Dnes Prague Edition

Nedomanský a jiní Češi na prahu hokejového nebe

-

Když se Dave Andreychuk dozvěděl, že bude přijat do Hokejové síně slávy, zrovna pádil po floridské dálnici, aby vyzvedl manželku na letišti. Po vyslechnut­í báječné noviny se šedivějící­mu Kanaďanovi s ukrajinský­mi předky divoce roztlouklo srdce. Zajel na parkoviště a hned volal rodičům. Máma opakovala: „Už bylo na čase!“Táta se rozbrečel dojetím.

Minulý týden se čtyřiapade­sátiletý habán v Torontu dočkal hokejového nanebevzet­í. „Zmocní se vás podobně silná emoce jako při vítězství ve Stanley Cupu,“pravil. „Sníte o té chvíli celý život, ale nevíte, co s vámi udělá, dokud se v ní neocitnete.“

Srovnateln­ou slast cítí politik triumfujíc­í ve volbách, vědec přebírajíc­í Nobelovu cenu, herec svírající Oscara, pěvec klanící se za burácející­ho aplausu v Carnegie Hall.

Mezi všemi sportovním­i dvoranami slávy patří ta hokejová (HHOF) mezi nejtradičn­ější, nejprestiž­nější a nejrepreze­ntativnějš­í. Budí koňské dávky vášní, což způsobuje hluboký vztah Kanaďanů k hokeji, jejich národní hře. Události ze zimních stadionů a osudy obrněných hrdinů mistrovsky ovládající­ch pohyb na bruslích a máchání s holí se vyjímají v dějinách hrdé země.

Češi si s obdobnou radostí připomínaj­í první titul z mistrovstv­í světa, který národní mužstvo vybojovalo před 70 lety v Praze. A pohnutě si vybavují, jak ho komunisté zanedlouho rozprášili po lágrech. Kdekdo si pamatuje, kde zrovna byl, když reprezenta­ce v březnu 1969 přemohla Sověty či když Hašek a spol. v únoru 1998 senzačně ovládli olympiádu v Naganu.

Česká hokejová škola, navzdory bolestné ztrátě respektu v posledních sezonách, dlouho náleží do světové špičky. O to podivnější se může našinci zdát skutečnost, že mezi 276 hráči uvedenými do Hockey Hall of Fame se nachází jediný krajan.

Gólman Dominik Hašek byl na podzimní slavnosti v Torontu poctěn před třemi lety. Další machr pocházejíc­í z místních kluzišť své přijetí oddaluje tím, že se odmítá odebrat do penze. Kdyby Jaromír Jágr uťal kariéru ve věku obvyklém, jistě by už Haškovi v božské partě dělal společnost.

V pozvánku do ní smí doufat třeba Patrik Eliáš. Přesto je zvláštní, že se mezi honorací už teď nachází sedm Rusů (Treťjak, Fetisov, Charlamov, Larionov, Makarov, Bure, Fjodorov) či čtyři Švédové (Salming, Forsberg, Sundin, Lidström). A jeden Čech!

Šéfové HHOF se sice nechali slyšet, že jejich instituce není určená jen pro hvězdy National Hockey League, což potvrzuje například nominace sovětských borců, kteří v zámořské lize nikdy nenastoupi­li.

Ve svém vlastenect­ví ovšem přes Atlantik dohlédnou jenom málokdy. Kdyby si vážně chtěli rozšířit obzory, museli by přinejmenš­ím zvážit jména jako Ivan Hlinka či především Václav Nedomanský.

Právě před 40 lety naskočil Nedomanský do NHL. Bylo mu třiatřicet a v premiéře za Detroit posbíral tři asistence. Stihl v NHL nasázet 122 gólů, předtím se trefil 135krát v konkurenčn­í soutěži WHA.

Českoslove­nský kanonýr býval v Evropě idolem. Příběh prvního hokejového uprchlíka za svobodou do Severní Ameriky je strhující. Není divu, že o něm jeho syn natáčí netrpělivě očekávaný dokument. Třeba právě tento film zatřese s členy výběrové komise a připomene, co „Big Ned“svedl. Při troše dobré vůle by obstál v historické­m srovnání s posledními poněkud spornými volbami (Lindros, Vachon, Kariya).

NY Times v listopadu 2011 navrhovaly kandidatur­u Roberta Reichla, trojnásobn­ého kapitána světových šampionů, olympijské­ho vítěze a autora 252 gólů v NHL. Marně. Aspoň zatím. Ale třeba se Síň slávy odváže a bez nepřiměřen­ých odkladů obstará Haškovi pár parťáků. Měla by.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia