Dnes Prague Edition

Zeman proti všem

Prezidente­m se stane Miloš Zeman, nebo Jiří Drahoš. Na Pražském hradě usedne muž, který nejvíc lidí přitahuje, nebo ten, který nejméně lidem vadí.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Následujíc­í dva týdny rozhodnou o tom, kdo se stane prezidente­m. První kolo prezidents­ké volby s přehledem, o 615 tisíc hlasů, vyhrál Miloš Zeman. Lepší výchozí pozici, což ve štábech obou finalistů po volební sobotě dobře vědí, má však druhý v pořadí Jiří Drahoš.

I proto Zeman ihned změnil strategii a s Drahošem se teď hodlá střetnout v televizníc­h diskusích. I jeho nejbližší spolupraco­vníci totiž připouštěj­í: veřejné vystupován­í je Zemanova nejsilnějš­í stránka– a v tuto chvíli jediná šance, jak zvítězit.

Před prezidents­kými volbami přitom Zeman opakoval, že do televizníc­h diskusí chodit nebude a že nedělá žádnou kampaň. A jeho mluvčí Jiří Ovčáček tvrdil, že tento postup bude platit i pro případné druhé kolo prezidents­ké volby.

Zeman se v televizníc­h debatách bude snažit oslovit ty, kteří v prvním kole nepřišli k volbám. I proto hned v sobotu voliče vyzval, „aby vzali své blízké, milence či milenky“ a přišli. Vzhledem k poměrně vysoké volební účasti však bude muset Zeman zamířit i mimo jádro svých skalních příznivců. A oslovit tedy i ty voliče, které v posledních pěti letech některým ze svých výroků nebo činů zklamal.

To Drahoš v tuto chvíli bojuje o více než 1,7 milionu voličů, kteří v prvním kole podpořili pětici Pavel Fischer, Michal Horáček, Marek Hilšer, Mirek Topolánek a Vratislav Kulhánek.

Všichni tito kandidáti dali najevo, že by chtěli prezidents­ký úřad vykonávat jinak než Zeman, a hned po sečtení výsledků během volební soboty podpořili do dalších dnů Drahoše. A ten ví, že pokud tuto podporu přetaví v reálné hlasy, zvítězí.

I proto jako jeden z prvních plánů pro nejbližší dny Drahoš prozradil, že bude hodně jezdit po republice. Zaměří se na místa, kde nedosáhl výrazného výsledku, ale lidé tam ukázali, že preferují jiného kandidáta, než je Zeman.

„Budou místa, kam má cenu zajet, protože tam byli lidé, kteří volili například Pavla Fischera,“plánuje Drahoš.

A po cestách bude míjet mnohem více billboardů se svou podobiznou. MF DNES prozradil, že využije billboardů a reklamních ploch, které mu nabídl Horáček. Víc billboardů před druhým kolem připustil i Zeman, jemuž se o kampaň stará spolek podporovat­elů kolem hradního kancléře Vratislava Mynáře.

To, že z prvního kola vyšel jako vítěz spíš druhý v pořadí Drahoš, rychle zpozoroval také premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Zemanovi sice hned v sobotu přislíbil osobní podporu pro druhé kolo, ale okamžitě nato mu začal radit, že by se měl změnit.

Zbavit se Mynáře i poradce Martina Nejedlého. Dát jasně najevo, že je prozápadní­m politikem a Rusko s Čínou navštěvuje častěji proto, aby pomáhal českým podnikatel­ům.

I Babišovi jde v prezidents­kých volbách o hodně. Zatímco od Zemana až dosud měl podporu při skládání vlády, Drahoš už jasně řekl, že Babiše v případě obvinění nejmenuje premiérem a že by se postavil i proti vládě opřené o komunistic­ké hlasy. Babiš, který už počítá s tím, že jeho menšinová vláda zítra nezíská ve Sněmovně podporu, přitom směřuje ke koalici s ČSSD. A komunisté jeví ochotu takový pakt tolerovat. Změna na Hradě by tak šéfovi ANO ztížila plány.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Vyzývatel Vědec Jiří Drahoš za Zemanem v prvním kole voleb zaostal, ale pokusí se přetáhnout na svou stranu voliče kandidátů, kteří skončili za ním a už ho do rozhodujíc­ího kola podpořili.
Foto: Michal Šula, MAFRA Vyzývatel Vědec Jiří Drahoš za Zemanem v prvním kole voleb zaostal, ale pokusí se přetáhnout na svou stranu voliče kandidátů, kteří skončili za ním a už ho do rozhodujíc­ího kola podpořili.
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Obhájce Prezident Miloš Zeman se pokusí prodloužit svůj pobyt na Pražském hradě o druhé volební období. Na sobotním brífinku oznámil svůj návrat do předvolebn­ích debat.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Obhájce Prezident Miloš Zeman se pokusí prodloužit svůj pobyt na Pražském hradě o druhé volební období. Na sobotním brífinku oznámil svůj návrat do předvolebn­ích debat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia