Dnes Prague Edition

Možností je málo. Koho vybere Jandač

Za tři měsíce startuje hokejový olympijský turnaj. MF DNES vybírá sestavu národního týmu.

- Jan Daněk a hokejoví reportéři MF DNES

Cimrmanovs­ky řečeno: Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasi­t, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat. MF DNES čtvrt roku před startem olympijské­ho turnaje v Jižní Koreji vybírá hokejisty, které reprezenta­ční trenér Josef Jandač nemůže opomenout.

Jistě, vše mohou ovlivnit zranění, aktuální forma nebo jiné stěží předvídate­lné okolnosti, ale po turnaji Karjala česká nominace opět získala reálnější kontury. „Se jmény souhlasím. Spíš půjde o složení útoků a představě trenérů,“hodnotí pro MF DNES hokejový expert Milan Antoš. Takže: Kdo se podívá do více než osm tisíc kilometrů vzdáleného Pchjongčch­angu?

Brankáři Jedničkou výběru by měl být Dominik Furch. Opora Omsku

se podle čísel řadí mezi pětici nejlepších gólmanů KHL. Roli náhradníků zastanou Pavel Francouz a zřejmě Marek Mazanec. Při reprezenta­čním debutu ve Finsku obstál, navíc si rozumí s kolegou Francouzem. „Salák nebo Hrachovina šanci nedostanou. Možná by mohl jet Bartošák,“soudí Antoš.

Obránci Úvodní díl Euro Hockey Tour naznačil, kdo z beků obstojí na mezinárodn­í scéně. Na oboucháván­í – oblíbené slůvko kouče Jandače – není prostor. Proto by měl vsadit na prověřené reprezenta­nty: Nakládala, Kundrátka nebo Jordána a Koláře z Chabarovsk­u. Mezi vyvolené by se měl dostat i Mozík nebo Ondřej Němec z Komety. Mistr světa z roku 2010 v extralize vyniká rozvahou a elegancí, nebýt bolavých třísel, hrál by už na Karjale. Na severu Evropy zaostával Libor Šulák. „Turnaj se mu nepovedl. Dostane ale šanci, aby se vzpamatova­l,“tuší Antoš. O olympiádě sní i Zbyněk Michálek, jenž se po návratu z NHL rozehrává ve Spartě. Pokud chytí fazonu, může být pilířem. „Mezi mladými beky nevidím nikoho, kdo by byl suverén. Raději bych vsadil na zkušenost,“podotýká Antoš.

Útočníci Největší rébus. Jandač a jeho rádci musí zvažovat nejen formu útočníků, ale i další souvislost­i.

Jakou úlohu reprezenta­ntům v týmu svěří? Například plzeňský kanonýr Dominik Kubalík je prototyp forvarda do přesilovek a do prvních dvou lajn. „Nemá mezihru, ale v zakončení je vynikající,“říká Antoš, podle nějž zásadní otázka zní: Jak správně poskládat útoky? „Nevidím totiž deset dalších hráčů, kteří ve výběru nejsou a přitom mají stejnou kvalitu,“upozorňuje.

Listina vážných olympijský­ch adeptů je vskutku hubená, může čítat zhruba třicítku jmen. Češi – snad vyjma Martina Erata, který by měl v Koreji plnit stěžejní roli – ani nemají ve svých klubech a ligách status hvězdy. O reprezenta­nty nejeví elitní týmy z KHL zájem, Češi tak putují do průměrných mančaftů.

Leckomu do Asie také pomůže, že ho kouč zná. Z velkých akcí jsou prověření borci typu Červenky, Kováře nebo Horáka. „Měl by tam ale být i někdo, kdo tomu dá jiný impulz,“domnívá se Antoš a zmiňuje brněnského Martina Nečase, kterého by měl Jandač vyzkoušet. „Matadoři nechybují, ale v určitý moment ani netvoří a hrají svoji hru. Mladí tvoří chyby, ale pořád něco zkouší.“

Jmen mimo seznam je víc, nominaci ovlivní maličkosti. Dumat může Jandač ještě dva měsíce, 15. ledna vyřkne ortel.

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia