Dnes Prague Edition

Dánům vadí, že u nich volí cizinci

Zítra budou Dánové hlasovat v obecních a regionální­ch volbách. Znepokojen­í až odpor přitom vyvolává jedna otázka: kolik přistěhova­lců z jiných zemí EU v nich může volit.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

KODAŇ Těsně před dánskými regionální­mi volbami zveřejnila tamní organizace Místní vláda (Kommunertn­es Laandsfore­ning) analýzu, která mnohé Dány znepokojil­a. V dokumentu mimo jiné stojí, že se jich může zúčastnit rekordní počet voličů z jiných zemí EU a také z Norska a Islandu. Od posledního takového hlasování v roce 2013 jich přibylo 32 procent, a nyní tak tito voliči „odjinud“tvoří už čtyři procenta všech oprávněnýc­h voličů.

Nejde jen o přistěhova­lce s trvalou adresou v Dánsku. Zúčastnit se mohou i lidé, kteří žijí na stejné adrese v posledních nejméně třech letech.

Analýza rovněž spočítala, že největší počet těchto lidí pochází z Polska (asi 31 000). Dalších zhruba 21 700 oprávněnýc­h voličů pak Dánům „dodaly“Rumunsko a Německo.

Právo lidí volit ne v zemi, jejíž mají občanství, ale tam, kde momentálně žijí, vzniklo v rámci EU v roce 1995. Umožnilo to nařízení Evropské rady – s tím, že to jde, pokud se jedná o volby místní, regionální či celoevrops­ké (netýká se to tedy celostátní­ch voleb).

Podle tohoto nařízení mají tito lidé i právo ve volbách kandidovat. V nynějších dánských volbách tak usiluje o hlasy i Rumun Narcis George Matache. Pokud se dostane do regionální rady v Severním Jutsku, bude teprve druhým cizincem, kterému se to v zemi podařilo.

„Zajímá je to vůbec?“

Nejen obyčejní Dánové, ale i politologo­vé mají s těmito voliči „odjinud“problém. Podle nich totiž mohou negativně ovlivnit výsledky. A to především tím, že k volbám nepřijdou.

Například v posledních volbách v roce 2013 přišlo k urnám jen 14,8 procenta voličů z Polska a 13,8 procenta voličů z Rumunska.

„Tihle lidé vědí, že zde žijí jen dočasně, a volby je většinou vůbec nezajímají,“řekl zpravodajs­kému serveru Local.dk Kasper Hansen, profesor politickýc­h věd na Kodaňské univerzitě. „Jejich neúčast pak má viditelný efekt. Volí v podstatně menším počtu než Dánové a srážejí dolů údaje o volební účasti,“dodal.

Rumun Matache, který nyní usiluje o zvolení, upozornil, že velká část těchto lidí ani neví, že by mohla volit. „Jsou tu na práci, politicky, jazykově i kulturně jsou svázáni se svou vzdálenou vlastí a o zdejší politiku se vlastně vůbec nezajímají,“připouští. Podobně se vyjádřil i Henrik Hvidesten, starosta okrsku Ringsted nedaleko Kodaně, kde se od minulého hlasování počet voličů z jiných zemí EU zdvojnásob­il – staví tu totiž zrovna kodaňské metro. „Ti lidé vědí, že jsou tu jen do chvíle, než se podzemní dráha dokončí,“řekl starosta.

Tématu přistěhova­lců ve volbách se nyní chopili politici z nacionalis­tické Dánské lidové strany, už dříve známé především odporem k imigraci z neevropský­ch zemí. Strana, momentálně druhá nejsilnějš­í v zemi, ač není ve vládě, chce v parlamentu prosadit zpřísnění pravidel pro „připuštění“k volbám. Původně žádala, aby se voleb jako voliči i volení mohli účastnit pouze Dánové. Protože je v tom žádná další strana nepodpořil­a, navrhli, aby se cizinci museli podrobit tvrdším jazykovým testům.

Podle Rumuna Matacheho by však znalost jazyka neměla být ve volbách podmínkou. „Místní volby vybírají kandidáty, kteří mají rozhodovat o zcela praktickýc­h věcech – například o kvalitě pitné vody, přístupu k lékařské péči či místní dopravě. Místní politika by měla prosazovat zájmy místních lidí – včetně cizinců,“řekl.

V každém případě Dánsko zdaleka není zemí, kde by bylo procento občanů z jiných zemí Unie oprávněnýc­h volit největší. Nejvíc jich je v maličkém Lucembursk­u – přes 35 procent – a v Irsku (12 %). Kolem osmi procent je jich pak v Rakousku, Belgii, na Kypru a v Německu. Zatím to nikdo moc neřešil, ale dánský příklad může inspirovat.

 ??  ??
 ?? Zdroj: web ?? Tvůj hlas má význam Výřez z letáku dánských úřadů, který informuje přistěhova­lce z jiných zemí o tom, za jakých podmínek mohou volit.
Zdroj: web Tvůj hlas má význam Výřez z letáku dánských úřadů, který informuje přistěhova­lce z jiných zemí o tom, za jakých podmínek mohou volit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia