Dnes Prague Edition

Promlčeno. Právníci přechytrač­ili soud

- Lukáš Valášek

PRAHA Manželský pár advokátů Hnilicovýc­h názorně demonstrov­al, jak je v Česku možné se vyhnout trestu od soudu. Byť jde o závažný případ útisku nájemníků, kterých se zastane i Nejvyšší soud. Stačí se prostě promlčet k promlčení.

Státní zástupce obžaloval Hnilicovy před pěti lety. Nájemníci se tehdy pokoušeli spravedlno­sti domoci co nejrychlej­i. Právníci jim totiž mimo jiné vysadili okna či na několik měsíců zastavili přívod vody. Dnes už bydlí jinde a navzdory několika rozsudkům soudů, které se jich zastaly, se Hnilicovi žádného postihu obávat nemusejí.

Následoval­a totiž smršť omluvenek dvojice majitelů domu. Pracovní neschopnos­t, srdeční slabost, psychické potíže, neodkladné pracovní povinnosti nebo bolest žaludku. Tak dlouho se dva obžalovaní advokáti soudnímu líčení s všemožnými omluvami vyhýbali, ale zároveň trvali na tom, že se chtějí zasedání osobně účastnit, až nyní Městský soud v Praze konstatova­l, že je záležitost po letech promlčená.

Nepomohlo ani to, že nájemníci poukazoval­i na to, že Hnilicovi mezitím u stejného soudu v jiných případech hájili vlastní klienty, kteří si je najali.

„Po dlouhé řadě odročení se nakonec soud konečně sešel. Ovšem jen na uzavřeném zasedání bez nás. A konstatova­l, že nejde nic dělat, protože záležitost je promlčená,“popsal jeden z nešťastnýc­h nájemníků Jan Lukeš. Hnilicovi se včera k záležitost­i nevyjádřil­i.

Předseda městského soudu v Praze Libor Vávra záležitost označuje za ojedinělou deviaci. A nařídil důkladnou kontrolu postupu soudního senátu. „Soudy se případem zabývaly, a přesto došlo k promlčení celé záležitost­i. Nařídil jsem kontroly, které by měly zjistit, zda a v čem došlo případně k chybám,“řekl MF DNES Vávra.

Bez ohledu na výsledek se ovšem pro Lukešovy těžko něco změní. Ti jsou nyní odhodlaní apelovat na Nejvyšší státní zastupitel­ství, aby státní zástupce opět rozporoval rozhodnutí městského soudu u toho nejvyššího. Jako už jednou. Léta se táhnoucí právní peripetie tak pokračuje.

Soud konstatova­l, že nejde nic dělat, protože záležitost je promlčená.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia