Dnes Prague Edition

Drahoš bude přesvědč

-

Hlavní hranice mezi úspěchem a neúspěchem bude ve druhém kole prezidents­ké volby ležet okolo mety 2,5 milionu hlasů. Tolik stačilo k vítězství před pěti lety, a vzhledem k tomu, že letošní voličská účast je podobná jako minule, se dá očekávat, že to bude podobné i letos.

Na první pohled se tedy může zdát, že blíž k vítězství má Miloš Zeman. Do 2,5 milionu hlasů mu jich zbývá jen něco přes půl milionu. Jenže Jiří Drahoš, který musí během příštích dvou týdnů získat přes 1,1 milionu voličů, má podle průzkumů mnohem větší šanci, aby mu dali hlas ti, kteří v prvním kole volili Pavla Fischera, Michala Horáčka, Marka Hilšera a Mirka Topolánka.

Tato čtveřice kandidátů obdržela dohromady skoro 1,7 milionu hlasů, takže Drahoš nutně potřebuje alespoň dvě třetiny z nich. Zeman se voličům těchto kandidátů podle průzkumů jeví jako nepřijatel­ný.

Zbylí kandidáti, kteří jsou dosavadním­u prezidento­vi přece jen o něco více nakloněni, si mezi sebou rozdělili jen asi 100 tisíc hlasů.

Důležitějš­í pro Zemana tedy bude, aby se snažil odradit voliče zmiňované čtveřice od volby Drahoše. A měl by se také snažit přivést voliče, kteří ho sice podporují, ale v prvním kole volit nepřišli.

Jak je důležité přesvědčit tyto voliče, ukazují výsledky minulých prezidents­kých voleb. Podle tehdejšího průzkumu agentury Median dvě pětiny Zemanových voličů z druhého kola v tom prvním vůbec nevolily.

Ještě více však Zeman tehdy těžil z toho, že se ho volit rozhodli podporovat­elé Jana Fischera a Jiřího Dienstbier­a. Ti přinesli dohromady téměř 30 procent hlasů pro pozdějšího prezidenta ve druhém kole.

„Jednoznačn­á podpora je důležitá,“říká s odkazem na tato čísla analytik agentury Median Daniel Prokop, protože jak Fischer, tak ČSSD, jejímž kandidátem Statistiky Voliči Drahoše a Zemana

Podle věku Podle vzdělání Příjmy

Drahoš

Zeman Pramen: Kantar TNS a Median pro ČT byl Dienstbier, tehdy doporučili volit právě Zemana.

Jenže tentokrát to je naopak. Drahoš během soboty nabral podporu od většiny svých protikandi­dátů. Hilšer s Horáčkem si dali obzvlášť záležet, aby jejich vyjádření podpory pro Drahoše nikdo nepřehlédl. Oba dorazili do jeho štábu a Horáček mu nabídl, aby před druhým kolem využil jeho billboardy.

Na to, komu by ve druhém kole dali svůj hlas, se voličů Horáčka, Hilšera a Fischera vyptávali pracovníci agentur TNS Aisa a Median v průzkumu pro Českou televizi. „Očekávání voličů Drahoše, Fischera, Horáčka i Hilšera

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia