Dnes Prague Edition

Filipe, mrskni míč daleko, třeba bude gól

- — Jan Palička, Dauhá

To se vám loni v dánském Midtjyllan­du zjevil celkem obyčejný chlapík jménem Rory Delap.

Znáte ho? Fotbal už nehraje, ale učí po světě, jak se mají házet auty. Cože? No jasně, on byl totiž ze všech nejlepší. U čáry si utřel míč do ručníku a posílal ho před branku jako torpédo. Až šedesátiki­lometrovou rychlostí, klidně čtyřicet metrů daleko. Hlavně ve Stoke City ho kvůli této disciplíně milovali. I do Guinnessov­y knihy rekordů patří.

„Vzal si mě stranou a ukazoval, jak má vypadat správný úchop. A švih, který je při autu nejdůležit­ější,“popisoval obránce Filip Novák, který právě dlouhým vhazováním pomohl ke včerejšímu reprezenta­čnímu vítězství nad Islandem (2:1). Nad týmem, který je šviháním míče do dálky proslulý.

Ovšem zpátky k Delapovi, bývalému oštěpaři. V Dánsku si postavil čtyři kamery, pokynul Novákovi, ať hodí, a hned mu na iPadu ukazoval, proč má špatný postoj a jakou nohou se musí zapřít do trávníku.

„On házel jen v obyčejných botách, bez kopaček, ale stejně mu to létalo strašně daleko,“líčil reprezenta­ční obránce.

Vida, jaké zbraně se ve fotbale mohou vymyslet. Za výjimečnéh­o se považuje borec, kterému balon letí za penaltový puntík, což je i Novákův případ.

Mimochodem, najdou se i experti, kteří při rozběhu předvedou přemet s míčem na hlavě, aby svůj pohyb zrychlili a do balonu dostali ještě víc energie. „Ale mě by to nenapadlo, nechci si ublížit.“

Zato Novákovi ublížili Islanďané. Ze hřiště kulhal s krvavým šrámem na bílé stulpně, s bolavou pravou kyčlí a ještě si stěžoval na levý kotník. Tolik ran schytal, ale vítězství šrámy tlumilo. Zvlášť když k tomu pomohl dvěma asistencem­i.

„Ale stejně má co odčiňovat,“vmísil se do hovoru trenér Karel Jarolím. Z hlavy nemůže dostat šanci, kterou právě Novák zazdil loni na úvod světové kvalifikac­e. Mohl a měl trefit vítězství nad Severním Irskem. Pak mohlo být všechno jinak...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia