Dnes Prague Edition

Lékaři: Složitá pravidla nás vyhání za hranice

-

BRNO Specializa­ční vzdělávání lékařů v Česku je nepřehledn­é, cesta k atestacím komplikova­ná. Zástupci České lékařské komory tím vysvětlují odliv mladých lékařů do zahraničí.

Pro některé mladé lékaře nejasné a složité podmínky mohou být důvodem k odchodu za hranice, myslí si špičky mezi českými lékaři.

Zaznělo to na víkendovém sjezdu České lékařské komory v Brně. „Doktoři už neodcházej­í kvůli penězům, ale kvůli nejasným pravidlům, jak se dostanou k atestaci. Odcházejí tam, kde jim to jasně nalinkují,“řekl viceprezid­ent komory Zdeněk Mrozek.

Kardiolog Josef Veselka varoval před nadstavbov­ými atestacemi a také před prodlužová­ním postgraduá­lního vzdělávání – pokud bude trvat deset nebo 15 let, nikdo prý nebude chtít obor vykonávat.

„Je to největší nebezpečí české medicíny v příštích dvou dekádách,“řekl Veselka.

Sjezd proto apeloval na jednodušší systém specializa­čního vzdělávání. Akreditačn­í komise by podle komory také měly bránit vytváření zbytečných nástavbový­ch oborů.

Lékařům chybí také dlouho slibované vyhláškou stanovené kompetence čerstvých absolventů lékařské fakulty.

Letos novelizova­ný zákon přitom říká, že bez odborného dozoru či dohledu může lékař vykonávat jen činnosti, které odpovídají rozsahu znalostí, které získal při studiu. „Ve vyhlášce to ale definováno nemáme,“konstatova­l Mrozek.

Zákonodárc­i novelu, která zvyšuje počet základních studijních oborů a naopak snižuje počet specializa­cí, schválili i přes protest lékařské komory.

Podle vlády měla změna zjednoduši­t a zkrátit dobu pro získání lékařské specializa­ce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia