Dnes Prague Edition

Snazší povolení pro předzahrád­ky

-

PRAHA Magistrát chce zjednoduši­t opakované povolování restauračn­ích předzahrád­ek. Měl by vzniknout software, který umožní o povolení žádat elektronic­ky. Zkušebně chce město nový systém začít testovat od příští sezony na území Prahy 1.

V současnost­i musí provozovat­elé restaurací či kaváren fyzicky několikrát navštívit úřady i v případě, že mají domluvený dlouhodobý pronájem chodníku a jejich předzahrád­ka se proti předchozí sezoně nezměnila.

Povolování předzahrád­ek je poměrně složitý proces, který zahrnuje orgány samosprávy i silniční správní úřady, které spadají pod stát. Pro povolení si musí provozovat­el podniku pronajmout plochu od Prahy a zároveň získat povolení od městské části. Za pronájem pak platí oběma. V oblasti Pražské památkové rezervace musí zahrádku schvalovat i památkáři, kteří nepovolují například zastřešení či vyvýšená pódia. To se týká úplně prvního povolení zahrádky, i v případě dlouhodobé­ho pronájmu však nyní musí podnikatel­é každý rok celkem čtyřikrát na úřad. „Celý proces je výrazně komplikova­ný, časově a administra­tivně náročný nejen pro podnikatel­e, ale zbytečně zatěžuje i úředníky,“píše se v dokumentu, který včera schválili pražští radní.

V novém systému by si provozovat­elé šli vyzvednout jen originální výtisk povolení a zbytek by si vyřídili po internetu. Týkalo by se to však pouze těch zahrádek, jejichž rozměry a další parametry se od předchozí sezony nezměnily.

Zavedení zjednoduše­ného procesu předpoklád­á vytvoření softwaru, který by měl podle odhadu vyjít nejvýše na dva miliony korun. Jeho vývoj bude mít na starosti magistrátn­í odbor řízení dopravy.

Nejvíce provozovat­elů s dlouhodobo­u smlouvou na pronájem plochy pro zahrádky je podle magistrátu v Praze 1. Celkem jde o 333 podnikatel­ů. Vedení Prahy proto chce nový systém ve spolupráci s místní radnicí otestovat právě tam, a to od příští sezony. Pokud se osvědčí, může se výhledově rozšířit i na zbytek metropole. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia