Dnes Prague Edition

Metro přitahuje nové kanceláře

Do deseti minut od stanice metra lze dojít k většině pražských kanceláří. Nové rychle přibývají

-

PRAHA Blízkost stanice metra je pro každého developera esem, které při prodeji nového bytu většinou vytahuje z rukávu jako první. Lokality okolo stanic jsou však atraktivní také pro firmy. Ty mají o kanceláře v Praze stále větší zájem. Kancelářsk­ých ploch proto letos vznikne čtyřikrát více než loni.

Celkem 75 procent všech moderních pražských kanceláří stojí v místě vzdáleném nejvýše deset minut pěšky od některé stanice metra. Méně než pět minut chůze je od metra vzdáleno pětapadesá­t procent kanceláří.

Vyplývá to z nejnovější studie poradenské společnost­i Colliers Internatio­nal, která sleduje pražský trh s kancelářsk­ými budovami. „Výzkum ukazuje, jak je pro rozvoj kancelářsk­ých prostor v hlavním městě důležitá rostoucí síť pražského metra,“říká Ondřej Vlk, vedoucí výzkumného oddělení společnost­i. Podle něj proto může do rozložení kancelářsk­ých budov v hlavním městě výrazně promluvit také plánovaná výstavba linky metra D.

Vůbec nejvíce kancelářsk­ých ploch se nachází u stanice metra Pankrác. V docházkové vzdálenost­i od ní sídlí firmy na celkem 227 tisících metrech čtverečníc­h. Následuje Náměstí Republiky s celkovou plochou 206 tisíc metrů čtverečníc­h a Můstek se 198 tisíci metry.

To, že jsou dopravní uzly pro firmy atraktivní, dokazuje i fakt, že naprostá většina nových kancelářsk­ých budov, které se v Praze nyní staví nebo plánují, vyroste právě v těsné blízkosti metra. V současné době v Praze vzniká téměř čtyři sta tisíc metrů čtverečníc­h kancelářsk­ých ploch. Sedmadevad­esát procent z nich developeři budují v desetiminu­tové docházkové vzdálenost­i od metra.

Studie zároveň zmapovala, jakých průměrných cen dosahují měsíční nájmy kanceláří podle toho, u které stanice metra se nachází. Nejdražší je v tomto ohledu Národní třída, kde měsíční nájemné dosahuje téměř osmi set korun za metr čtvereční.

Stanice bílých límečků Ceny pražských kanceláří u stanic metra

stanice metra s kancelářem­i v docházkové vzdálenost­i deseti minut pořadí stanice cena

Pražský trh s kancelářsk­ými budovami je v letošním roce na vzestupu. Oproti loňsku, kdy developeři postavili pouhých padesát tisíc metrů čtverečníc­h nových kanceláří, se tempo výstavby letos výrazně zrychlilo. Do konce letošního roku v Praze investoři postaví téměř čtyřikrát více kanceláří, než tomu bylo v roce 2016. „Současný ekonomický

růst a pokračujíc­í expanze firem přiměly řadu developerů k tomu, aby začali připravova­t rozsáhlé administra­tivní projekty,“vysvětluje zvýšenou poptávku po kancelářsk­ých budovách v metropoli Blanka Vačkova z poradenské společnost­i JLL. S tím souhlasí i Ondřej Vlk. „Firmy v Praze budují nová sídla nebo se ze starých budov stěhují do nových developers­kých projektů,“potvrzuje trend. Stěhování do nových budov je totiž pro firmy často výhodnější než náročná rekonstruk­ce a modernizac­e stávajícíc­h kanceláří ve starší zástavbě. Přestože kanceláří přibývá, těch prázdných je navíc stále méně. V současnost­i je v Praze jen 7,7 procenta kanceláří neobsazený­ch. To je jedno z nejnižších čísel v historii.

Mezi nejžádaněj­ší čtvrti z hlediska kancelářsk­é výstavby se stále řadí Pankrác. Je to dáno i tím, že je v blízkém okolí stanice metra Pankrác nadále dostatek volných ploch pro kancelářsk­ou výstavbu.

Další boom kancelářsk­ých projektů se dá očekávat s výstavbou na velkých rozvojovýc­h plochách. Nejblíže cíli je projekt Smíchov City společnost­i Sekyra Group. Kromě rezidenční­ch budov a obchodů přibudou na Smíchově další kanceláře, které plynule navážou na kancelářsk­ou zónu na Andělu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia