Dnes Prague Edition

Kandidát Topolánek: Proč chci na Hrad

- Petr Kolář reportér MF DNES

Mirek Topolánek vypráví, co mu na prezidents­kou kandidatur­u řekl jeho zaměstnava­tel Daniel Křetínský z EPH, o proměně vztahů s Milošem Zemanem, finančním příspěvku od Ivana Langera, Marku Dalíkovi i o tom, jak by si počínal na Hradě při sestavován­í vlády.

Zhruba před rokem jsem se vás ptal, zda nebudete kandidovat na prezidenta. Tehdy jste v legraci odpověděl, že až v roce 2023. I proto, že byste nechtěl kandidovat proti Miloši Zemanovi, neb si ho vážíte a máte přátelský vztah. Co se na tom změnilo? Mnohé. Miloš Zeman nebyl nikdy můj kamarád. Byl to člověk, o němž jsem říkal: Nesouhlasí­m s ním téměř v ničem, ale je mi ctí s ním nesouhlasi­t. V posledních dvou letech se ale velice změnil. Miloš Zeman, jak jsme ho znali – kdy jsme se smáli jeho bonmotům a větám, kterými častoval odpůrce, jež měly vždy začátek, jasnou stavbu a pointu – už je pryč. Toto všechno se v jeho podání stalo spíš karikaturo­u. K tomu začal dělat v některých oblastech výkonu prezidents­ké funkce kroky, kvůli nimž si nemyslím, že to dělá dobře a měl by znovu vyhrát. Zasloužíme si lepšího prezidenta.

Původně jste prý zvažoval kandidatur­u do Evropského parlamentu po boku bývalého europoslan­ce ODS Edvarda Kožušníka v roce 2019 a rozhodnutí o prezidents­ké kandidatuř­e přišlo na poslední chvíli. Proč taková změna plánu?

Už nějakou dobu na mě lidé z celého politickéh­o spektra i různých vrstev tlačili, že do toho musím jít. Odpovídal jsem v žertu, že nemám jediný důvod, ať mi řeknou v roce 2023. Nicméně jsem o tom byl přinucen uvažovat. S Edou Kožušníkem jsme vymysleli, že si uděláme test volbou. Protože poslední volby, které jsem osobně zažil, byly v roce 2006, což je jedenáct let. Pokud bych nezískal dostatek hlasů ve volbách do EP, nemělo by smysl jít následně do prezidents­ké volby.

Jenže „čas oponou trhnul“, přišel povolební vývoj a způsob, jakým se chovají dva hlavní protagonis­ti – Miloš Zeman s Andrejem Babišem. Když jsem v ČT viděl záběry z jejich setkání v Lánech, byla to definitivn­í tečka za nějakým váháním. Šokoval jsem tím nejen rodinu a všechny okolo sebe, ale také Edu Kožušníka. Volby do EP jsou teď passé, protože test volbou podstoupím rovnou při prezidents­kém klání. Kdybych to neudělal teď, třeba bych nikdy nedostal druhou šanci.

Kvůli kandidatuř­e jste musel pozastavit působení v rámci Energetick­ého a průmyslové­ho holdingu (EPH) Daniela Křetínskéh­o. Co vám na to řekl?

Snahy o vytvoření mýtu, že jsem kandidát oligarchů a Daniela Křetínskéh­o, by vyvrátila moje první diskuse s ním. Dan mi řekl, že jsem se musel zbláznit, nicméně že to absolutně podporuje. A kdyby to náhodou nevyšlo, počítá se mnou dál. Což pro mě bylo klíčové, protože mám hypotéku, úvěr a toto dobrodružs­tví ohrožuje celou moji rodinu. Řekl mi, že mě nemůže podporovat otevřeně, že přesně ví, co se strhne. Od té doby jsem neměl příležitos­t se s ním nějak potkávat, ani nebyl čas. Pozastavil jsem totiž opravdu výkon všech funkcí, i těch, v nichž jsem obtížně zastupitel­ný, takže jsem v posledních dnech kromě jiného předával agendu dalším lidem.

Bude vaši kandidatur­u Křetínský nebo třeba šéf PPF Petr Kellner finančně podporovat?

Ptáte se na něco, co nevím. Transparen­tní účet jsme otevřeli před pár dny a jsme trochu nervózní, jestli něco začne chodit. Evidentně ale všem posílají peníze ti, kteří je mají. Nikdo jiný je ani posílat nemůže. Když vidím na transparen­tních účtech protikandi­dátů jména, jako jsou Luděk Sekyra, Petr Pudil, Jan Dobrovský, tak to přece nejsou lidé bez kontroverz­ní minulosti. Naopak lidé říkají: To je dobře, že ten pan Sekyra, který se snaží udělat pokání zvláštním katolicko-oxfordským způsobem, dal peníze panu Drahošovi. Já budu vděčný za každou padesátiko­runu, každých padesát tisíc. Snad mi něco pošlou malí i velcí podnikatel­é.

Nedávno vám poslal 50 tisíc Ivan Langer. Od řady lidí jsem pak slyšel: Tak vida, s Topolem na palubě už je i Íčko, stará parta je téměř komplet… Bude Langer figurovat ve vašem týmu?

Samozřejmě, že to tak není. To musím absolutně vyloučit! Kdybych mohl Ivanovi přes transparen­tní účet odepsat, napsal bych mu: To ses moc nepochlapi­l. (rozesměje se) Nicméně si toho od něj vážím. Měli jsme s Ivanem docela kontroverz­ní vztahy, nerozešli jsme se v nejlepším, ale spolu jsme dokázali i to dobré. V posledních letech se potkáváme jen náhodně.

Ještě se pro pořádek zeptám na jednu konspiračn­í teorii. Totiž že jste se na kandidatuř­e dohodl s lidmi okolo Zemana v čele s Martinem Nejedlým, abyste mu buď odčerpáním hlasů protikandi­dátům pomohl na Hrad, anebo abyste byl pro Nejedlého a spol. „pojistkou“, kdyby to Zemanovi nevyšlo. Co vy na to?

Hysterická reakce Martina Nejedlého jasně ukazuje, kde je pravda. Podle mě to měli naplánován­o úplně jinak a já jim do toho hodil vidle. Největší útoky proto kromě impéria Andreje Babiše očekávám z Hradu. Teorie, že Miloši Zemanovi pomáhám, je také úplná hloupost. Víte, jsem inženýr, matematiku jsem ve škole měl, takže si umím spočítat, že čím víc protikandi­dátů Miloše Zemana bude, tím větší je šance, že v prvním kole nebude mít 51 procent hlasů.

Nesouhlasí­m se stylem Zemanovy kampaně, kdy se shůry dívá na své protikandi­dáty jako kobra na králíčky a říká: Udělejte si předkvalif­ikaci a pak mi pošlete oběť do druhého kola. On v tom druhém kole přece vůbec nemusí být. Je to arogantní. Neuráží pouze soupeře, ale i občany. Pokud bude Zeman ve druhém kole, postavím se mu já nebo jiný kandidát a uvidíme, jak to dopadne.

Sám Zeman tvrdí, že na něj protivníci s výjimkou zdraví – konkrétně špatné chůze kvůli neuropatii – vůbec nic nemají. S čím na něj hodláte vyrukovat?

Tento výrok Miloše Zemana není pravdivý. Stejně jako všichni polistopad­oví politici se dopustil celé řady chyb. Nebudu je teď všechny vypočítáva­t. Ale když řekl, že „bez souvislost­i s prezidents­kou kandidatur­ou“ zmíní: Zavřeli Marka Dalíka, opáčil jsem, že bez souvislost­i s prezidents­kou kandidatur­ou říkám: V minulosti zavřeli jeho exministra financí Iva Svobodu s Barborou Snopkovou. Lze ale mluvit i o uvalení nucené správy na IPB a mohl bych pokračovat. Miloš Zeman není nepopsaný list. Více mi ale vadí jeho poslední kroky.

Když už padla zmínka o Dalíkovi, v posledních letech jste se nevídali, prý vám má hodně za zlé, že jste ho v kauze Pandury „nechal“. Je to pravda?

Svůj názor na tu kauzu jsem publikoval několikrát, mám o ní velké pochybnost­i. Podle zásady in dubio pro reo – při pochybnost­ech ve prospěch obviněného. Na své stránky umístím svoji výpověď u soudu, kde popisuji, proč k „pokusu o podvod“z různých důvodů nemohlo dojít. Že to soud nebral v potaz, je jiná věc. S Markem jsme se v poslední době opravdu nepotkával­i a nebavili. Všichni si musí sáhnout do svědomí, co by dělali v situaci, kdy jim hrozí vězení. Strašně mě to celé mrzí, ale pomoci jsem mu opravdu nemohl.

Marek Dalík je jen součástí připomínek vaší minulosti. Nemáte obavy, že vás lidé mají nějak zapsaného, což vám snahu o zvolení značně komplikuje, ne-li znemožňuje?

To se ukáže 13. ledna po prvním kole volby. Nicméně teď budu mít Facebook a webové stránky, na nichž se hodlám ke všem údajným kauzám vyjádřit. Kromě pár věcí, které se staly a dodnes jich lituji, jsou to totiž buď výmysly, zaplacená kompra, anebo se ty věci seběhly úplně jinak. Samozřejmě zveřejním i své majetkové poměry: co vlastním a jak jsem k tomu přišel. Stejně tak zprávu o mém zdraví. Je mi jasné, že to na mě budou všelijak zkoušet a z mé minulosti budou tahat jen to negativní. Lidi to ale musí posoudit sami. Obrázek mojí minulosti se dá udělat i diametráln­ě odlišně. Lze mluvit o tom, co vše jsem pro tuto zemi dokázal udělat pozitivníh­o, co se povedlo. O tom také bude kampaň. Internetov­á, kontaktní při výjezdech mezi lidi. Popsaný list je výhoda i nevýhoda.

Zmínil jste svůj zdravotní stav. Doufáte třeba i v to, že by si část Zemanových voličů mohla říct: Topol je také hulvát, také sprosťák, ale aspoň je zdravý?

Dá se napočítat na prstech jedné ruky, kdy mi veřejně něco ujelo. Že toho zpětně velice lituji, je jedna věc. Že se z toho neustálým opakováním v médiích vyrobí hulvát, je věc druhá. Ti, co mě znají, vědí, že umím vystoupit jak v akademické­m prostředí, tak v dole mezi horníky. Jinak se holt člověk baví v hospodě, jinak v politické či diplomatic­ké rovině. Nevzpomíná­m si, že by na mě třeba byla nějaká stížnost ze zahraničí.

Jak vůbec hodnotíte povolební vyjednáván­í o vládě a co byste dělal jako prezident?

Že nejsem spokojen, je jasné i z mé kandidatur­y. Třeba bude situace do prezidents­ké volby vyřešena. Nevím. Každopádně, když jsem si po volbách analyzoval situaci, vyslovil jsem veřejnou predikci o ideálním způsobu chování čtyř stran. S nikým jsem o tom nemluvil. Teď jsem viděl tiskovou konferenci těch stran (ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN – pozn. red.), jak realizují to, co jsem doporučil. Tomu se říká „znalost hřiště“. Jejich nabídka zatím nebyla vládní. Nicméně jsou tu dvě souměřitel­né síly. Jedna se jmenuje ANO, získala 29,6 procenta hlasů, druhá Demokratic­ký blok a získala 27,6 procenta. Toto je z celého spektra potenciáln­ě nejhomogen­nější celek. Má pohodlnou většinu a byl by schopen po nějakém kompromisu a koaliční smlouvě realizovat společný program. O tom je demokratic­ká politika. Pokud se někdo tváří, že stačí menšinová vláda v situaci, kdy je možná relativně sourodá většinová, tak ústavu buď nepochopil, nebo ji znásilňuje.

Váš plán naráží na řadu „ale“. Především všechny strany z Demokratic­kého bloku tvrdí, že s Babišem vládnout nebudou…

A tady přichází role prezidenta! Ano, volby vyhrálo hnutí ANO. Už když říkáme, že vyhrál Andrej Babiš, je to chyba. Je tedy předsedou, nebo majitelem? Že byl Babiš obviněn, mu nepřeji, speciálně to nepřeji jeho rodině. Nicméně je to fakt. Že je řízení přerušeno, na tom nic nemění.

Jako premiér by byl navždy podezřelý z ovlivňován­í ministerst­ev vnitra i spravedlno­sti. To by pro další vývoj země bylo špatné. Jeho chování tedy vykazuje jisté prvky autokracie a velmi bych před tím varoval. Prezident měl pověřit Andreje Babiše vyjednáván­ím o vládě, ale současně mu měl jasně říci, že v případě, že by nešlo o většinovou vládu řízenou někým jiným – klidně z ANO, druhý pokus by nedostal. Tak by naplnil nejen dikci, ale i ducha ústavy.

Jste homo politicus, slovy Václava Klause „Nemarťan“. Nezláká vás prezidents­ká kandidatur­a v případě neúspěchu k návratu do tuzemské politiky?

Mě politika baví, ale extrémně mě baví i to, co dělám teď – plynárenst­ví a energetika. Navíc je to jak v té pohádce, kde převozník jednoho dne předá vesla tomu, koho veze, s tím, že teď je řada na něm. Politika je hodně těžká, neodešel jsem dobrovolně. Nicméně zášť jsem si neodnesl. Jdu dál. Tato kandidatur­a je něco úplně jiného, je to velká výzva. Člověk to nemůže dělat jen rozumem, ale i srdcem.

Kromě pár věcí, které se staly a dodnes jich lituji, jsou to totiž buď výmysly, zaplacená kompra, anebo se ty věci seběhly úplně jinak.

 ?? Foto: Dan Materna, Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, Petr Topič, MAFRA
 ??  ?? Oslavy 17. listopad se stal přehlídkou prezidents­kých kandidátů. Mirek Topolánek nechyběl.
Oslavy 17. listopad se stal přehlídkou prezidents­kých kandidátů. Mirek Topolánek nechyběl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia