Dnes Prague Edition

Do Koreje poletím leda jako maskot, žertuje utajená naděje

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Když jeho jméno zmíníte ve Finsku, kde dnes čeští hokejisté v utkání Karjala Cupu od 14.00 vyzvou Švýcary, řadě útočníků z tamní ligy se musí orosit čelo.

Pro našince Dominik Hrachovina dál zůstává spíš neznámým brankářem. „Bylo by hezké, kdyby se o mně vědělo víc v Česku,“připustí 23letý Hrachovina. „Ale úplně mě to nermoutí. Stačí mi, že mě znají lidé tady,“dodá gólman Tappary Tampere.

Rodáka z Brna, který se za severským dobrodružs­tvím vydal coby 15letý zelenáč, neznají pouze ve třetím největším finském městě.

V SM lize se za pár sezon vypracoval v jednoho z nejuznávan­ějších gólmanů. Tappaře pomohl ke dvěma titulům – loni jako spolehlivá dvojka, letos na jaře už coby velká opora. I v aktuálním ročníku válí.

Vychytal nejvíce čistých kont v soutěži (3), průměr inkasovaný­ch branek stlačil pod číslovku dva (1,96). Vyšší procento úspěšných zásahů mají jen tři gólmani (92,67). „Když člověk chytá, ví, na jakých číslech se pohybuje. Ale snažím se na ně nedívat,“podotýká neochvějná jednička Tappary, která pouze v jednom ligovém utkání přepustila místo v brankovišt­i konkurento­vi Heljankovi. „Už před sezonou jsme se s trenérem bavili, že by to tak mělo být. Můj kolega je ještě mlaďoch,“říká svižně hovořící Čech, načež se na chvíli zarazí. „Ale to já vlastně taky,“usměje se.

Přestože Hrachovina patří k nejtalento­vanějším českým gólmanům, jenž navíc chytá v renomované lize, reprezenta­ční pozvánky ho míjejí. „Kontakt je na nule,“přikývne Hrachovina. „Ale abych nikomu nekřivdil, v létě mi volala sekretářka ze svazu a posílala mi nějaký olympijský dotazník na vyplnění.“

Do kolonek „Co by o mně měli fanoušci vědět“nebo „Jaké je moje motto“dlouho dumal, co napsat. „Fakt výborné otázky,“glosuje Hrachovina. Jako by tušil, že je to zbytečná práce, což nepřímo potvrdil i reprezenta­ční kouč Josef Jandač. „Před olympiádou nemám moc čas na experiment­y. V brance chci sázet na známá jména,“vysvětlova­l, proč na Karjalu vybral trio Francouz – Mazanec – Bartošák. „Ale nechci říkat další jména, abych nedemotivo­val kluky, kteří by měli výbornou formu,“dodal Jandač.

Že by dvojnásobn­ému finskému šampionovi přece jen svitla naděje na únorový výjezd do Jižní Koreje? „Tam bych mohl letět jedině jako maskot. Nebo jako kustod, kdyby nějaký tým potřeboval. Jinak asi těžko,“žertuje Hrachovina, jehož tři spoluhráči z Tappary – obránci Lehtonen s Mikkolou a útočník Pelhota – se objevili ve finském výběru. „Kluci si to zaslouží. Dřou pro to, aby se dostali na olympiádu.“

Gólman Tappary jim nyní drží palce na dálku, v reprezenta­ční pauze si odskočil do Brna. Ne, po Česku se už nestýská tolik jako dřív. Hrachovina se naučil perfektně finsky, zamlouvá se mu pohodový styl života. Možná i proto v létě nespekulov­al, zda nezkusí jinou výzvu. „Něco málo proběhlo, ale pořád jsem měl platnou smlouvu, neřešil jsem to,“prohodí mladý gólman, jenž jako každý hokejista sní o NHL. „Ameriku mám pořád vzadu v hlavě, ale myslím, že do NHL mi už ujel vlak. Další možností by bylo Rusko, ale tam se chodí kvůli jedné věci.“

Místo ruských rublů tak zatím dál sklízí finskou chválu.

 ?? Foto: MAFRA ?? Skrytý trumf Dominik Hrachovina patří k uznávaným brankářům elitní ligy ve Finsku.
Foto: MAFRA Skrytý trumf Dominik Hrachovina patří k uznávaným brankářům elitní ligy ve Finsku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia