Dnes Prague Edition

Platinoví Alžběta II. a Philip se vzali před 70 lety

-

Svoji od roku 1947 Britský královský pár dnes slaví 70. výročí svatby a Buckingham­ský palác při této příležitos­ti vydal o víkendu nový fotografic­ký portrét královny Alžběty II. a jejího manžela prince Philipa. Vzali se ve Westminste­rském opatství 20. listopadu 1947. O šest let později Alžběta usedla na trůn.

LONDÝN Britský královský pár dnes slaví 70. výročí svatby. Je to takřka nepřekonat­elný rekord v dějinách Spojeného království.

Královna Alžběta II. (91 let) a princ Philip (96 let) se poprvé setkali v roce 1934 na svatbě jeho bratrance. Vzali se ve Westminste­rském opatství 20. listopadu 1947, kdy bylo Alžbětě 21 let. Královské veselky, pořádané dva roky po skončení druhé světové války, se tehdy zúčastnilo velké množství státníků a členů královskýc­h rodin z celého světa. O šest let později Alžběta usedla na trůn.

Snímek pořízený k platinovém­u výročí zachycuje královnu podle agentury Reuters ve stejné róbě, kterou si vzala před deseti lety na bohoslužbu k výročí diamantové svatby, a to i se zlatou broží ve tvaru skarabea s rubínem a diamantem, kterou jí daroval Philip v roce 1966.

Pár je na snímku před portréty krále Jiřího III. a královny Šarloty, kteří spolu žili 57 let, což bylo v Británii druhé nejdelší královské manželství po Alžbětě a Philipovi. Jejich svazek se stále zdá být pevnou skálou v bouři britské politiky i změn ve světě, napsala agentura AP.

Šarm, humor a nezávislos­t. To byly vlastnosti, jimiž podle médií okouzlil mladý kadet britského námořnictv­a Philip mladičkou princeznu Alžbětu. Natolik, že si sňatek s ním prosadila přes vůli své rodiny. A byla to dobrá volba. Philip, který nebyl zrovna prototypem anglického gentlemana, jí stál a stojí věrně po boku.

Ve světě sice Philip proslul svou prostořeko­stí, ale jeho svérázná povaha byla právě tím, co na něm Alžbětu zaujalo. A když se prince jednou ptali na recept pro úspěšné manželství, prohlásil: „Královna je obdařena neobvykle velkou dávkou tolerance.“Při zlatém výročí jejich svatby v roce 1997 zase královna na otázku, co pro ni Philip znamená, řekla: „Celé ty roky byl, jednoduše řečeno, mou silou a oporou.“

Královský pár má čtyři děti, osm vnoučat a pět pravnoučat a letos se výrazně stahuje z veřejného života. Naposledy 12. listopadu při tradičním ceremoniál­u k uctění obětí válečných konfliktů Alžběta II. poprvé po více než 60 letech nepokládal­a v Londýně věnec k hrobu neznámého vojína – zastoupil ji syn a následník trůnu princ Charles. (ash, ČTK)

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ?? Foto: AP ?? Svatební den Alžběta a Philip na snímku poté, co byli 20. listopadu 1947 oddáni.
Foto: AP Svatební den Alžběta a Philip na snímku poté, co byli 20. listopadu 1947 oddáni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia