Dnes Prague Edition

Topolánek mizel v metru, Drahoš volil takticky

-

Napřed útěk, teprve pak úsměv do kamer. I tak se dá popsat první volební den Mirka Topolánka. Vedle prezidenta Miloše Zemana MF DNES mapovala, jaký byl první volební den i ostatních kandidátů na post příští hlavy státu.

V minulosti výbušný expremiér, který se v uplynulé kampani snažil prezentova­t jako zcela jiný Topolánek, včera své nové imagi moc nedostál. Když se jej reportéři MF DNES snažili před domem v pražských Dejvicích, kde s rodinou žije, oslovit s několika banálními dotazy typu „jak se vám vstávalo, či co budete dělat do uzávěrky voleb“, mávl na ně jen rukou, že nemá zájem. U vstupu do metra už byl o něco příjemnějš­í, i když to podle všeho bylo jen proto, že všude kolem byli přítomni další lidé. „Jdu do práce,“křikl po pozdravu na reportéry MF DNES a po vzoru „starého“Topolánka se snažil co nejrychlej­i zmizet v útrobách metra. Což se mu nakonec podařilo, i když balanc na navlhlých schodech, které

chtěl vzít minimálně po čtyřech, vypadal dost hrozivě.

Na poslední debatu se sedmi dalšími protikandi­dáty Topolánek dorazil sice také bočním vchodem, ale už s úsměvem. A opět se sebevědomý­m vystupován­ím, že v těchto volbách je to on, kdo je jedničkou. V obdobném duchu si počínal i ve volební místnosti, kam dorazil se svou manželkou Lucií Talmanovou.

Porada s diplomatem

Jiří Drahoš začal svůj pracovní den o půl desáté ráno ve volebním štábu v centru Prahy. Radil se s diplomatem a exporadcem Václava Havla Petrem Kolářem.

Když pak ve tři odpoledne vhazoval hlas do urny, ve volební místnosti ho paradoxně opět čekal fíkus, ke kterému ho přirovnal mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Drahoš si ale věří. Očekává postup do druhého kola. „Volil jsem takticky, volil jsem kandidáta, který má největší šanci porazit Miloše Zemana,“pronesl.

Přítomnost médií si užíval Michal Horáček, který do volební místnosti v základní škole v Roudnici nad Labem přinesl v náruči svou dcerku Julii. A nejspíš i udělal rekord v délce držení lístku nad urnou – půl minuty (politici ho tam nehodí nikdy hned, protože chtějí dát čas fotografům). U urny s ním stála i manželka a dcera, přestože Michaela Hořejší Horáčková volí jinak v Praze.

„Na shledanou v lepších časech,“loučil se s přítomnými a na chodbě pak zopakoval svoji oblíbenou repliku posledních dní, že i když nevyhraje, tak mu kampaň hodně dala, a že po Česku najel 84 tisíc kilometrů, což je jako dvakrát kolem rovníku.

Na otázku, koho volil, odpověděl s úsměvem, že volba je svobodná a tajná a on toho využije.

„Věřím si na druhé kolo, přál bych si, aby účast byla šedesát procent a vyšší,“prohlásil Pavel Fischer. Ten odvolil v Pitkovicíc­h. Doprovod mu dělala rodina i osmiměsíčn­í fena bernského salašnické­ho psa Maya. A jaké plány měl na odpoledne a večer? Hlavně prý spánek. (poe, luv, jp, eza)

 ?? Foto: Petr Topič, Ladislav Křivan, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, Ladislav Křivan, MAFRA
 ??  ?? Odvoleno Lístek do urny včera vhodili jak Jiří Drahoš, tak Mirek Topolánek.
Odvoleno Lístek do urny včera vhodili jak Jiří Drahoš, tak Mirek Topolánek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia