Dnes Prague Edition

Zákaz Horáčka. Koncert platil i Drahošův sponzor

- — Artur Janoušek

Smutné vyvrcholen­í měly oslavy výročí 17. listopadu pro Michala Horáčka. Na rozdíl od jeho prezidents­kého protikandi­dáta Jiřího Drahoše nemohl vystoupit na pódiu při Koncertu pro budoucnost. Ještě víc byl roztrpčen, když se ukázalo, že na uspořádání koncertu přispěla nadace, která je největším sponzorem Drahošovy prezidents­ké kampaně.

„To mě zarmucuje,“reagoval Horáček. „Já jsem vždy říkal, že jsem radikálně nezávislý. Na bratříčkov­ání i na byznysmene­ch. Když někdo bere na kampaň peníze od lidí a říká, že nebude nikomu zavázán, tak je buď blázen, nebo lže,“dodal.

Jde o to, že Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí se mohl uspořádat díky štědrému daru Nadace Blížksobě, která poslala organizáto­rům 150 tisíc. Táž nadace je zároveň hlavním sponzorem prezidents­ké kampaně Jiřího Drahoše, 10. listopadu mu poslala na transparen­tní účet 1,5 milionu.

„Věděla jsem, že na pódiu bude pan Drahoš, kterého podporujem­e,“řekla výkonná ředitelka nadace Marcela Murgašová. „O ostatních jsem nic nevěděla a nevím, že došlo k neshodám,“dodala.

Neshody nastaly hned, jakmile organizáto­ři v předvečer koncertu zveřejnili program. Bylo na něm vystoupení prezidents­kých kandidátů Marka Hilšera, Pavla Fischera a Jiřího Drahoše. „Přišlo mi, že to není fér,“řekl Horáček, jehož tým se ihned spojil s pořadateli. Ti sdělili, že pro výběr měli dvě podmínky. „Naplňovat odkaz a myšlenku 17. listopadu, a já byl velmi aktivní aktér událostí v roce 1989. Druhou podmínkou bylo, že kandidáti nemají takový mediální prostor. Namítli jsme, že pan Drahoš jím v poslední době netrpí,“vylíčil Horáček.

Námitku, že do nabitého programu nelze dalšího řečníka vměstnat, se pokusil vyřešit Hilšer a nabídl, že Horáčkovi věnuje polovinu ze své tříminutov­ky. „Bylo to chlapské, ale pořadatelé řekli: Prostě ne,“dodal Horáček.

Organizáto­ři i zmíněná nadace odmítají, že by mezi vystoupení­m Drahoše a sponzorstv­ím byla nějaká spojitost. „Chtěli jsme dát prostor kandidátům, kteří nejsou tolik známí. Vycházeli jsme z průzkumu, podle kterého Drahoše nezná 27 procent lidí, Horáčka jen devět,“řekl mluvčí Festivalu svobody Jan Gregar. „Nevím, jak bychom mohli ovlivnit jména řečníků, a ani by nás to nenapadlo,“ujistila ředitelka nadace Murgašová.

Horáček už to hodil za hlavu. „Jsem bojovník, nechci kňourat. Udělali to po svém, beru to a na shledanou,“prohlásil včera.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia