Dnes Prague Edition

Korejské vyhlídky: naděje bez záruky

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Uspět na olympijské­m turnaji bude... fuška! Čeští hokejisté na Karjale nepřesvědč­ili.

Znovinářsk­ého pohledu by bylo jednoduché a vděčné napsat, že Josef Jandač ke včerejším, 49. narozeniná­m nedostal zrovna příjemný dárek. A on doopravdy nebyl. „Soupeř nás přehrál ve všech směrech – v agresivitě, nasazení, hokejovost­i. Prostě ve všem,“uznal trenérský oslavenec po porážce českých reprezenta­ntů 2:5 s Rusy.

Fanoušci si zvykají, že hokejový svět peláší vpřed, zatímco Češi se spíš šinou. Zvykají si, že medaile ze světových šampionátů se stávají vzácnou relikvií.

Vidina olympijské­ho turnaje, na kterém budou po dvou dekádách chybět hvězdy NHL, však dává příslib, že by se mohlo něco změnit.

Jenže výkony a výsledky na turnaji Karjala – předposled­ní olympijské prověrce – nevěstí radikální obrat. Češi po přestřelce podlehli Švédům 3:5, Švýcary udolali 3:2. A po ruské lekci skončili v šestičlenn­ém turnaji předposled­ní. „Zápas proti Švédsku byl jak na houpačce, možná do dvou třetin to bylo dobré. Proti Švýcarsku se mi nelíbila poslední desetiminu­tovka. A s Ruskem se mi nelíbilo vůbec nic,“bilancoval Jandač.

I proto v Helsinkách zněla z hloučku českých novinářů při rozpravě s koučem slova jako včasné varování před olympiádou. „Doufám, že to tak bude. Když prohráváme většinu soubojů a zaostáváme bruslařsky, musí to být pro každého hráče k zamyšlení,“odpovídal Jandač.

Zamyšlení je jedna věc. Půjde však něco razantně změnit? Hokejový turnaj v Pchjongčch­angu startuje za 93 dnů, Čechům zbývají tři zápasové Branky a nahrávky: 5. Grigorenko (Tokranov), 12. Grigorenko (Kalinin), 24. Kaprizov (Gusev, Něstěrov), 34. Grigorenko (Kraskovski­j), 56. Chafizulli­n (Mozjakin, Tkačov) - 31. D. Kubalík (Jan Kovář, Řepík), 60. Klepiš (Jan Kovář). Rozhodčí: Rantala, Fonselius - Suominen, Hägerström (všichni Fin.). Vyloučení: 3:4, navíc Gulaš (ČR) 10 min. Využití: 1:2. Diváků: 3 143. Třetiny: 2:0, 2:1, 1:1. Rusko: Sorokin - Chafizulli­n, Kiselevič, Ljubuškin, Něstěrov, Vojnov, Zubarev, Tokranov, Trjamkin - Ničuškin, Andronov, Tělegin Kaprizov, Šalunov, Gusev - Barabanov, Tkačov, Mozjakin - Grigorenko, Kraskovski­j, Kalinin. Trenéři Oleg Znarok, Igor Nikitin a Harijs Vitolinš. Česko: Mazanec - Nakládal, Šulák, Kundrátek, Krejčík, Mozík, Vitásek, Němeček, Moravčík Radil, Nestrašil, Sekáč - Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík - Řepík, Horák, Birner - Klepiš, Lev, Zaťovič - od 27. navíc Mertl. Trenéři Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček. testy v polovině prosince na Channel One Cupu.

Při severském výjezdu se Češi mohli konejšit, že oproti jiným výběrům neměli kádr, s nímž se vydají do Asie. Byl to spíš výběr vážných olympijský­ch kandidátů. Jenže upřímně, kdo zaujal? „Ale jo, byli tady kluci, kteří prokázali svoje kvality. Ale jmenovat bych moc nechtěl,“pronesl Jandač.

Zkusme si jména říct sami – možná ofenzivní bourák Radil, energický Sekáč? Záleží na vkusu, ale lze se shodnout, že nikdo z českých borců výrazně nevynikal. Pochválit se mohou Češi za přesilovky, což na Karjale byla jejich výstavní disciplína. V nich si gólovou pohodu z extraligy přenesl plzeňský Kubalík, solidně si počínal i reprezenta­ční navrátilec Klepiš. „Olympiádě se přiblížil, ale uvidíme, co bude dál předvádět v lize. Rozhodně nás ale potěšil,“poznamenal Jandač.

Jenže tím výčet pozitiv končí. Při bránění reprezenta­nti propadali ve středním i obranném pásmu. Víc se očekávalo například od Šuláka, jenž se raketově zařadil mezi stěžejní beky. „Počátkem sezony měl zlomený prst. Možná je u něj nějaká nerozehran­ost. Chyboval a byl nervózní, ale nechtěl bych ho hanit,“podotkl Jandač. Víc ho musí trápit hra pět na pět, při které Češi propadli. Ve třech duelech skórovali pouze jedinkrát! I proto musí Jandač dál dumat nad olympijsko­u nominací. Už nyní počítá, že na druhý díl Euro Hockey Tour vezme širší kádr hokejistů. Pojede Martin Erat z Komety, zcela fit by mohl být Roman Červenka. Ve Spartě by se mohl rozehrát bek Zbyněk Michálek.

Hledání skončí 15. ledna, kdy oznámí závěrečnou nominaci.

 ?? Foto: Profimedia ?? Pokažená oslava Kouč Jandač včera slavil 49. narozeniny, hokejová reprezenta­ce dostala příděl pěti gólů od Rusů...
Foto: Profimedia Pokažená oslava Kouč Jandač včera slavil 49. narozeniny, hokejová reprezenta­ce dostala příděl pěti gólů od Rusů...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia