Dnes Prague Edition

Pohodář, líčili herci Brabce

-

PRAHA Nejsme ani levicová buňka, ani recesisti; máme prostě rádi staré české filmy a seriály. Tak se představuj­e Fanklub majora Zemana, který uspořádal vzpomínkov­ý večer na Vladimíra Brabce. Přišli kolegové herce, který zemřel letos 1. září v 83 letech a s nímž hráli nejen ve 30 případech majora Zemana. Jmenovitě Rudolf Jelínek, Dalimil Klapka, Antonín Hardt.

Ani jeden z nich si nevybavil situaci, kdy by se Brabec snad rozzlobil. „Byl to vyložený pohodář, navíc výtečný imitátor, což se málo ví, a jeho specialito­u bylo napodobová­ní Jana Pivce,“přidá Klapka zákulisní historku. „Vždycky byl v dobré náladě, nikdy nevypěnil. Jen jednou jedinkrát na něm bylo znát, že je smutný – když v 90. letech odcházel z Národního divadla jako jiní herci té generace,“dodává Hardt.

Fanklub majora Zemana vznikl později, v roce 2004, a hosté vzpomínkov­é sešlosti včetně bývalého kaskadéra Karla Engela tu nejsou zdaleka poprvé. Z besed vznikly unikátní záznamy, třeba s již nežijícím Karlem Hlušičkou, a samozřejmě s Brabcem, jenž si je prý oblíbil. Však se také mezi členy fanklubu najdou relikvie jako originální průkaz příslušník­a bezpečnost­i Jana Zemana či kovový štítek ze dveří bytu, který má na rubu matrici pro výrobu falešných potravinov­ých lístků a zahrál si v případu Mědirytina.

Přitom věkové složení fanklubu neodpovídá představě pamětnické­ho sdružení, na večeru převažují třicátníci a čtyřicátni­ci, vedle mužů přišly ženy, a dokonce i školák. Pořádají třeba výpravy po místech natáčení a navzdory názvu se jejich zájem neomezuje výhradně na zemanovský seriál. Mají takové znalosti filmové historie, že zaskočili i Brabce samého. Když ho před lety vezli na projekci dokumentu o režisérovi Jiřím Sequensovi, ptali se na jeho dabing Jeana-Paula Belmonda a Brabec jim tvrdil, že on přece Belmonda nikdy nedělal. Důkaz, že se tehdy pletl, se na vzpomínce promítl: šlo o ukázku z Muže z Hongkongu.

Zdaleka nezůstalo jen u ní. Když běží Návštěva z oblak či Pochodně, vrtí Jelínek hlavou. „To už si vůbec nevybavuji,“říká o raných filmech, kde s Brabcem hrál. Při snímcích s kordy vylíčí herci školní lekce šermu, při rvačce Brabce s Radkem Brzobohatý­m zas Engel ukáže, jak se pěstní souboje točí. Mimochodem legendu, že majora Zemana měl původně hrát právě Brzobohatý, hosté fanklubu vyvrátili, ve hře prý byli Štefan Kvietik či Petr Kostka.

A Klapka si při společném dabingu seriálu Já, Claudius vzpomene, že s Brabcem namluvili i film Na titulní straně: „Já Waltera Matthaua, on Jacka Lemmona; to jsme byli pořád spolu. Tehdy se film daboval týden, kdežto seriál Columbo jsem dělal tři díly denně a za dva dny jsem si nemohl vzpomenout ani na PIN své karty,“pobavil Klapka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia