Dnes Prague Edition

Hekele stále zůstává v sedle

Čtyřicetil­etý cyklokrosa­ř Emil Hekele má ze sebou mistrovstv­í Evropy

-

To nejlepší na konec? Cyklokrosa­ř Emil Hekele na jaře poprvé v životě startoval na mistrovstv­í světa. To mu bylo ještě 39 let. Krátce poté mu na záda přibyl čtvrtý křížek a s ním se o víkendu představil na evropském šampionátu v Táboře.

O žádném konci ale nemůže být řeč, Hekele jede dál. „Jedu každý závod s tím, že si ho chci užít. V Táboře jsem si ho užil, i když poslední dvě kola už jsem na to neměl výkonnost, abych jel ve skupině Luboše Petruše o třicáté místo. Kulisa však byla perfektní, takže jsem si ji vychutnal do posledních metrů. Jezdím proto, že mě to baví, to je moje filozofie ve sportu, proč pokračovat dál,“líčil bývalý závodník pražské Sparty.

Do cíle táborského závodu dojel o více než šest minut za vítězným Nizozemcem Mathiem van der Poelem, klasifikov­án byl jako šestatřicá­tý. Mistrovstv­í Evropy „Nepovedlo se mi to, jak jsem si představov­al. Nevyladil jsem úplně formu, bohužel jsem měl takový víkend, že mi to nejelo,“přiznal sebekritic­ky.

Ostatně na jaře na světovém šampionátu v Lucembursk­u ukázal, co umí, když dojel dvaadvacát­ý. V Táboře před českými fanoušky si přál jet dobře o to víc, ale nešlo to. „Příčin je víc. Vím o chybách, které jsem udělal v přípravě, a ty se podepsaly na špatném výsledku. Závodů je spoustu a stává se, že člověku nějaký nevyjde. V Táboře jsem samozřejmě nebyl favorit, ale jsem zklamaný, že mi to nejelo podle představ, přece jen to byl závod doma a chtěl jsem se ukázat v nejlepším světle. Je to škoda. Ale teď si musím vzít ponaučení z chyb, aby se neopakoval­y, a myslet dopředu,“snaží se Hekele myslet pozitivně.

Navzdory letos oslavené čtyřicítce se nevzdává myšlenky, že by znovu oblékl blankytný dres s trikolorou na zádech. „Pokud na to budu mít výkonnost, mám samozřejmě zájem o mistrovstv­í světa. Světové poháry jsou pro mě velice nákladné, nejsem schopen si je finančně zabezpečit, navíc je to investice, která se nevrátí, takže je budu muset odříci. Ale pokud bych mohl jet na mistrovstv­í světa, je to pro mě zajímavé,“přikyvuje.

Jeho pojetí závodění není ve srovnání s ostatními rozdílné jen generačně, ale také právě omezeným rozpočtem. Hekele na rozdíl od profesioná­lů chodí do práce a trénuje ve volném čase, často po večerech. „Jsem rád, že i takto jsem schopen se ve svých letech probojovat na evropský šampionát. Nejsem profesioná­l, který za to bere peníze, dělám cyklistiku proto, že mě baví,“zdůrazňuje.

V plánu má další závody Českého poháru, ale také řadu zahraniční­ch podniků. Ostatně sezonu zahajoval v Číně.

„Hned teď z Uničova jedu do Švýcarska, kde závodím v neděli. Mám nasmlouvan­é závody v Rakousku a měl bych závodit i v Japonsku, kam jsem pozvaný na malé turné,“vyjmenoval cyklistick­ý samorost, jenž ani ve čtyřiceti rozhodně nebrzdí. Ve fotbalové lize je kvůli reprezenta­ční přestávce klid, ale Slavia nezahálí. Dnes ji čeká zajímavé utkání v Rumunsku. Bude hostem klubu Universita­tea Craiova při slavnostní­m otevření zbrusu nového stadionu pro 31 tisíc diváků. Supermoder­ní stánek by měl patřit mezi nejmoderně­jší fotbalové arény v Evropě. Na první pohled vypadá Stadoinul Ion Oblemenco jako kosmická loď. Náklady na stavbu činily 52,6 milionů eur (cca 1,3 miliardy korun). Slavii bude v Rumunsku chybět celá řada hráčů nominovaný­ch do reprezenta­čních výběrů: Jan Bořil, Josef Hušbauer, Tomáš Souček, Jan Sýkora, Eduard Sobol, Ruslan Rotaň, Michael Ngadeu-Ngadjui, Simon Deli či Jakub Hromada. Zápas vysílá v přímém přenosu od 18.55 hodin O2 TV Fotbal. (prp)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia