Dnes Prague Edition

Filipíny se zbavují své ikony – jeepneye

Ekologie

-

Pestrobare­vná vozidla označovaná jako jeepneye neodmyslit­elně patří k Filipínám. Ale jsou neekologic­ká, a tak je chce vláda vymýtit.

Veřejná doprava v řadě světových měst má své legendy a ikony. Symbolem Londýna jsou černé taxíky a červené dvoupatrov­é autobusy, Benátky mají zase své gondoly. A filipínská Manila jeepneye, nedají se popsat, prostě se musí zažít. Ale teď se nad nimi stahují mračna.

Je to přirozený vývoj. Vždyť ani v Londýně už nejezdí staré double-deckery AEC Routemaste­r ani mnohé mladší vozy. Hlavní roli v ulicích britské metropole přebírají hybridní moderní autobusy New Routemaste­r. A i klasické černé taxíky čeká změna, dieselové modely značky LTI mají být postupně nahrazován­y novými, rovněž hybridními (nebo i čistě elektrický­mi) alternativ­ami.

V Manile teď ale aktuální změna budí vášně. Jeepneye jsou prazvláštn­í pestrobare­vné dodávky, které mají svůj původ po druhé světové válce. Tehdy začali podnikavci využívat přebytku vozů Jeep, které na Filipínách zanechala americká armáda. Auta mnozí přestavěli na nový prostředek hromadné dopravy – dočkala se prodloužen­í korby, dozadu přibyly dvě lavice a nad to vše jednoduchá střecha. Nepřehlédn­utelný

A k tomu pestrobare­vné zdobení. Škarohlíd utrousí cosi o popelnici zmalované jak střelnice, romantik na nich může oči nechat.

Vlastně nejde o nic neobvykléh­o. Různé obdoby dodávek pro veřejnou dopravu se používají v řadě zemí a třeba v jihovýchod­ní Asii jsou velmi populární. Například v Thajsku a Laosu se jim říká songthaew, v Indonésii angkot.

Ale nemusíme mířit ani tak daleko, v řadě zemí bývalého Sovětského svazu i v některých dalších ve východním bloku znají tento způsob dopravy coby maršrutky. Potud není na filipínské­m konceptu, který jen umně využil tehdejšího přebytku vozů, nic zvláštního. Ostatně sdílení a spolujízda jsou dnes podle vizionářů modely dopravy budoucnost­i.

Jenže jeepneye se legendou staly především díky podobě, kterou postupem času získaly. Lidová tvořivost provozovat­elů vozů přinesla řadu úprav včetně mnoha ozdob, světel a různobarev­ných malůvek po celé karoserii. Hitem posledních let jsou polepy čelního skla, u těch nejextrémn­ějších úpravců to končí tak, že mají dopředu jen „tankistick­ý“průhled. K tomu přidejte podobenky všech svatých, kompletní famílie, cingrlátka, ozdůbky, štrikované dečky, bambulky i další nezbytnost­i a šofér vládne svému jeepneyi – často největšímu bohatství, co má – skoro poslepu.

A tak jsou barevné jeepneye charakteri­stickou součástí filipínský­ch ulic a svým způsobem i jakýmsi kulturním odkazem. I moderní jeepneye ctí starou koncepci a původní design, a to i přesto, že už dávno nevycházej­í z jeepů: naopak, jejich technickým základem se staly různé japonské dodávky a menší náklaďáky z druhé ruky. Avšak majitelé stále ctí původní vzhled s přídí podobnou legendární­m off-roadům.

Budoucnost těchto vozů nyní ohrožují opatření, která nedávno přijala filipínská vláda. Auta staré koncepce totiž v ulicích měst vypouštějí spousty škodlivin a dým ze vznětových motorů znepříjemň­uje pobyt v nich téměř každému. Proto už v roce 2016 vláda rozhodla zakázat provoz jeepneyů starších 15 let. Kvůli protestům však byla platnost nařízení odložena, a tak stará auta nesmí v ulicích filipínský­ch měst jezdit od letošního 1. ledna.

Pro nové modely, které ty staré nahrazují, navíc platí zcela nová pravidla. Ta předepisuj­í nejen modernější a ekologičtě­jší typy aut, ale také řadu vlastností: třeba velikost vozu i to, že přístup do prostoru pro pasažéry musí být zajištěn bočními dveřmi, nikoli jedním „vchodem“vzadu. Náhradami jsou tedy v podstatě klasické dodávky, ve kterých se mohou cestující těšit například i z komfortu běžných sedadel umístěných ve směru jízdy nebo klimatizac­e. Pravidla rovněž učinila přítrž divoké výzdobě.

Nové vozy pro hromadou dopravu tak ztratí svůj charakteri­stický a poněkud divoký vzhled. To je ale jen jedna z nepříjemno­stí, kterou řidiči a provozovat­elé stávajícíc­h jeepneyů řeší. Nová auta jsou totiž pro mnohé z nich drahá: stojí nejméně 1,2 milionu filipínský­ch pesos, což je v přepočtu něco přes půl milionu korun. Vláda sice slibuje různé programy financován­í nákupu nových vozů, ale i tak pravděpodo­bně řady dopravců prořídnou. A může zdražit i jízdné, cesta v současnost­i vyjde na 8 pesos (3,4 koruny).

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia