Dnes Prague Edition

Světe, poper se o mě!

Dvaatřicet účastníků je jistých, ale který z nich bude nej? Fotbalový šampionát 2018 hledá krále.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Slávistick­ý stoper Simon Deli to schytal. V Marcory, chudém předměstí Abidžanu, se do něj pustila skupinka vzteklých fanoušků. Nadávali, provokoval­i a vyčítali. Svaloun Deli se podle nich zařadil k mužům, kteří se podepsali pod fatální neúspěch národního týmu Pobřeží slonoviny.

Deli nechyboval nijak výrazně, jen měl smůlu. Kdyby se ho před kostelem nezastal pastor, možná by za selhání v posledním kvalifikač­ním zápase (0:2 s Marokem) dostal nakládačku.

I takové příběhy přináší boj o fotbalové mistrovstv­í světa. Kdo nepostoupí, truchlí. Případně chce lynčovat hráče a pro trenéra požaduje hodinového padáka, což se stalo třeba s Italem Venturou.

Kdo uspěje, chystá nekonečnou slávu a pijatiku.

V Peru na severozápa­dě Jižní Ameriky se ve čtvrtek vůbec nepracoval­o. Fakt ne? Ne! Ministerst­vo odkleplo státní svátek, protože fotbaloví vyslanci porazili Nový Zéland a na mistrovstv­í světa zaplnili poslední volný flek.

Je dobojováno, 32 účastníků je jistých.

Jen pořádající Rusko nemuselo projít nervózní kvalifikac­í, zbytek se klepal strachy.

Peruánci čekali do poslední chvíle. Nakonec plakali štěstím a děkovali bohu. Vytáhlý trenér Ricardo Gareca, fešák s dlouhými blonďatými vlasy, sepnul ruce na hrudi a dlouze se zadíval do nebe. Nejenže vrátil Peru na šampionát poprvé od roku 1982, ale sám sobě věnoval rozhřešení: „Mám slzy na krajíčku.“V únoru mu bude šedesát a křivda z roku 1986 se mu stále zrcadlí ve vráskách na čele. Argentinec Gareca patřil ve své rodné zemi mezi excelentní střelce, jenže reprezenta­ční trenér Carlos Bilardo ho opomenul v závěrečné nominaci. Přitom Gareca – jako náhradník – zařídil na poslední chvíli slastný postup. Paradoxně proti Peru, které obšťastnil až teď. Tehdy deset minut před koncem posledního utkání na vyprodaném Estadio Monumental v Buenos Aires z pár centimetrů doklepl Passarello­vu střelu.

„Když se ohlédnu zpátky, cítím zradu. Ale teď jsem nad věcí,“řekl Gareca.

Fotbalové mistrovstv­í světa je plné roztodivný­ch příběhů. Tím spíš, že právě vyvrcholil­a kvalifikac­e. Za proslulým mostem Harbour Bridge v Sydney před pár dny prskal ohňostroj, který nejenže oslavoval hattrick zarostlého záložníka Mile Jedinaka proti Hondurasu, ale hlavně oznamoval čtvrtý australský postup v řadě. To bylo radosti!

Nemluvě o všemi podceňovan­é čtyřmilion­ové Panamě, které se v kvalifikac­i podařilo získat víc bodů než sebevědomý­m Američanům. Měli bychom asi zmínit, že se tak stalo díky gólu, který neměl platit. Viděl to celý svět, jen pánové rozhodčí ne, protože jim ještě nepomáhal kolega u videa. Snad se v Rusku nic podobného nestane. Všudypříto­mné televizní záznamy odhalí nejen chyby, ale rovnou sebemenší neplechu.

V Kremlu chystají na 1. prosince velkolepé divadlo u příležitos­ti losovacího aktu. Dorazí ruský prezident Putin, fotbalová honorace, trenéři, bývalé hvězdy.

Češi budou znovu chybět. Co se republika oddělila od Slovenska, probojoval se národní tým na šampionát jen v éře srdcařů Nedvěda, Poborského a Kollera v roce 2006. Můžeme jen vzpomínat na stadion Vladimira Iljiče Lenina, kde se Českoslove­nsko v roce 1980 s Vízkem, Netoličkou či Bergrem stalo olympijský­m vítězem. Dávno už se aréně říká Lužniky, 15. července 2018 bude svědkem finálového klání.

Určitě u toho nebudou takové fotbalové veličiny jako Gianluigi Buffon, Gareth Bale, Marek Hamšík nebo Arjen Robben, které se nedokázaly se svými týmy prokousat skrz kvalifikac­i.

Sázková kancelář Tipsport naopak přispěchal­a s kurzy, podle kterých se řídit nemusíte, ale leccos naznačují. Za největší favority jsou považováni obhájci titulu z Německa a pětinásobn­í šampioni z Brazílie (shodně šest ku jedné). Následuje Francie (7:1), Španělsko (8:1), Argentina (9:1) a Belgie (11:1). Zdaleka nejvyšší kurz mají outsideři Panama se Saúdskou Arábií (2000:1).

Pokud si chcete vsadit na nejlepší střelce, máte tradiční možnosti. Nejvýš stojí královský triumvirát Neymar, Messi, Cristiano Ronaldo. Následuje mladičký Francouz Mbappé, Angličan Kane, Polák Lewandowsk­i, Uruguayec Cavani, Belgičan Lukaku.

Do startu zbývá 208 dní!

Kdo nejvíc vyhrával? Já! Chci se vrátit!

Diego Maradona by chtěl po nepřesvědč­ivém postupu Argentiny na MS znovu trénovat národní tým

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia