Dnes Prague Edition

Podivná snaha o zrušení registru smluv

-

Největším problémem fungování českého státu je povinnost státních, krajských a městských úřadů i jejich firem zveřejňova­t smlouvy ve veřejně přístupném registru.

Aspoň se to tak jeví z počínání zákonodárc­ů, kteří celý rok po zprovozněn­í registru smluv tráví vymýšlením, jak, proč a komu by z této povinnosti zřídili výjimku, aby jeho útraty schovali mimo veřejný dohled.

Po jarních pokusech poslanců a senátorů teď do boje proti registru smluv vyrazili senátoři znovu v čele s předsedy klubů ČSSD, KDU-ČSL a ODS. U Ústavního soudu se domáhají jeho úplného zrušení.

Zrovna u zmiňované trojice stran jejich touha po zrušení veřejného dohledu nad státními financemi dost překvapí. V současné době totiž odmítají jít do vlády s hnutím ANO kvůli nedůvěře vůči jeho předsedovi Andreji Babišovi, jeho střetu zájmů a podezření z korupce.

ANO míří za jednobarev­ným menšinovým kabinetem a strany, jež s hnutím odmítají spolupraco­vat, útočí proti nástroji, který kontroluje to, za co bude možná budoucí kabinet utrácet veřejné finance.

A proti čemu vlastně vedou zákonodárc­i tak urputný boj? Zákon o registru smluv dává skoro všem státním, městským a krajským úřadům i firmám povinnost zveřejňova­t kontrakty o hodnotě vyšší než 50 tisíc korun ve veřejně přístupném úložišti. Dokud je tam nezveřejní, neplatí.

Senátoři argumentuj­í tím, že to vede jen k nárůstu byrokracie pro úředníky, kteří musí každou smlouvu na internet umisťovat. Nejvíc zabrat podle nich dostávají ti z měst a krajů.

Asi málokdo s těžkým životem úředníků nesoucítí. Zveřejňová­ní smluv je pro ně prostě nevítaná práce navíc. Těžko pochopitel­né je však to, proč návrh na zrušení registru senátorům zdarma napsal právník státní firmy Budvar s miliardový­m obratem.

Nejde jim náhodou namísto úředníků o mnohem větší ryby? Právě ty totiž v registru smluv uvázly nejčastěji. Jeden příklad za všechny – v registru se našla smlouva, z níž vyplývá, že některé nemocnice nakupují léky se slevou, zatímco si od pojišťoven nechávají proplatit celé částky. Co se děje s rozdílem cen, není jasné. Věc dokonce letos v září začali prověřovat státní zástupci.

Ač tento případ nelze jednoduše politicky využít, v registru smluv už uvázlo i několik ryb napojených na ANO. Ukázal třeba to, kolik od úřadů a městských firem ovládaných hnutím dostává zaplaceno advokát Květoslav Hlína.

Ten je blízký místopředs­edovi ANO Jaroslavu Faltýnkovi a jeho kancelář pracuje pro Agrofert. Registr prozradil i to, že pracuje také pro státní firmy spadající pod ministerst­vo dopravy, také ovládané hnutím.

Stejně to bylo s PR agenturou EMC, jež zadarmo radila poslancům z ANO, ale také získávala milionové zakázky z Českých drah, jejich dceřiných firem či pražského dopravního podniku. Zmíněné informace by jinak dohledat nešlo. A podobných tajemství pomohl registr smluv odhalit spoustu. A ještě pomůže, přežije-li.

Proto pokud ODS, ČSSD či KDU-ČSL skutečně ANO tolik nevěří, možná by se spíš měly do registru smluv samy podívat, naučit se ho používat a využít jej k tomu, aby i ony útraty budoucích ministrů kontrolova­ly. Nebo aby to za ně dělal někdo z asistentů, které si nechávají od státu platit.

Určitě v registru najdou něco, co budou moci politicky využít. Pro veřejný dohled nad veřejnými financemi tak udělají mnohem víc, než když se nechají zlobbovat od některé z bohatých státních firem a registr zruší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia