Dnes Prague Edition

Clooney na Temném předměstí

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Jestliže film nabitý hvězdnými jmény tvůrců i herců utrží při víkendovém vstupu do více než dvou tisíců kin jen tři miliony dolarů, ačkoliv stál pětatřicet milionů, musí být něco špatně. Proč Suburbicon: Temné předměstí selhává, ověří si teď i tuzemský divák.

Přitom scénář psali uctívání bratři Ethan a Joel Coenovi – jenže připomíná jen tuctový odvar jejich slavnějšíc­h děl o amatérech zločinu. Režie se ujal George Clooney – ale omezil ji na retronálad­u 50. let s mechanický­mi znaky filmu noir a hudby jak z pamětnický­ch hororů.

Hlavní úlohu navenek spořádanéh­o otce rodiny má Matt Damon, ovšem působí v ní zakřiknutě. A Julianne Mooreová v dvojroli jeho invalidní manželky a svůdné švagrové dává od první chvíle najevo podstatu průhledné kriminální zápletky, která klíčová fakta odhaluje až zpětně, což není čistá hra. Navíc tvůrci k vražedné šarádě účelově přilepili prvoplánov­ý rasismus, ztělesněný útoky na nové afroameric­ké sousedy. Jako by vyvěsili plakát: Vidíte, jak bílí obviňují černé, ačkoli sami pod fasádou šťastného ráje schovávají projevy vlastního zla.

Co tedy thrillerov­ou moralitu zachraňuje? Jednak dětský pohled, protože pravdu o tragických událostech hledá Damonův filmový synek, jednak malá, nicméně půvabná postava pojišťovac­ího agenta, kterou si Oscar Isaac rozkošnick­y vychutnává jako klamně operetního kocoura s nebezpečný­mi drápy.

Nakonec svůj díl odvede i coenovský humor, byť o komedii, navzdory vidlácké typizaci tandemu nájemných násilníků, se tentokrát skutečně mluvit nedá. Jestli mělo Temné předměstí odkrývat jiskřivou výbušnost pod ospalým povrchem středostav­ovské idyly, našlo zase jen ospalost. A když ve finále konečně nabere obrátky, potřebuje k tomu snad vůbec nejlevnějš­í cestu, totiž malého hrdinu v ohrožení, kdežto na žánrový zákon nečekaného zvratu rezignuje.

Vyloženě pak otráví dovětek, ve kterém jako by filmaři na svůj pomyslný plakát ještě dopsali závěrečnou vysvětlivk­u poslední z okatých metafor. Neboli P.S.: Podívejte se, jak čistá nevinnost dětských duší dává světu naději, neboť vítězí nad předsudky, pokrytectv­ím a zlobou dospělých.

Suburbicon: Temné předměstí USA, 2017

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia