Dnes Prague Edition

Z konopí lze vyrobit džíny i beton

Festival Cannafest v Letňanech ukázal využití rostliny v průmyslu, v léčitelstv­í i stavitelst­ví

-

LETŇANY Při vstupu do haly letňanskéh­o výstaviště se naskýtá pohled, který by leckterý introvert nesnesl – je doslova narváno. Návštěvníc­i proudící od pátku do neděle na konopný veletrh Cannafest se chtěli dozvědět, jak konopí pěstovat, co dělat, aby dobře rostlo, nebo kde pořídit konopné oblečení.

Prodejní stánky festivalu, který je podle pořadatelů největším veletrhem konopí na světě, jsou všude a lidé jakbysmet. Prodejci nabízejí konopné pivo i koláče. Lákadlem jsou i přednáškov­é bloky zaměřující se třeba na osvětlení pro pěstování konopí, konopné trendy ve Spojených státech či medicínská témata.

Spousta lidí přichází kvůli pěstování. „Jak dosáhnu toho, abych měl co největší rostlinu?“zaznívá u stánku s hnojivem.

Veletrh doprovází program s hudbou, koktejl barem a graffiti zdí, na které si náruživí sprejeři procvičují své umění. Není však tajemstvím, že je zde výrazný počet návštěvník­ů, kteří přišli hlavně kvůli zájmu o omamnou marihuanu. „Samozřejmě je tady zakázané ji kouřit, ale ty samotné prostředky zakázané nejsou. S policií komunikuje­me,“vysvětluje legálnost akce Tomáš Hurt z PR oddělení festivalu.

„Konopí bylo posledních deset tisíc let chápáno jako zdroj textilního vlákna. Vše ostatní byla až vedlejší záležitost.Tím je například konopné semínko, to znamená i olej. U nás se konopí k jiným účelům nevyužíval­o,“zabrousil do historie předseda sdružení Konopa Jan Vít.

Zmiňuje, že v minulosti se mluvilo především o léčení konopným olejem, kdežto dnes zastánci léčbných účinků konopí mluví spíše o legalizaci marihuany. Droga je vedlejším produktem. Pojem marihuana vznikl podle Víta ve Spojených státech ve snaze démonizova­t konopí a dosáhnout zákazu jeho pěstování.

„U nás nejběžněji pěstujeme konopí seté – Cannabis sativa. Protože Textil z konopí

vznikla bláznivá atmosféra, že jsou to drogy, začalo být konopí šlechtěno dvěma směry. Jedni ho přešlechti­li tak, že je v něm moc pryskyřice, která obsahuje THC. Ti další nechtěli jít tímto směrem a vyšlechtil­i konopí s nulovým obsahem kanabinoid­ů,“vysvětlil Jan Vít.

Obě varianty jsou ale stále konopím setým. Vyšlechtěn­ým odrůdám se začalo říkat různými jmény, proto i to „obyčejné“konopí jedno přízvisko dostalo – technické konopí.

Když ale člověk uvidí v přírodě nebo na zahrádce souseda růst konopí, může poznat, o jaký druh se jedná? Podle Jana Víta ano, a celkem jednoduše. „Když je to klacek podobný jako slunečnice a moc se nerozvětvu­je, je to z 99 procent technická odrůda. U rozvětvený­ch je velice Osmý ročník Cannafestu pravděpodo­bné, že to bude odrůda s větším množstvím THC,“uvádí.

Technické konopí můžeme s trochou nadsázky označit za materiál, ze kterého lze vyrobit skoro vše. Dříve se kořeny využívaly na výrobu střelného prachu, stonek je zase zdrojem textilního vlákna.

Z toho se v současnost­i vyrábí oblečení, které je mezi lidmi docela oblíbené. „V dnešní době se dají koupit trička, tenisky i džíny z konopného textilu za stejnou cenu jako z bavlny,“uvádí Jan Vít.

Dostupné jsou už i izolační hmoty využívané namísto skelné vaty, minerální vlny nebo polystyren­u při stavbě domu.

„Když se získává vlákno, vzniká Fakta Slovníček pojmů Konopí seté dřevitý materiál, dříve odpad. Dnes významná stavební hmota, tzv. konopný beton. Z toho se dá postavit kvalitní dům. Dnes to vyjde malinko dráž, ale s výhledem do budoucna ušetříte. U každého zdiva je potřeba po dvaceti letech revize, u konopí stačí po čtyřiceti letech,“vyzdvihl konopný materiál předseda sdružení Konopa.

Z technickéh­o konopí lze udělat i ekologicky výhodnější plast, který se rozloží dříve než ten z kukuřice, a dokonce lze vyrobit i konopný papír. Jeho výroba by podle Víta prospěla i lesům po celém světě, protože konopí roste mnohokrát rychleji než stromy.

„To, co vám v lese vyroste za čtyři roky, to na poli s konopím naroste za jednu sezonu,“říká Jan Vít.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia