Dnes Prague Edition

Kdopak by měl jít za OKD do tepláků?

-

Tak jsme zase o něco chytřejší v kauze megatunelu OKD. Podle obžaloby prodala vláda ČSSD v roce 2004 státní doly i hornické byty hezky kamarádsky a hlavně pod cenou Zdeňku Bakalovi, čímž stát okradla o 5,7 miliardy korun. Jenže pozor. Soud si právě teď vyžádal nahrávku klíčového jednání vlády a ta jasně dokazuje, že tehdejší premiér ČSSD Vladimír Špidla i ministr financí Bohuslav Sobotka navíc dobře věděli, že existuje jiný zájemce, který státu nabízí mnohem víc peněz než Bakala. Přesto doly klidně prodali Bakalovi, který je vytunelova­l a pak utekl do ciziny a už o něm nikdo nikdy neslyšel.

Ani se nedivím, že tehdejší ministr kultury ČSSD Pavel Dostál, podle mě skvělý člověk a rovný chlap, svého vlastního premiéra i ministra financí na jednání vlády upozornil, že kvůli OKD nechce „skončit v teplácích“. Nejen jemu se takhle nevýhodný prodej zdál podezřelý. Druhý zájemce totiž státu nabízel o plných 850 milionů korun víc než Bakala. Jenže právě Sobotka se Špidlou zařídili, aby OKD dostal Bakala. Klasika. Docela by mě proto zajímalo, kdo všechno má nyní jít do tepláků. Soud totiž rozhoduje jen o tom, jestli stát neokradli o 5,7 miliardy korun manažeři Fondu národního majetku a soudní znalec, ale co Sobotka se Špidlou? Těm skoro miliardový tunel projde?

A zvlášť když si ČSSD z lidí ještě dělala legraci. Třeba Sobotka po prodeji klidně řekl, že „kromě výše finanční nabídky jsme svou volbou zohlednili i zájem o stabilitu v regionu Moravskosl­ezského kraje“. Fakt? Tak proč OKD musela propustit tisíce havířů a utlumit část těžby? Nebyla to však jen ČSSD, kdo se na tomhle megatunelu podílel. Miroslav Kalousek, který teď po smrtícím výprasku ve volbách zachraňuje naši demokracii, po prodeji OKD prohlásil: „Nemám žádný argument, na základě kterého bych mohl říct, že vláda rozhodla špatně.“Možná si Kalousek v politice už vydělal tolik, že pro něj není argumentem ani 850 milionů korun. Ale vlastně, co bychom od Sobotky, Špidly i Kalouska mohli čekat? Jejich megatunely prostě vždycky zaplatí někdo jiný a do tepláků tady zatím šel jen „chudák“Marek Dalík. Víme za koho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia