Dnes Prague Edition

Čunek zpátky do Vsetína. KDU-ČSL by to prý pomohlo

- — Milan Libiger

VSETÍN Lidovci vybízejí zlínského hejtmana Jiřího Čunka, aby opět kandidoval v příštích komunálníc­h volbách ve Vsetíně a pomohl tak straně získat více hlasů. V nedávných parlamentn­ích volbách nedopadla KDU-ČSL nejlépe ani v tradičně silných moravských regionech.

„Jméno pana Čunka by mohlo být významné a přinést více hlasů, lidovci mají ve Vsetíně ale i tak silné postavení,“řekla senátorka a krajská šéfka KDU-ČSL Šárka Jelínková.

Tamní KDU si s Čunkem slibuje ve Vsetíně lepší výsledek. „Má co nabídnout a je populární i za hranicemi regionu,“říká zlínský krajský zastupitel a jediný lidovecký poslanec v kraji Ondřej Benešík.

Když totiž Čunek kandidoval v loňských krajských volbách, získal mezi lidovci nejvíce preferenčn­ích hlasů v zemi.

Sám Čunek prý ale zatím není rozhodnutý, zda bude do vedení Vsetína příští podzim kandidovat.

„Poptávka mezi lidovci po tom je, ale ještě jsem o tom nepřemýšle­l,“ říká Čunek. „Škodou politiků je, že jsou stále hlavou v nějakých volbách, a ne ve funkci, kterou právě vykonávají,“dodal.

Čunek se navíc po loňském zvolení hejtmanem letos v dubnu vzdal funkce vsetínskéh­o starosty. Ve vedení valašského města byl od roku 1994.

Stranický místopředs­eda Benešík v tom ale problém nevidí. „Hejtmané mohou být v obecních zastupitel­stvech,“vysvětluje.

Senátorka Jelínková si ale myslí, že Čunek bude nejspíš chtít obhajovat příští rok post senátora. Komunální volby ho tak nemusí zajímat. A Čunek prý senátorské křeslo nejspíš bude chtít obhajovat.

Pro jeho kandidatur­u ve Vsetíně by byl i současný tamní lidovecký starosta Jiří Růžička, kterého si Čunek vybral jako svého nástupce.

„Mohlo by nám to pomoci, je za ním kus práce,“myslí si Růžička.

I když Čunek připouští, že lidovcům chyběla v parlamentn­ích volbách výraznější tvář, jakou je podle něj třeba šéf ANO Andrej Babiš nebo Tomio Okamura z SPD.

Chybí silná osobnost

Nepřímo tak mířil na předsedu strany Pavla Bělobrádka. „Mohli by získat daleko více procent hlasů, kdyby se věrně drželi programu, který mají. A měli k tomu výraznou tvář, která to dokáže říkat,“prohlásil zlínský hejtman.

„Silná postava se nezaštiťuj­e houfem a neoslovuje voliče z fotky, kde je sto členů strany. Pak není respektova­ným lídrem pro voliče,“dodal.

S tím ale úplně nesouhlasí místopředs­eda KDU Benešík. Je to podle něj spíš otázka marketingu, který má podle něj například Babiš velmi propracova­ný i díky téměř neomezeným finančním možnostem.

„On je spíš politická celebrita. Nám chybělo více emocí,“říká Benešík, podle něhož je současný předseda KDU-ČSL Bělobrádek dostatečně výrazná osobnost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia