Dnes Prague Edition

Volební servis Kdy hlas neplatí

-

Kdo Můžu volit? K volbám smí přijít každý občan ČR, který má v Česku trvalý pobyt a dovrší 18. rok života ke druhému dni voleb. Hlasovat tedy mohou i ti, jimž bude osmnáct až zítra.

Kdy Kdy jít volit? Volební místnosti jsou otevřeny dnes od 14.00 do 22.00 hodin a zítra od 8.00 do 14.00 hodin.

Kam Kde se hlasuje? Volí se v obvodu trvalého bydliště. Kde přesně je vaše volební místnost, to zveřejňuje radnice na své vývěsce či internetu. V seznamu najdete svou ulici a podle ní adresu volební místnosti.

Cestování Můžu volit jinde? Tuto možnost mají jen lidé, kteří na radnici předem požádali o voličský průkaz. Kdo tak dosud neučinil, už tuto možnost v prvním kole voleb nemá. S průkazem lze volit v jakékoliv volební místnosti v Česku i na zastupitel­ských úřadech v cizině. Pokud budete chtít volit jinde ve druhém kole (26. a 27. ledna, nezíská-li žádný kandidát nyní většinu), o průkaz lze na radnici požádat nejpozději do středy 24. ledna do 16.00 hodin. Žádáte-li písemně, musí být žádost s ověřeným podpisem doručena sedm dní před začátkem voleb.

Co s sebou Co když nemám volební lístky? Radnice měla povinnost vám je doručit, pokud je však nemáte, nic se neděje. Požádejte o ně volební komisi po příchodu do místnosti.

Totožnost Jaký doklad se předkládá? Občanský průkaz nebo pas. Komise kontroluje, zda jsou platné. Pokud máte platnost propadlou, nenechá vás volit. Řidičák nestačí.

Lístek Jak u voleb neudělat chybu? Platný je hlas pouze v úřední obálce, kterou vám předá komise. Není to tedy ta, ve které dostanete lístky. Úřední obálka se pozná podle kulatého razítka. Do ní vložte právě jeden volební lístek. Urna Musím obálku zalepovat? Nejpraktič­tější je obálku zavřít a její volný cíp zasunout nad lístkem dovnitř tak, aby obálka držela zavřená, i když není zalepená. Pokud to neuděláte, hrozí, že lístek vypadne a hlas nebude platný. Obálky ale nezalepujt­e, v praxi komplikují práci volební komisi při sčítání.

Chyby Jaký hlas je neplatný? Platí pouze jeden lístek v úřední obálce. Nepočítá se tedy obálka prázdná ani obálka se dvěma či více lístky. Lístek také nesmí být přetržený. Naopak nevadí, pokud je zmačkaný, přeložený či natržený tak, že neodděluje jednotlivé části na více kusů. Rovněž nevadí, pokud je popsaný, jsou-li údaje čitelné. K takovému psaní se však nijak nepřihlíží.

Tajemství Musím za plentu? Ano. Volič musí lístek do úřední obálky vložit za plentou, aby bylo zaručeno, že volby jsou tajné. Komise by tedy měla dohlédnout na to, aby každý volič za plentou přinejmenš­ím prošel. Jinak by ho neměla nechat volit.

Asistence Může mi někdo pomoci? Ano. Je-li volič nemocný či handicapov­aný, může mu pomoci jiná osoba. Nikdy za ním však nesmí za plentu člen volební komise.

Volby doma Co když nedokážu přijít? Jsou-li k tomu vážné důvody, typicky nemoc, lze na radnici či v příslušné volební místnosti požádat přes prostřední­ka či třeba telefonick­y o to, aby vám dva členové komise přinesli přenosnou urnu domů. Komisaři vám musí ponechat soukromí na vložení lístku do obálky. Volební lístky z přenosné urny se po uzavření volebních místností musí sesypat s ostatními ještě před sčítáním hlasů, aby nebylo poznat, koho nemocný volil.

Oblečení Je důležité, co mám na sobě? Žádný volební „dress code“určený není, u voleb však nelze propagovat žádné kandidáty ani strany. Ve volební místnosti a jejím nejbližším okolí totiž platí při hlasování zákaz volební agitace. Volič by proto neměl mít třeba mikinu či kšiltovku s politickým logem. A protože před komisí musí dokladem prokázat svou totožnost, nesmí mít u voleb ani zakrytý obličej. (red)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia