Dnes Prague Edition

Část Průmyslové­ho paláce zítra otevře, opravy zbytku pokračují

-

HOLEŠOVICE Část Průmyslové­ho paláce na holešovick­ém Výstavišti, poškozenéh­o při vichřici Herwart, by měla být zprovozněn­a už zítra.

„Pravé a levé křídlo plánujeme zprovoznit už 11. listopadu, ve střední části paláce, která byla poškozena nejvíc, budou pokračovat sanační práce,“uvedl předseda představen­stva městské firmy Výstaviště Praha Pavel Klaška s tím, že hotovo by mělo být do začátku výstavní sezony na začátku příštího roku. Práce by tak neměly znamenat rušení akcí a veletrhů naplánovan­ých na rok 2018.

V nejpoškoze­nější části je podle Klašky nutné odstranit zbytek střechy z padesátých let a opravit krytinu, která je pod ní. Vichřice poničila palác v neděli 29. října. Vítr poškodil montovanou halu na místě vyhořelého levého křídla paláce a strhl střechu z historické střední části. Kvůli poškození větrem musela na konci října předčasně skončit výstava Designblok. Dnes začínající festival zaměřený na konopí Cannafest se přesunul na výstaviště v Letňanech.

Šéf zastupitel­ského klubu TOP 09 Václav Novotný na posledním zastupitel­stvu upozornil, že Praha nedávno po letech prohrála spor ohledně zrušení akce, která se měla kolem roku 2000 konat rovněž na Výstavišti. Podle soudu za to mohlo město a magistrát teď musí zaplatit několik milionů jako odškodné. Podle Novotného podobná situace může hrozit i nyní a současné vedení Prahy údržbu paláce dlouhodobě zanedbává.

Levé křídlo paláce zničil v roce 2008 požár, v současnost­i se připravuje projekt celkové rekonstruk­ce a dostavby vyhořelé části. Situaci kolem Výstaviště, které je památkově chráněno, řeší Praha řadu let. Hlavní město se před lety vyvázalo z dlouhodobé a nevýhodné nájemní smlouvy se společnost­í Incheba. Nyní budovu spravuje městská společnost. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia