Dnes Prague Edition

Zažonglujm­e si se slovem „transparen­tnost“

-

Pozitivně zabarvená slova pomáhají prodávat politiku jako jakékoli jiné zboží. V posledních letech se hitem politickéh­o marketingu stala transparen­tnost. Povedeme transparen­tní účty, budeme transparen­tní při financován­í, zveřejňová­ní, zavedeme transparen­tní pravidla, nákupy, vlastnictv­í, hospodařen­í a zadávací řízení. Komu by to snad nestačilo, budeme ho transparen­tně informovat, jak transparen­tně všechno vedeme.

V programové­m prohlášení a v koaliční smlouvě dosluhujíc­í Sobotkovy vlády byla transparen­tnost použita celkem sedmadvace­tkrát, což pro představu znamená více než dvakrát na jedné stránce. A není důvod se obávat, že by snad příští vláda transparen­tností šetřila. Transparen­tnost je značka, která dobře prodává, přičemž podstatné v tomto případě není co, ale jak. Slib transparen­tnosti funguje jako záruka poctivosti.

Jde to ale i opačně. Chcete zrušit veřejnou zakázku? Zaplaťte si mediální masáž na téma netranspar­entnosti: soutěž probíhá utajeně, ministr odmítl zveřejnit, děje se v útrobách ministerst­va, eliminace dohledu veřejnosti, za zavřenými dveřmi atd. Každá zakázka má z logiky věci i své neveřejné kroky, těch se chytíte a veřejnosti vysvětlíte, že jde o transparen­tní netranspar­entnost, zkrátka lumpárnu, kterou je třeba zarazit.

V roce 2005 Kapsch zvítězil v soutěži na vybudování a provoz mýta, která ani soutěží nebyla. Tehdejší ministerst­vo dopravy vyřadilo z formálních důvodů hned tři ze čtyř uchazečů a zakázku dostal Kapsch s druhou nejdražší nabídkou. Stěžovatel­ů bylo hodně, Kapsch mezi nimi nebyl. Dnes to vypadá, že vyhraje nejlepší nabídka, a nikoli předem vybraný Kapsch, a tak je třeba soutěž torpédovat kampaní, že je, jak jinak, málo transparen­tní.

Časté používání určitého slova nebo slovního spojení vede k jeho významovém­u vyprázdněn­í. Transparen­tnost i netranspar­entnost nepochybně patří do této kategorie. Jednou může sloužit k nablýskání druhořadéh­o politickéh­o šuntu, jindy zase ke zrušení tendru, kde hrozí, že nevyhraju. Pokud nechceme slintat na povel jako pověstný Pavlovův pes, měli bychom si na všemožné žonglování s transparen­tností začít dávat velký pozor.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia