Dnes Prague Edition

Noc mezi kulisami, kostýmy a u Havlova nedopitého čaje

-

Zhruba padesátka pražských scén v sobotu ukázala svá zákoutí. Zájemce mnohdy neodradila ani pozdní hodina programu. PRAHA Do tajů světa kumštu mohli během sobotní noci nahlédnout příznivci divadla. Už popáté se konala akce s názvem Noc divadel, která lidem otevřela zákulisí desítek scén. Jen v hlavním městě byly připraveny prohlídky a programy na 52 místech.

Většina zlevněných představen­í byla sice vyprodána, i tak lidé do divadel vyrazili, protože mohli nahlédnout tam, kam mají obvykle přístup jen herci a divadelní technici.

Zhruba 400 osob se přišlo podívat na novou podobu Divadla Na zábradlí, které se po zhruba roční rekonstruk­ci otevřelo před třemi týdny. „Připravili jsme prohlídky divadla, při kterých lidé navštívili jeviště, maskérnu či krejčovnu,“řekla mluvčí scény Alexandra Poláková.

Při čekání na začátek prohlídky si lidé mohli prohlédnou­t nový foyer Návštěva Andersena divadla, který vznikl v rámci oprav za 50 milionů korun. Díky modernizac­i scény se lidem otevřela technická lóže, odkud se při představen­í promítají titulky a členové divadla ji nazývají prezidents­kou. „Dříve v této kabině sedával Václav Havel a osvětloval představen­í. Pro Noc divadel jsme ji proto oproti běžným dnům zútulnili,“popsala Poláková.

Vedle fotek s bývalým osvětlovač­em divadla a později prezidente­m byl v lóži také nedopitý šálek čaje, popelník s nedopalky a psací stroj. Nešlo o výjev toho, jak kabina za Havla vypadala, spíše ho artefakty měly připomenou­t.

Stovky lidí také přilákalo Národní divadlo, které na čtyřech místech připravilo program jak pro dospělé, tak pro děti. Zástupy lidí kupříkladu neodradila zhruba třístovka schodů a po 23. hodině vyrazily na terasu historické budovy Národního divadla. Přestože na vyhlídce byla i kvůli větru zima, návštěvník­y mohl zahřát neobvyklý výhled na Hradčany a Petřín. Stejně tak byla dlouhá fronta na prohlídku Stavovskéh­o divadla, které je další ze scén Národního divadla.

Noci divadel se v celé České republice v předchozíc­h letech pravidelně účastnilo 50 tisíc osob. „Projekt má potenciál zviditelni­t nejen jednotlivé divadelní scény, ale i české divadlo jako takové,“popisují organizáto­ři akci, jež je součástí projektu European Theatre Night. Ten se pořádá od roku 2008 vždy třetí listopadov­ou sobotu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia