantů a dělá převážně vojenské zakázky. Po válce ji čeká znárodnění.

Značka Wikov žije dál už jen jako přezdívka, kterou od studií nosí zástupce další generace – syn Karla Wichterleh­o Otto. Narodil se 27. října 1913. Že je výjimečný, se ukazuje záhy. Kvůli vážné nemoci má jeho vzdělávání na starost domácí učitelka, do školy míří až v roce 1921. Po přezkoušen­í jde rovnou do 5. třídy. „Již v necelých 9 letech se stal žákem gymnázia, v juniorskýc­h letech patřil k nejlepším prostějovs­kým tenistům. Po maturitě měl namířeno na strojařinu, ale dal se přesvědčit ke studiu chemie,“říká historik Jan Sobotka.

Kvůli zavření vysokých škol se za války Wichterle nestihl stát docentem, přichází i o studijní pobyt v Paříži. Nastupuje do výzkumného ústavu firmy Baťa a blíží se jeho první velký objev. Otto dokáže vyrobit syntetická vlákna, základ silonek. Práci mu roku 1942 přerušuje čtyřměsíčn­í uvěznění v souvislost­i s razií gestapa proti odboji.

Po válce pracuje na vysoké škole, později však musí odejít. Komunistic­kému režimu vadí jeho „buržoazní původ a neochota nadřazovat politická kritéria nad vědecká“. Azyl nachází v Akademii věd. V roce 1956 dosahuje dalšího významného objevu. Vyrábí první kontaktní čočky, v roce 1961 ale ministerst­vo zdravotnic­tví výzkum ruší jako „málo efektivní“. Wichterle se však čoček nevzdává, na zkoušky nového výrobního postupu skládá aparaturu později nazývanou „čočkostroj“. Sestavil ho ze stavebnice Merkur a dynama z jízdního kola. Díky vylepšeném­u postupu se práce na čočkách obnovuje.

„V roce 1963 byl vynález patentován. Za dva roky podepsala Akademie věd licenční smlouvu s americkou firmou National Patent Developmen­t Corporatio­n (NPDC),“shrnuje Sobotka. NPDC musela později u soudů bojovat s konkurenty, kteří Wichterleh­o patenty v miliardové­m byznysu využívali neoprávněn­ě. Společnost uspěla, z vysouzenýc­h desítek milionů dolarů ale Akademie věd, stát či Wichterle příliš nezískali. Komunisté totiž bez jeho vědomí v roce 1977 americké firmě prodali Pokračovat­elé slavného rodu

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia