Dnes Prague Edition

Národní slaví, u koně se píská

Lidé na Národní třídě se nenechali rozladit aktuálními náladami. Václavské náměstí bouřilo

- Pavla Franzkiová redaktorka MF DNES

PRAHA Dostat se z jednoho konce Národní třídy na druhý vyžadovalo včera odpoledne značnou trpělivost. Návštěvníc­i se museli často proplétat mezi skupinkami diskutujíc­ích lidí, kteří vzpomínali na minulost a především na den, který před osmadvacet­i lety všechno změnil. „Nesmíme dopustit, aby se 17. listopad stal jen dalším dnem volna. Je naší povinností, aby mladí věděli, co se tehdy stalo a jak to změnilo celou společnost,“vysvětlova­l svým přátelům zhruba šedesátile­tý muž, který má události z roku 1989 stále v živé paměti.

I to bylo účelem akce Korzo Národní, již pořádali studenti, tedy lidé, kteří v roce 1989 nebyli ještě ani na světě. „To, že tu dnes můžeme být, že můžeme říct to, co si skutečně myslíme, nebylo vždy samozřejmo­stí. Naši prarodiče ani rodiče tuto možnost neměli. Dnes jsme tu proto, abychom poděkovali. Díky, že můžeme,“zaznělo krátce po druhé hodině z pódia.

A právě heslo „Díky, že můžeme“bylo hlavním mottem akce. Organizáto­ři chtěli, aby lidé měli možnost vzdát hold těm, kteří se zasloužili o podobu dnešní společnost­i. A to se jim povedlo. Celý den na Národní provázela příjemná a přátelská atmosféra. Žádné velké protesty se tady nekonaly. O poznání vyhraněněj­ší byl následný Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí.

„Nebylo tak dobře, jako je teď“

Oslovení lidé, kteří přišli včera na Národní třídu, vnímají 17. listopad jako den svobody. I osmnáctile­té kamarádky a studentky Klára Metge a Magdaléna Zocherová se akce zúčastnily proto, aby vyjádřily svou vděčnost. „Pro mnoho našich spolužáků je 17. listopad jen dnem, kdy nemusí do školy. To nám trochu vadí, myslíme si, že je důležité tady dnes být. Především pro naši generaci, která to nezažila, a to proto, abychom si uvědomili, že nebylo vždycky tak dobře, jako je teď,“říká první z nich a se svou kamarádkou se také shoduje na tom, že nejvíce pro ně znamená možnost svobodně cestovat. „Dnes chceme poděkovat hlavně za otevřenou Evropu,“

potvrdila Magdaléna. Obě dívky 17. listopad vnímají také jako den studentů. „Myslím si, že se studenti dnes mohou vyjádřit víc než kdykoliv jindy. A ostatní je budou vyloženě poslouchat,“vysvětluje Klára. Velmi podobný názor sdílí i Igor Juříček, kterému v době sametové revoluce byly pouhé tři roky. „Myslím si, že vybojovat svobodu, kterou dnes máme, muselo stát nesmírné úsilí a námahu. Velmi si vážím lidí, kteří to tenkrát nevzdali a ten boj dotáhli do konce. Pro mě je totiž svoboda asi to nejcennějš­í, co dnešní společnost má,“potvrzuje mladý muž.

Přijely tramvaje 39 a 89

Po celé délce Národní třídy byla připravena řada aktivit, a to nejen kulturních, ale i vzdělávací­ch. Letos v ulici například přibyly vzdělávací panely s dobovými fotografie­mi, zajímavými fakty a i vzpomínky lidí na listopadov­é události. Mnohdy se u nich tvořily fronty, ve kterých přítomní trpělivě vyčkávali.

Pozornost upoutaly i dvě filmové tramvaje, do kterých bylo takřka nemožné nastoupit. Nesloužily k přepravě cestujícíc­h, ostatně Národní třída byla včera pro auta a tramvaje uzavřená. Vozy s označením 39 a 89 evokujícím dva roky, ke kterým se vztahuje svátek 17. listopadu, se proměnily na malé kinosály, kde se návštěvníc­i mohli mimo jiné seznámit se vzdělávací platformou Dějepis v 21. století. Ta se snaží přispět ke zkvalitněn­í výuky dějepisu na českých školách.

Lidé včera nezapomněl­i ani na Václava Havla. Mnozí se zastavili v improvizov­aném obýváku, jenž nesl jméno zesnulého prezidenta. Zájemci si tu mohli vyzkoušet například psaní na psacím stroji nebo se usadit do pohodlných dobových křesel, začíst se do některého z Havlových děl nebo si je poslechnou­t z úst známých osobností.

Přehlédnut­elní kandidáti

Korzo Národní si rovněž nenechali ujít někteří kandidáti na prezidenta. Na Národní třídě návštěvníc­i mohli vyzpovídat například Marka Hilšera nebo Jiřího Drahoše. Ani oni nevyvolali při oslavách velký rozruch. Někteří lidé je v davu ani nezaregist­rovali.

Mezi českými vlajkami se na Národní nejčastěji objevovala vlajka Evropské unie. Sem tam mohli přítomní narazit i na někoho, kdo hrdě nesl transparen­t vyjadřujíc­í třeba nesouhlas s vládou Miloše Zemana. Těchto osob ale bylo skutečně minimum a potkat je byla spíše náhoda.

Prostor u Národního divadla patřil neziskovém­u sektoru. Lidé si tu mohli například nanečisto volit prezidenta nebo se seznámit s programem neziskovýc­h organizací sdružených do projektu Rekonstruk­ce státu, který bojuje za větší transparen­tnost vlády.

Lidé, kteří na Národní třídu přišli, občas vyjadřoval­i nespokojen­ost se současnou politickou situací. Ale zároveň i vděk za to, jakým směrem se události po listopadu 1989 ubíraly. Stejně jako Pavel Eiselt, který byl tehdy ve čtvrtém ročníku vysoké školy. „Mohu porovnat a skutečně ten rozdíl je obrovský. Jsem velmi rád, že moje děti mohou cestovat a nemusí se bát říct svůj názor. Jednoduše mohou dělat to, co ony samy chtějí,“uvedl.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Dnes jen v recesi „Toto shromážděn­í není povoleno, rozejděte se,“vyzývali včera odpoledne návštěvník­y Národní třídy herci v uniformách někdejší Veřejné bezpečnost­i. Lidé na Národní třídě si včera připomínal­i právě to, že se mohou scházet, jak chtějí a...
Foto: Petr Topič, MAFRA Dnes jen v recesi „Toto shromážděn­í není povoleno, rozejděte se,“vyzývali včera odpoledne návštěvník­y Národní třídy herci v uniformách někdejší Veřejné bezpečnost­i. Lidé na Národní třídě si včera připomínal­i právě to, že se mohou scházet, jak chtějí a...
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Klíče cinkají Na Václavské náměstí přišly tisíce lidí na Koncert pro budoucnost 2017. Při akci vystoupila řada osobností veřejného života, muzikanti i někteří kandidáti na prezidenta.
Foto: Petr Topič, MAFRA Klíče cinkají Na Václavské náměstí přišly tisíce lidí na Koncert pro budoucnost 2017. Při akci vystoupila řada osobností veřejného života, muzikanti i někteří kandidáti na prezidenta.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia