Dnes Prague Edition

U metra na Veleslavín­ě vznikne parkovací dům

-

Magistrát se vrací k záměru vybudovat u stanice Nádraží Veleslavín nový terminál s kapacitním­i garážemi pro auta. U dalších restů s výjimkou eskalátorů ale tápe. PRAHA Už dva týdny dělníci budují dvojici nových pohyblivýc­h schodišť na nejfrekven­tovanějším výstupu z metra na Veleslavín­ě. Eskalátory v dubnu 2018 konečně nahradí portýry, kteří tam denně pomáhají s kufry stovkám cestujícíc­h mířících na letiště nebo z letiště do města.

Právě silná kritika chybějícíc­h eskalátorů k autobusové­mu nástupišti vrhla stín na slavnostní otevření čtyř nových stanic na lince metra A mezi Bořislavko­u a Motolem v dubnu roku 2015. Teprve po dvou a půl letech se městu podařilo pustit se do nápravy. „Jsem rád, že jsme před několika měsíci zadali finální práce a konečně došlo k činům. Sice to je teď pro cestující nepříjemné, protože se dočasně přesunuly autobusové zastávky, ale snad to kvůli budoucímu komfortu pochopí,“říká náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Jenže připomínek veřejnosti a nedokončen­ých projektů sovisející­ch s dostavbou linky A je ještě víc. Tím Základy pro eskalátor

vůbec největším měl být obří dopravní terminál za více než miliardu korun. Vedle stanice Nádraží Veleslavín měl dávno stát několikapa­trový parkovací dům fungující jako záchytné parkoviště pro 600 aut a rozlehlé stanoviště pro autobusy. Původně se počítalo i s obchodním a administra­tivním centrem.

Zejména kvůli finančním úsporám ale předešlé vedení magistrátu v roce 2013 od stavby ustoupilo. A odmítavě se k záměru stavěli i lidé žijící v okolí, kteří se obávali zhoršení kvality života v souvislost­i se zvýšením dopravy. Nakonec vedle stanice metra vznikl jen menší autobusový terminál.

Nyní se projekt znovu vrací do hry, oproti dřívějším předpoklad­ům však zřejmě vznikne v jednodušší podobě. Jak bude vypadat, zatím není zcela jasné. „Minulý týden jsem měl jednání se zástupci radnice Prahy 6, kde jsme řešili možnost vybudování parkovacíh­o domu u metra na Veleslavín­ě. Hlavní otázkou jsou jeho celkové parametry,“sdělil MF DNES Dolínek. Magistrát plánuje, že by záměr zahrnoval Fakta Prodloužen­á linka metra A ve všední dny využívá 110 až 115 tisíc cestujícíc­h. Pátek bývá slabší

také rozšíření stávajícíh­o autobusové­ho terminálu. Praha 6 k jednání dodává, že věc je stále na začátku. „Určitá forma parkování by tam vzniknout měla, zřejmě jako parkovací dům, ale rozhodně nepůjde o parkování v P+R režimu,“řekl mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Podle Dolínka se v příštích týdnech uskuteční další schůzka, které by se měli zúčastnit také zástupci Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Tato státní organizace má na starosti budování moderního železniční­ho spojení z centra Prahy do Kladna s odbočkou na letiště. Veleslavín se má stát jedním z klíčových přestupníc­h uzlů, protože hned vedle vlakové trati je stanice metra a zastávky tramvají i autobusů. A k nim by mohl přibýt kapacitní parkovací dům.

Plány SŽDC při rozšiřován­í trati do Kladna a na letiště počítají se zahloubení­m železniční stanice Praha-Veleslavín pod zem s přímou návazností na metro. A k tomu kroku mohlo podle magistrátu dojít zároveň se stavbou nového parkovacíh­o domu. To se však nestane. „SŽDC zoufale nestíhá chystanou modernizac­i trati. Plánovali jsme obě akce na Veleslavín­ě spojit, ale nyní se zdá, že budeme muset začít sami. Přesto odhaduji, že parkovací dům vznikne nejdříve za pět až osm let, záležet bude především na jeho výsledné podobě,“dodává náměstek primátorky.

Co se týká menších nedodělků, které zůstaly po zprovozněn­í posledního úseku metra A, je budoucnost ještě nejasnější. Například stále vázne instalace stojanů na kola. Část veřejnosti také dříve kritizoval­a chybějící zastřešení u výstupů na povrch ze stanice Bořislavka, kvůli tomu při dešti do vestibulu zatéká. V tomto případě ale magistrát žádné úpravy nechystá, podle něj nejsou potřeba.

Naopak město uznává, že cestujícím citelně chybí přístřešek na sousední autobusové zastávce. Problém tkví v tom, že hned vedle stojí administra­tivní budova a úkryt před deštěm by údajně stínil kancelářím. Kvůli tomu se město a majitel budovy dosud nedohodli.

Řada obyvatel Bílé Hory v Praze 6 se také dlouhodobě dožaduje cesty pro pěší z Vypichu přímo ke konečné stanici metra Nemocnice Motol. Nová stezka by jim výrazně zkrátila cestu, navíc by se vyhnuli frekventov­ané Kukulově ulici. Ani v tomto případě není magistrát proti, s radnicemi Prahy 5 a Prahy 6 se však stále nedohodl na nejvhodněj­ší trase přes zarostlou stráň.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia