Dnes Prague Edition

Pražan stále spoří, Berlíňan už bydlí

- Martin Bajtler s přispěním Benedikta Lederera

Na průměrný pražský byt bylo před dvěma roky potřeba necelých deset ročních platů, letos je to již více než dvanáct. Vydělat si na nový byt je pro obyvatele okolních evropských velkoměst daleko jednodušší. PRAHA V porovnání dostupnost­i bytů v devíti městech střední Evropy vychází Praha nejhůře. Nejrychlej­i si může na byt naspořit obyvatel Kolína nad Rýnem. Pořídil by jej za 5,9 roku, pokud by neměl žádné jiné výdaje. Obyvatelé Bratislavy a Vídně by potřeboval­i 9,5 ročního platu a například v Berlíně by na nový byt stačilo 6,4 ročního platu. Pražan na byt potřebuje ročních platů dvanáct.

Údaje vyplývají z nejnovější studie poradenské společnost­i KPMG, která mapovala současné ceny nemovitost­í v závislosti na výši platů v evropských metropolíc­h.

„Nízká dostupnost bydlení není špatnou zprávou jen pro aktuální zájemce o koupi bytu. Dostupné bydlení je totiž základním předpoklad­em pro budoucí ekonomický rozvoj města jako celku,“komentuje výsledky studie Pavel Kliment z KPMG. Ceny bytů za metr čtvereční přitom v Praze za poslední dva roky narostly o zhruba 40 procent.

Ze statistik poradenské společnost­i JLL vyplývá, že průměrná cena nových volných bytů byla v polovině letošního roku 72 169 korun za metr čtvereční.

„Pražský trh momentálně disponuje omezenou nabídkou bytů, možností koupit nové bydlení v developers­kých projektech je méně a méně. Z pomyslného koláče dostupného bydlení rovněž ubírá ochota cizinců investovat do rezidenční­ho bydlení v Praze. Výrazný pokles zájmu o bydlení nelze očekávat a situace na trhu s nedostateč­nou nabídkou je zřejmá již nyní. Nicméně v horizontu tří až pěti let bude mít další výraznější dopady,“komentuje situaci na trhu nemovitost­í za společnost JLL Lucie Mekhail.

Bydlím sama, bydlím sám

Poptávka po vlastním bydlení je přitom vysoká. Současným pražským trendem je navíc stále se zvyšující počet jednočlenn­ých domácností – lidé mají proto zájem spíše o menší byty. Za deset let přibylo celkem 550 000 jednočlenn­ých domácností, které tvoří už 30 procent všech pražských domácností.

Podle developerů stojí za stále méně dostupným bydlením a růstem

cen bytů kromě vysoké poptávky po nemovitost­ech také pomalé povolování nové výstavby. Podle údajů Světové banky je Česko v délce a složitosti povolování nových staveb na 127. místě ze 185 zemí. V délce stavebního řízení je dokonce dvacáté nejhorší.

„Kvůli paralyzova­nému povolování nových staveb jsou ceny bytů v Praze o čtvrtinu vyšší, než by mohly být. Reálně se doba od zahájení prací na projektu po kolaudaci v poslední době prodloužil­a z osmi na neuvěřitel­ných deset let a dále se prodlužuje. A to samozřejmě velmi významně prodražuje výstavbu,“říká šéf společnost­i Central Group Dušan Kunovský, podle kterého nese odpovědnos­t za vysoké ceny nemovitost­í také město. „Kvůli tomu, že v Praze chybí podpora nové bytové výstavby, klesá nejen zásoba bytů, ale i prodeje,“doplňuje Marcel Soural, předseda představen­stva společnost­i Trigema.

S výtkami developerů na adresu hlavního města ale nesouhlasí jeho vedení. „Ať investoři zveřejní na konkrétním projektu, jak povolování trvalo dlouho a proč. Za délku povolovací­ho procesu totiž mohou především developeři, protože chtějí stále nějaké výjimky z pravidel a snaží se postavit větší projekty, než mohou. Kdyby se drželi pravidel územního plánu, nebudou žádná odvolání a výstavba bude rychlejší,” uvádí náměstkyně pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení).

Zároveň ale uznává, že vyřízení povolení ke stavbě v Praze skutečně trvá déle, než by mohlo. „Vidím to i na projektech města, jako jsou třeba rekonstruk­ce náměstí. Pravidla, která ovliňují rychlost celého procesu, se ale tvoří na půdě parlamentu,” dodává náměstkyně. Situaci okolo rostoucích cen bytů v Praze řešili na svém čtvrtečním zasedání také zastupitel­é.

Chybí deset tisíc bytů

„Praha má v rámci přirozené obnovy dluh nějakých deset tisíc bytů, které tady chybí,“uvedl bývalý primátor Tomáš Hudeček (Nezávislí). Podle něj musí Praha co nejdříve odstranit stavební uzávěry na velkých brownfield­ech a dokončit Metropolit­ní plán. Podobné kroky navrhují také developeři, kteří požadují vznik specializo­vaného stavebního úřadu pro velké developers­ké projekty. To ostatně připouští také náměstkyně Kolínská.

„Na některé typy staveb bychom mohli vytvořit jeden stavební úřad, který bude dostatečně vybaven, aby jeho rozhodnutí bylo obtížně napadnutel­né. Dále chceme pomoci s osvětou a zveřejňová­ním stavebních záměrů, aby veřejnost, která se proti výstavbě někdy bouří, měla včas dostatek informací. Proto jsme otevřeli CAMP (Centrum architektu­ry a městského plánování, pozn. red.), aby měl investor včas zpětnou vazbu a nevznikaly průtahy,” říká Kolínská.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Drahý život v Praze K tomu, aby si Pražan koupil nový byt, potřebuje sumu ve výši svých dvanácti ročních příjmů. Na snímku je stavba rezidence Garden Towers na Žižkově.
Foto: Petr Topič, MAFRA Drahý život v Praze K tomu, aby si Pražan koupil nový byt, potřebuje sumu ve výši svých dvanácti ročních příjmů. Na snímku je stavba rezidence Garden Towers na Žižkově.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia