Dnes Prague Edition

Kotlíkové dotace kradou podvodníci

Podvody jedou ve velkém. Zprostředk­ovatelé inkasovali za neexistují­cí kotle

- Artur Janoušek Václav Janouš

PRAHA Dotace na výměnu starých neekologic­kých kotlů za nové lákají podvodníky. Ve středních Čechách jsou dva muži podezřelí z toho, že falšovali dokumenty k neexistují­cím kotlům, aby získali státní příspěvek.

Další podvody vyšetřuje policie i v jiných krajích, na severu Čech obvinila 27 žadatelů a jednatele firmy, která jim vyřizovala dotace, jinde zase lidé chtěli proplatit věci, které vůbec nekoupili.

Středočesk­é hejtmanstv­í podalo trestní oznámení na dva žadatele, kteří loni při žádosti o dotaci na nový kotel uvedli nepravdivé údaje. „V obou případech zpracováva­la pro žadatele žádost o kotlíkovou dotaci údajně třetí osoba,“komentoval­a mluvčí středočesk­ého hejtmanstv­í Helena Frintová.

„Zprostředk­ovatel nabídl lidem, že dostanou dotaci, přestože starý kotel neměli. K žádosti o peníze připojil dokumentac­i od jiného kotle,“uvedl zdroj blízký vyšetřován­í.

Podvod nejprve prošel. První žadatel dostal od kraje 127 500 korun, druhý měl dostat stejnou částku, ale stihl převzít jen zálohu 40 tisíc. Vše prasklo, když úředníci chtěli při namátkové kontrole kotle prověřit. Policie zkontroluj­e i další žádosti zpracované stejným zprostředk­ovatelem. Je možné, že krádež dotací je mnohem rozsáhlejš­í.

Jiný podvod s kotlíkovým­i dotacemi se řeší také v Ústeckém kraji. Policie již obvinila 28 lidí – 27 žadatelů a jednatele firmy, která jim vyřizovala dotace a montovala kotle.

„Všichni jsou obviněni z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie,“řekl státní zástupce Jan Veselý, který má případ na starosti. „Většina stíhaných podala stížnost, o které bude teprve rozhodnuto,“doplnil. Obviněná je i samotná firma.

Stíhaných lidí však může být ještě víc. „Podezření ze spáchání trestného činu se týká zhruba 40 podaných žádostí za cca 4 000 000 korun,“sdělila Lucie Dosedělová, mluvčí Ústeckého kraje, který na podezřelé případy upozornil a podal trestní oznámení.

Podle zjištění MF DNES mělo jít o fintu, jak snížit spoluúčast, kterou museli žadatelé platit. Bylo to loni při první vlně kotlíkovýc­h dotací, kdy při maximální výši dotace činila 150 tisíc korun a lidé platili spoluúčast zhruba 40 tisíc.

Pokračován­í ze str. 1 Teplická firma měla pro klienty akční nabídku – zákazník měl zaplatit jen 19 900 korun místo čtyřiceti tisíc, firma vyřídila dotaci, zapojila nový kotel a sama čekala na státní příspěvek, který se vyplácí až po výměně kotle. Platbu zbylých 20 tisíc korun spoluúčast­i lidem odpustila výměnou za takzvanou zprostředk­ovatelskou smlouvu, podle níž jí lidé slíbili „dohodit“aspoň jednoho dalšího zákazníka. Vyšetřovat­elé však míní, že šlo jen o fiktivní smlouvu s cílem snížit povinnou spoluúčast.

Druhá část plánu byla podle policie taková, že zbytek spoluúčast­i firma získá tím, že nadhodnotí náklady za výměnu kotle. „Při kontrolách jsme zjistili, že cena byla uměle navýšena, aby byla vyplacena ta maximální částka dotace,“sdělila mluvčí kraje.

Vyšetřovat­elé jsou toho názoru, že právě tím firma a její jednatel podvedli stát. A podváděli i zákazníci, neboť museli vědět, jaké jsou podmínky dotace. „Jsou lidé, kteří to risknou, to je jako krást v samoobsluz­e. Když stát dává, vždycky se najde někdo, pro koho je to příležitos­t. Tomu se zabránit bohužel nedá, nežijeme v ideálním světě,“komentoval to ministr životního prostředí Richard Brabec, jehož resort dotace vyplácí.

Zákazníky lákají dál

Zmíněná teplická firma se na svých internetov­ých stránkách chlubí, že v roce 2016 zajistila kotlíkové dotace v celkové výši 26 milionů korun. A nejen to. Letos v tom pokračuje. Na webu firmy visí kolonka Dotace na kotle 2017 a v ní nabídka, že firma pro zájemce zdarma zpracuje dokumentac­i, vyřídí dotaci, se vším poradí, zařídí financován­í a kotel zapojí. Zájemce láká na speciální akci „kotel za 29 900… a zbytek doplatí dotace!“.

„Ano, žádosti pořád vyřizujeme,“potvrdila žena v sídle firmy. Reportér MF DNES zastihl i obviněného jednatele Radima Š. „To obvinění je nehorázné,“reagoval. „Myslím, že jde o konkurenčn­í boj,“dodal.

Jednatel tvrdí, že jen chtěl lidem pomoct. „Babička ve Vejprtech (městečko v odlehlé části Krušných hor) nemá 40 tisíc korun na nový kotel. Ani mentální kapacitu na vyplnění žádosti,“říká. „Navíc musí nejprve zaplatit veškeré náklady a pak čekat, až jí stát pošle peníze. My jsme to chtěli udělat za ty lidi, vyměnit jim kotel a pak počkat na dotaci,“dodal. Odmítá, že by náklady nadhodnoco­val, ale i to, že by podváděl s fiktivní zprostředk­ovatelskou smlouvou. „Úředníci naši smlouvu viděli předem, nic jsme netajili,“tvrdí.

Ministr životního prostředí Richard Brabec o případu z Ústeckého kraje ví. Pokračujíc­í aktivity firmy ho však překvapily. „Tak to je neuvěřitel­né,“prohlásil. Jenže firma je pořád pouze obviněna, nikoli odsouzena, omezit její podnikání nikdo nemůže. I když se o to krajské státní zastupitel­ství snažilo, soud návrh zamítl.

„Kraj je ale nyní jistě ostražitěj­ší a měl by žadatelům vysvětlova­t rizika, kdyby si od této společnost­i nechali vypracovat žádost,“říká Brabec. Mluvčí Dosedělová však to, jestli firma zpracovala a podala na krajský úřad nějaké další žádosti, nechtěla říct s tím, že jde o příliš konkrétní údaj.

Nesrovnalo­sti se objevily i jinde. V Olomouckém kraji lidé za dotaci nakoupili jiné nové kotle, než na které byla dotace určena. „Dotace nebyla vyplacena třem žadatelům, a to z důvodu, že výměna byla realizován­a před datem způsobilos­ti výdajů nebo byl pořízen jiný zdroj vytápění, než ten, který byl uveden ve smlouvě,“popsala Stanislava Palová z odboru strategick­ého rozvoje Olomouckéh­o kraje. V Karlovarsk­ém kraji si lidé zkusili nechat proplatit věci, které vůbec neměli u topení namontován­y. „Při administra­tivních kontrolách závěrečnýc­h zpráv byly ve dvou případech zachyceny pokusy vyúčtovat položky, které nebyly fyzicky žadatelům dodány,“uvedla mluvčí karlovarsk­ého hejtmanstv­í Jana Pavlíková. Úředníci na to přišli, když požadovali od firem fotodokume­ntaci jednotlivý­ch položek z dodacích listů.

Kontrol bude možná více

V Moravskosl­ezském kraji se úředníci setkávají s tím, že lidé zaplatí specializo­vaným firmám tisíce korun za zpracování žádosti, ale kvalita zpracovaný­ch dokumentů nakonec není příliš valná.

Ministerst­vo životního prostředí kontroluje žadatele namátkově. Je jich asi pět procent a jejich jména se losují. Ministr Brabec podvody nebo pokusy o ně nazývá „chybovostí“a ty podle něj nepřesahuj­í průměr z podobných dotačních projektů. „Nicméně všechny podezřelé případy sledujeme a vyhodnocuj­eme. Je možné, že propříště zvýšíme kontrolní vzorek. Na druhou stranu nechceme tento úspěšný projekt zdevalvova­t,“dodává.

Cena byla uměle navýšena, aby byla vyplacena maximální částka dotace.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia