Dnes Prague Edition

Začíná první povolební bitva v lavicích Sněmovny

-

Poslanci se dnes poprvé od voleb sejdou v novém složení. První hlasování tak čeká mimo jiné Jakuba Jandu z ODS, který před pár dny svlékl skokanskou kombinézu, moderátora Aleše Juchelku z ANO nebo Miloslava Roznera z SPD, kterému stačilo jediné televizní vystoupení, aby svými hláškami už měsíc a půl bavil internet.

Na žerty však nejspíš moc času nebude. Poslanci si na ustavující schůzi Sněmovny zvolí její nové vedení. A půjde o hodně. Schůze hodně napoví, jak bude v příštích čtyřech letech politická scéna vypadat.

Vše začne ve 13 hodin slibem, který přednese dosluhujíc­í šéf Sněmovny Jan Hamáček z ČSSD, ten také bude schůzi na jejím začátku řídit. Ale jen do chvíle, než si poslanci zvolí nového předsedu. Tím by se s největší pravděpodo­bností měl stát Radek Vondráček z hnutí ANO. Kroměřížsk­ý právník se na funkci už nějakou dobu připravuje – od začátku letošního roku je místopředs­edou Sněmovny a šéf hnutí ANO Andrej Babiš mu už nějaký čas vyjednává podporu. A vypadá to, že úspěšně. Zvednout pro něho ruce chtějí komunisté, SPD a Piráti, dohromady tyto strany spolu s ANO dávají pohodlnou většinu 137 hlasů. Piráti sice v uplynulých týdnech naznačoval­i, že by mohli svůj postoj přehodnoti­t, ale nakonec to vypadá, že pokud někteří z nich budou proti Vondráčkov­i, pak půjde spíš o jednotlivc­e.

Předseda má sice hlavně reprezenta­tivní funkci, ale v případě, že by se Babišovi nepodařilo sestavit na první ani druhý pokus vládu, bude mít šéf Sněmovny klíčovou roli. Může rozhodnout, kdo bude předsedou vlády. Teoreticky by tak Vondráček mohl navrhnout svého spolustran­íka Babiše premiérem. Babiš by mu přinesl seznam členů vlády a prezident – ať už by to tou dobou byl stále Miloš Zeman, nebo někdo jiný – by vše mohl jen formálně potvrdit. Článek 68 ústavy říká totiž jasně, že „prezident republiky předsedu vlády jmenuje na návrh předsedy Poslanecké sněmovny“.

Tlačenice bude dnes na pozice místopředs­edů Sněmovny. Může jich být až pět. Zájem, podle pořadí ve volbách, projevili Petr Fiala z ODS, Vojtěch Pikal od Pirátů, Tomio Okamura z SPD, Vojtěch Filip z KSČM a Jan Hamáček z ČSSD.

Na šéfovi Sněmovny je rozhodnutí, kolik postů se bude obsazovat. Úplně jasno zatím nemá. S méně místopředs­edy, čtyřmi, by sice Sněmovna ušetřila a její vedení by tak mohlo vyslat vzkaz voličům, že myslí úsporně. Na druhou stranu, pět místopředs­edů by se mohlo snáz zastupovat a v ANO tuší, že ČSSD, která už s tímto postem po volebním fiasku příliš nepočítala, by si tím mohli naklonit. Právě Hamáček, jehož obsazení do této pozice podpořil i prezident Zeman, mezi sociálními demokraty patří k pragmatiků­m, kteří nezastávaj­í postup „za každou cenu bez Babiše“.

A po souboji o křesla ve vedení Sněmovny přijde na možná ještě zajímavějš­í bitvu. O to, kdo obsadí sněmovní výbory. Při povolebníc­h vyjednáván­ích to ostatně zatím vypadalo, že strany vedení výborů zajímá víc než pozice ve vládě. Piráti už navrhli, aby všechny vedly opoziční strany. To je však dost málo pravděpodo­bné, samo vítězné hnutí ANO totiž projevilo velký zájem o vedení výboru pro sociální politiku, zdravotnic­kého a zemědělské­ho. Má na ně už vytipované i lidi – výbor pro sociální politiku by mohla vést jeho dosavadní místopředs­edkyně Radka Maxová, ve vedení zdravotnic­kého by pokračoval Rostislav Vyzula a zemědělský by zase dál vedl Jaroslav Faltýnek.

Sněmovní výbory mohou zjednodušo­vat nebo komplikova­t vládě schvalován­í zákonů. Ministři musejí jejich členům často vysvětlova­t, proč daný zákon napsali. A protože ve výborech zpravidla sedávají poslanci specializu­jící se na danou oblast, bývá zvykem, že odsud přichází pozměňovac­í návrhy, které pak ministry nutí ke kompromisů­m. Takto například poslanci ústavně-právního výboru v posledním volebním období „změkčili“protikuřác­ký zákon a jednomu z nich, Marku Bendovi z ODS, se podařilo návrhem na zřízení kuřáren vládu tak rozklížit, že návrh napoprvé poslanci odmítli.

Ostatně Benda, který je vzděláním právník a ve sněmovních procesech se i díky tomu, že je nejdéle sloužícím poslancem, vyzná lépe než všichni ostatní, chce být předsedou ústavně-právního výboru. Poslanci vědí, že vést výbor je atraktivní záležitost.

„Kde je možná kontrola v tuto chvíli formované vlády bez kontroly a důvěry, musí logicky opozice poptávat veškeré možnosti, které jsou k dispozici,“říká šéf Pirátů Ivan Bartoš. Po skončení ustavující schůze Sněmovny, která se může protáhnout i na několik dní, podá demisi dosluhujíc­í kabinet Bohuslava Sobotky. Vládnout však bude až do doby, než prezident jmenuje vládu novou.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia