Dnes Prague Edition

Koleno boj titánů neohrozí

-

Legendy před londýnským Turnajem mistrů: Nadalův kloub je v pořádku, Federer si zkusil tenis v kiltu.

Občas to připomíná uctívání ostatků svatých. Už zase je tu část těla sportovní superhvězd­y, na niž s téměř nábožným zaujetím hledí fanoušci, média i soupeři.

V hlavní roli se aktuálně ocitlo koleno božského Rafy.

Ironie stranou, neboť tento kloub je podstatný pro zápletku Turnaje mistrů, vrcholu tenisové sezony.

Los Turnaj mistrů v Londýně

Skupina Petea Samprase Ten v Londýně od neděle odstartuje loučení s rokem, jenž lze nazvat úchvatným a památným; s rokem dvou titánů. Rafael Nadal a Roger Federer si rozdělili všechny grandslamy, dohromady slavili 13 titulů (6+7) a celkem 116 vítězství (67+49).

Nadal rok jistě zakončí v roli jedničky a Federer bude dvojkou.

Také za sebou mají čtyři vzájemné duely, z toho tři finálové – v Melbourne a na „tisícovkov­ých“turnajích v Miami a v Šanghaji.

Sluší se připomenou­t, že loni na Turnaji mistrů chyběli oba, neboť si dopřávali delší zdravotní pauzu. Svištěli dolů žebříčkem, leckdo pochyboval – a oni nyní dominují.

Báječnější tečku než další finále v krásné londýnské hale si vysnít nešlo. A naštěstí je to sen reálný.

Federer v průběhu roku měl potíže se zády, to Nadal nuceně odstoupil minulý týden z významného turnaje v Paříži. Vinou pravého kolena.

První pozitivní indicie: jeho jméno zaznělo při losu.

A veškeré pochyby později uťal jeho kouč Carlos Moya. „Rafa je v pořádku, koleno je OK,“pronesl v Miláně, kde se zúčastnil trenérskéh­o workshopu. „Odhlásil se proto, aby nic neriskoval. Turnaj mistrů je jediná akce, kterou ještě nevyhrál.“

Uf! Zprávy byly všelijaké, i lékař Angel Ruiz Cotorro o poraněné podkolenní šlaše deníku As řekl: „Zpočátku se hodně bál, série vyšetření však vyloučila vážnější poškození.“ Legrácka před Turnajem mistrů

Přesto platí, že v lepším rozpoložen­í je evidentně Federer.

V Paříži pauzíroval, má za sebou šňůru deseti vítězných duelů, za něž bral trofeje v Šanghaji a v Basileji. Vrcholem přípravy pro něj byla exhibice, v níž se poprvé podíval do Skotska a Andyho Murrayho při jeho comebacku poctil i tím, že část duelu (Federer zvítězil ve třech setech) odehrál v tradičním kiltu.

Jelikož šlo o charitativ­ní akci, mohli si dostatečně movití nadšenci koupit soukromou tréninkovo­u hodinu s oběma borci a navrch s Murraym a Federerem poobědvat. Stačila „maličkost“– 50 tisíc liber, čili skoro milion a půl korun.

Byl by to jistě zážitek k nezaplacen­í, takovými jsou ostatně i všechny letošní střety Rogera a Rafy.

Kdo ví, kolik jich přijde. 36letý Švýcar už nechce tolik hrát, ale o to víc vyhrávat. Program si dávkuje po troškách a Nadal se nejspíš bude muset inspirovat, zvlášť při současných potížích s nejsledova­nějším kolenem sportovní současnost­i.

„Plán byl v pořádku. 17 turnajů není moc,“řekl lékař Cotorro. Ale s dodatkem: „Vzhledem k tomu, že na většině došel daleko, je tohle cena za vítězství. Rafa má chronické potíže, které ovlivňuje střídání povrchů. A to je třeba dodat, že z tohoto pohledu nastupoval na příznivějš­ích površích než třeba Roger.“

Pokud oba programy ještě umenší, čtyři střety za rok se opakovat nemusí. Tím spíš si lze přát ten pátý – nejlépe samozřejmě až ve finále.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia