Dnes Prague Edition

Komu by absence Koukalové otevřela dveře?

- — Tomáš Macek

Už ani nedokázala vydolovat z paměti, kdy a kde ve Světovém poháru naposledy bodovala. „V Oberhofu?“dumala. Ne, bylo to v Östersundu, v roce 2012.

Pak zastavily a málem i ukončily kariéru Veroniky Zvařičové hrůzná srážka jejího kola s automobile­m a dlouhý seznam vážných zranění.

Až loni v prosinci se vrátila do Světového poháru. A včera v Ruhpolding­u i na bodované příčky coby dvaatřicát­á ze 102 biatlonist­ek.

„Paráda,“rozzářila se. Po nevýraznýc­h prosincový­ch výkonech zapracoval­a o Vánocích na běhu i střelbě. „Tréninkový blok byl super. Akorát jsem pak z toho dostala zánět nosohltanu. Asi ze stresu, že zase budu závodit.“

Stres ustál, a co víc, řekla si v Ruhpolding­u o olympijské hry. Přiblížila se tím k naplnění svého velkého snu: zazávodit si v Pchjongčch­angu a vzápětí ukončit kariéru.

Při stále více očekávané absenci Gabriely Koukalové se mění i výhled na složení ženské reprezenta­ce pro Koreu a na nasazení biatlonist­ek do jednotlivý­ch závodů. Šest jich smí odletět na hry. Češi se chystají vybojovano­u kvótu naplnit. Kým tedy?

Dvě tutovky ční nade všemi. Veronika Vítková, včera dvanáctá a celkově osmá žena Světového poháru. Stálice sezony. K ní pozvolna se nacházejíc­í Eva Puskarčíko­vá. Společně mají být i spolehlivý­mi články smíšené štafety obhajující stříbro. A další dvě do štafety žen? Výkonnost v dosavadním průběhu sezony ukazovala na Jessicu Jislovou a Markétu Davidovou. S nimi skončilo české kvarteto v prosinci na poháru v Hochfilzen­u šesté, 29 vteřin od bronzového postu.

Juniorská mistryně Evropy Davidová je mladičká, 21letá, velká naděje. S jejím fyzickým fondem se nicméně musí zacházet opatrně. Do Ruhpolding­u, stejně jako předtím do Oberhofu, ji proto její kouč Jindřich Šikola přiveze opět pouze na sobotní štafetu.

„Mám radši závody kratší a dvoupoložk­ové,“nezastírá. Proto je předvídate­lné, že se na hrách neobjeví v nominaci na vytrvalost­ní závod. Do něj si naopak pootevřela dveře žena číslo pět Zvařičová. „Položky tady sice měla docela dlouhé, ale o tom tenhle závod je, v něm se střílí na jistotu,“říká na její adresu kouč Zdeněk Vítek.

Zbývá tedy najít šestou do olympijské party. Rozhodovat by se mělo mezi Lucií Charvátovo­u, trápící se na střelnici, a Leou Johanideso­vou, trápící se v běhu. Ať to bude jedna, či druhá, v Pchjongčch­angu se posléze na start ani jednou postavit nemusí. Maximálně čtyři ženy z každé země totiž mohou startovat v jednotlivý­ch závodech.

Ovšem veškeré tyto úvahy jsou až do pondělka pouze teorií vycházejíc­í z předpoklad­u, že Gabriela Koukalová na hry skutečně neodletí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia