Dnes Prague Edition

Volíme tu podle pana Mynáře

- Reportáž Jana Fuksová redaktorka MF DNES

Jeden billboard visí na zábradlí mostu blízko středu obce, druhý u lyžařského vleku mezi dvěma trnkami, další poblíž dřevěného srubu. Ze všech se na obyvatele Osvětiman, městyse poblíž Uherského Hradiště, směje prezident Miloš Zeman a heslo hlásá „Zeman znovu“.

Podpora současné hlavy státu je tady větší než na většině míst ve Zlínském kraji. Své hlasy mu poslalo téměř 300 místních, tedy asi 60 procent voličů.

„No a koho jiného byste chtěla volit? Komu byste to dala? Tomu zpěvákovi? Nebo Topolánkov­i? Všichni jsou to darebáci,“reaguje podrážděně jeden z hostů v místním pohostinst­ví.

Manželský pár zase vzpomíná na to, jak do malé obce na okraji Zlínského kraje Zeman často jezdil. Mnozí ho viděli jako jediného prezidents­kého kandidáta na vlastní oči, většina dokonce několikrát.

Už před pěti lety, když byl jedním z kandidátů prezidents­kých voleb, vyslal do Osvětiman jednoznačn­ý vzkaz: Když uspěji, moje první debata s občany v prezidents­ké funkci se uskuteční u vás. Slib dodržel a několikrát se sem také vrátil. Do kraje, kde se zrodila Strana práv občanů Zemanovci, a hlavně do penzionu svého kancléře Vratislava Mynáře, na jeho svatbu v místním kostele nebo na další debatu s občany před parlamentn­ími nebo krajskými volbami.

Mynáře tady řada místních bere jako podnikatel­e, který přivedl do obce turisty, otevřel lyžařský areál, postavil penzion, zajistil obci pozornost a místním pomáhá. Pro některé platí jednoduchá rovnice – koho podporuje on, tomu dají hlas.

„Víte, Zemanův spolupraco­vník pan Mynář sponzoruje místní fotbal. Tak jsem mu dal svůj hlas. Pan Miloš se mi líbí, fandím mu. Doufám, že vyhraje,“vysvětluje starší muž.

Mynář je navíc stále členem obecního zastupitel­stva, na které sice z Prahy nedorazí pokaždé, ale jezdí často. Místní ho vídají i o víkendech. Před prezidents­kými volbami údajně uspořádal několik akcí, třeba na fotbalovém hřišti.

„Rozhodně je s obyvateli v kontaktu,“potvrdil komunistic­ký starosta Otakar Berka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia