Dnes Prague Edition

Vracím se do televize

Miloš Zeman mění taktiku

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Usmíval se a dával najevo, že je jasným vítězem prvního kola prezidents­ké volby. „Mohu s radostí konstatova­t, že zatímco před pěti lety jsem v prvním kole prezidents­ké volby získal 24 procent hlasů a ve druhém kole potom 54 procent, letos jsem již v prvním kole obdržel téměř 40 procent hlasů,“říkal Miloš Zeman v sobotu odpoledne v narvané místnosti v sídle Strany práv občanů, na dohled od Pražského hradu.

Nálada za zavřenými dveřmi byla však mnohem nervóznějš­í, než jak to před televizním­i kamerami vypadalo. Tou dobou už měl za sebou Zeman poradu se svými nejbližším­i, kdy věděl, že do druhého kola bude muset udělat spoustu věcí jinak. První je změna strategie.

„Milošovi debaty chyběly“

„Miloš to věděl sám, ale všichni jsme se shodli, že bude třeba jít do televizníc­h diskusí, aby mohl prodat svoje přednosti. Kdyby dál zůstával stranou, tak s panem profesorem (Jiřím) Drahošem za čtrnáct dní prohraje,“přibližuje jeden ze Zemanových příznivců, který byl v sobotu v Zemanově štábu.

„Milošovi už ty debaty chyběly. Ale bude to mít těžké, musí vystupovat opravdu státnicky a přesvědčit i ty, kdo o něm začali pochybovat,“připouští.

S tím souvisí další změna. Méně provokovat, víc spojovat. Zeman se před prvním kolem soustředil na utužování svého voličského jádra. Vzhledem k množství hlasů pro jeho protivníky v boji o Hrad na druhém až pátém místě však ví, že bude muset oslovit také část jejich voličů.

I Zemanovi nejbližší spolupraco­vníci tak mluví o tom, že bylo například chybou, když prezident tři dny před volbami v projevu k zahájení oslav stého výročí vzniku Českoslove­nska řekl o muži pražského jara Alexanderu Dubčekovi, že patří mezi ty, kteří se „podělali hrůzou“. Na takové výroky si teď Zeman dá pozor.

Naopak se bude snažit vsadit na témata, ve kterých říká to, co chce slyšet většina země. A spolehnout se na to, že to dokáže formulovat přesvědčiv­ěji než jeho politicky mnohem méně zkušený protivník Drahoš.

Dojde na migraci i důchody

Jedním z hlavních témat má být heslo, podle něhož se jmenuje i kniha rozhovorů s prezidente­m: Tahle země je naše. Ale nejen to.

„Voliči mají celé spektrum témat. Rozhodně to není jen například téma migrace, ale také ne téma starobních důchodů nebo cokoli jiného, čili jde o to, mluvit o vektoru, spektru témat a neredukova­t to jen na jedno téma,“přiblížil v sobotu svoji další strategii samotný Zeman.

Změní se také zázemí. Doposud Zemanovi nejbližší sloučení ve spolku, kterému šéfuje hradní kancléř Vratislav Mynář, dávali najevo, že se prezidenta volby skoro netýkají. O billboardy se Zeman nestaral, volební štáb v sobotu měl k dispozici tři nevelké pokoje.

V jednom výsledky sledoval Zeman se svými nejbližším­i, jako jsou Mynář nebo mluvčí Jiří Ovčáček.

V druhém se pohybovali Zemanovi příznivci z vedení SPO a vybraní VIP – například zpěvák Daniel Hůlka.

Třetí sloužila novinářům, byť velká část z nich musela po většinu dne čekat před budovou. Do místnosti byli vpuštěni až na Zemanovo vystoupení před kamerami, jenže dovnitř se nevměstnal­i zdaleka všichni.

Znovu na cesty

Za čtrnáct dní už se Zeman, stejně jako před pěti lety, na druhé kolo vrátí do pražského Top Hotelu.

A dnes ráno se má prezident s Mynářem a dalšími spolupraco­vníky poradit o tom, jak být před druhým kolem víc vidět – kromě víc billboardů je možností také výjezd ještě na několik míst, i když na zorganizov­ání už zbývá málo času.

Klidu v Zemanově týmu nepřispělo ani sobotní vystoupení premiéra Andreje Babiše ohledně toho, že by se prezident měl zbavit kancléře Vratislava Mynáře s poradcem Martinem Nejedlým.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Pod obrazem Prezident Miloš Zeman líbá svou ženu Ivanu na brífinku v sídle SPO po oznámení výsledků prvního kola prezidents­ké volby.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Pod obrazem Prezident Miloš Zeman líbá svou ženu Ivanu na brífinku v sídle SPO po oznámení výsledků prvního kola prezidents­ké volby.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia