Dnes Prague Edition

Ministerst­vo: Víceletá gymnázia selhala

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Školy nesplnily, co od nich odborníci očekávali. Ministerst­vo chce, aby jich bylo méně. PRAHA Na víceletá gymnázia odchází každoročně desetina žáků základních škol. Zda klady masivního odchodu za lepším převažují nad zápory, o tom pochybují odborníci i ministerst­vo školství.

To už několik let nová víceletá gymnázia nezapisuje do školského rejstříku a do budoucna s tím ani nepočítá. „Z výzkumů je patrné, že víceletá gymnázia již nejsou určena především pro nadané děti, což bylo původně jejich posláním,“zdůvodňuje postoj ministerst­va mluvčí Jarmila Balážová. Snahy omezit kapacitu už existující­ch škol zatím neuspěly.

Nyní by se to mohlo změnit. Školský úřad v Karlovarsk­ém kraji v současnost­i připravuje několik scénářů, jak víceletá gymnázia zredukovat. S nimi chce radní pro školství Jaroslav Bradáč (SPO) předstoupi­t před zastupitel­stvo. „Bude to složité politické rozhodován­í,“odpovídá na otázku, jak velkou šanci má jeho návrh.

Bradáč je přesvědčen­ý o tom, že by kraji stačila tři víceletá gymnázia, po jednom v každém okrese. „My jich máme osm a k tomu ještě soukromé školy. Zastupitel­é budou muset rozhodnout, zda chtějí, aby víceletá gymnázia byla výběrovými školami pro talenty, nebo lepšími základkami,“říká Bradáč.

Vadí mu, že víceletá gymnázia na Karlovarsk­u vysávají ze základních škol nejen mimořádně nadané děti, ale prakticky všechny děti se studijními předpoklad­y.

Ostatní kraje žádné zásahy nechystají, v minulosti stály spíše o další rozvoj tohoto typu škol. „Liberecký kraj před dvěma lety usiloval o zápis šestiletéh­o gymnázia v Jablonci nad Nisou, ministerst­vo školství to však neschválil­o,“říká vedoucí krajského školského odboru Leoš Křeček.

Že právě na Karlovarsk­u jako první uvažují o změně, není náhoda. Školství v kraji pravidelně obsazuje poslední příčky hodnocení.

Čtěte na str. 3

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia