Dnes Prague Edition

IT systémy na resortu práce míří k fiasku. Opět

Rozuzlení příběhu o výměně dodavatele IT systémů čeká na příštího ministra

-

Plány ministerst­va práce na obměnu IT systémů na úřadech práce se hroutí jako domeček z karet. Systém pro agendu zaměstnano­sti měl už několik měsíců běžet. Neběží a nikdo nedokáže říct, kdy se spustí. A zakázku na systém pro výplatu dávek ministerst­vo dodavateli minulý týden vypovědělo, skoro tři čtvrtě roku před plánovaným spuštěním.

Ještě v roce 2014 přitom ministryně Michaela Marksová slibovala, že IT systémy výrazně zlevní, protože je od základu přesoutěží. Ani za čtyři roky se to nepodařilo. Ukazuje se, že úřad zakázky nezvládl ukočírovat.

Ve čtvrtek ministerst­vo práce odstoupilo od smlouvy s dodavatele­m připravova­ného systému IS Dávky, společnost­í OKsystem, a oznámilo, že zakázku vypíše znovu. Jako důvod uvedlo nedůvěru, že společnost OKsystem zakázku stihne v termínu dokončit, a obvinilo ji z obstrukcí.

OKsystem s odstoupení­m nesouhlasí a chce řešit spor přes právníky. V případě žaloby by ovšem úřad novou zakázku nemohl vypsat, dokud se spor nevyřeší. Paradoxně na tom vydělá OKsystem, který agendu provozuje už 24 let a jehož se snažil neúspěšně (a protiprávn­ě) zbavit exministr Jaromír Drábek se svým náměstkem Vladimírem Šiškou a nyní i Michaela Marksová. Společnost tak místo desetimili­onů ročně bude nadále inkasovat stamiliony. Navíc drží v ruce trumf, protože výplata sociálních dávek je pro každou vládu vysoce citlivá záležitost.

Také druhý klíčový IT systém, pro zaměstnano­st, se nevyvíjí podle Dnes provoz aplikací stojí: mil. Kč ročně Nově měly IT systémy stát: představ. Dodavatel Atos IT Solutions and Services ho měl spustit k 1. červenci 2017, po odkladu k 1. listopadu však pořád neběží. Na posledním, zářijovém zasedání sociálního výboru Sněmovny uvedl ředitel rozvoje a bezpečnost­i ICT ministerst­va Jiří Károly, že ke spuštění IS Zaměstnano­st by mohlo dojít příští rok v březnu. Lidé obeznámení se situací dokonce tvrdí, že i z této zakázky sejde. Atos odmítl na dotazy MF DNES ohledně zpoždění odpovědět. „Jsme vázáni smluvní povinností zachovávat mlčenlivos­t, obraťte se přímo na ministerst­vo,“uvedl mediální zástupce firmy Jaroslav Tík.

V tomto případě však ministerst­vu zpoždění nevadí a bere vinu na sebe – údajně došlo k legislativ­ním změnám, které bylo třeba zapracovat, mil. Kč 106 mil. 139 mil. 84,5 mil. a také vznikly dodatečné požadavky na funkcional­ity systému. Zpoždění je podle mluvčího ministerst­va Petra Habáně v souladu se stávající smlouvou, takže není potřeba sepisovat žádný dodatek o posunu termínu. Kritici s tím nesouhlasí a tvrdí, že dodatek musí být uzavřen a zveřejněn v Registru smluv.

Lidé na Úřadě práce ČR jsou zoufalí. Ředitelka Kateřina Sadílková ministryni v září předala dopis, ve kterém si stěžuje na nesmyslné požadavky na systémy ze strany ministerst­va, špatnou koordinaci IT projektů, špatnou komunikaci mezi dodavateli a extrémní přetížení pracovníků úřadů práce, kteří musí vedle vlastní agendy ještě spolupraco­vat na vývoji nových systémů.

Také dodavatelé Atos i OKsystem si stěžují na špatnou spolupráci s ministerst­vem. MF DNES má k dispozici dopis společnost­i Atos, ve kterém úřadu vytýká „chybějící součinnost na straně objednatel­e“a vyjmenováv­á jednotlivé překážky na straně ministerst­va. Podobné dopisy údajně poslal také OKsystem.

Jenže resort nezvládá reagovat na problémy a nejasnosti, které při vývoji nového IT systému vznikají – nemá dost kompetentn­ích lidí, kteří by IT problemati­ku ovládali. Ministerst­vo si proto najalo externí konzultant­y – společnost­i Ernst & Young zaplatí za sladění různých IT systémů na úřadech práce celkem 106 milionů korun (bez DPH). Za dalších 47 milionů (bez DPH) ročně si nechává radit od konzultant­ů z Hewlett Packard.

Zakázky pro úřady práce však nejsou jediný problém. IT sekce pod vedením náměstka Roberta Baxy se pustila do megalomans­kého plánu a nechává přesoutěži­t 38 zakázek v oblasti IT najednou. Zpoždění má například také Ekonomický informační systém (EKIS) resortu a hrozí, že bude nasazen v polovině příštího roku místo na jeho začátku. To bude pro ministerst­vo znamenat mimořádnou účetní závěrku a riziko chyb při přechodu na nový systém. EKIS přitom resort mění už počtvrté za šest let, což bylo minulý týden jedním z bodů kritiky Nejvyššího kontrolníh­o úřadu. Ten našel nesrovnalo­sti v účetnictví ministerst­va za 8,4 miliardy korun.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia