Dnes Prague Edition

Bulharský uragán. Dimitrov slaví

-

Tenisový svět zažil definitivn­í konec jedné chytlavé přezdívky, protože přece nebudete říkat „Baby Fed“někomu, kdo právě vyhrál Turnaj mistrů.

Grigor Dimitrov padl na zem, třásl se v emocích a pak se držel za hlavu, jako by sám nemohl uvěřit. Výtečný talent, díky ladnému bekhendu roky častovaný jako dětská verze Federera. Také bonviván střídající slavné partnerky. Jeden z nejznámějš­ích sportovců Bulharska. A k tomu všemu nyní i velký šampion.

Poté, co ve finále přetlačil Davida Goffina z Belgie 7:5, 4:6, 6:3, mu patřilo jedno z nejkrásněj­ších tenisových jevišť – londýnská O2 arena, již podeváté dějiště závěrečné akce sezony pro osmičku vyvolených.

Triumf šestadvace­tiletého Bulhara je největší senzací od roku 2009, kdy Turnaj mistrů vyhrál Rus Davyděnko. Od té doby vládli jen Federer (2x), Novak Djokovič (4x) a loni Andy Murray.

Dimitrov uzavírá sezonu jako světová trojka. Toto není znevažován­í jeho tažení, nýbrž konstatová­ní faktu: v Londýně se jindy tolik obrněné tenisové brány otevřely. Djokovič, Murray i Stan Wawrinka kvůli zdraví mířili předčasně na dovolenou, světová jednička Rafael Nadal se odhlásil po prvním duelu skupiny.

A Dimitrov toho využil a vtrhl mezi vyvolené – všechna čest.

Je to letos už jeho čtvrtý titul, jasně největší úspěch kariéry.

Vyhrál i „tisícovkov­ou“akci v Cincinnati, ale jako by jej vstříc životnímu roku nasměroval již úvod, když slavil v Brisbane. Popisoval, jak tam před tlakem utíkal do herny k simulátorů­m a bavil se třeba na motokárách.

Později, když už štrádoval mezi nejlepší, líčil: „Nikdy mě tolik nebavilo vítězit – a zároveň mě nikdy tolik neštvaly porážky.“

K ohromnému nadání v něm vzplála ctižádosti­vost. S celoroční bilancí 49-19 konečně zamířil vstříc konzistenc­i, v Londýně vyhrál všech pět duelů. „Nejlepší je být sám sebou, nejít v ničích stopách,“uvedl o srovnání se švýcarskou legendou. Senzační vítěz? To jistě ano. Ale zároveň vítěz zasloužený.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia