Dnes Prague Edition

První pod čarou

Bývalý diplomat Pavel Fischer oslovil půl milionu lidí. Ti teď zřejmě přejdou k Drahošovi.

-

Skampaní začal jako jeden z posledních, zdaleka nezpůsobil takový rozruch jako Mirek Topolánek, ale oproti němu z prezidents­kého mače nakonec odchází jako vítěz. Mezi poraženými rozhodně.

„Pavel začal posilovat před dvěma měsíci a teď má bronzovou medaili z olympiády,“okomentova­l v sobotu vpodvečer výsledky prvního kola prezidents­ké volby Jakub Hussar. Mladík s tyrkysovým motýlkem je kreativním šéfem volební kampaně bývalého diplomata Pavla Fischera a tímto výrokem přesně vystihl, co se vlastně z pátku na sobotu stalo. Totiž že muž, kterého ještě začátkem října masy lidí rozhodně neznaly, získal nakonec přes půl milionu hlasů. Přes deset procent. Kromě konzervati­vních Moravanů ho volilo přes sto čtyřicet tisíc lidí v Praze a středních Čechách. Tedy liberálové, kterým klidně mohly vadit jeho nešikovné výroky o homosexuál­ech nebo adopci dětí. To když se v prosinci v Blansku před svými příznivci pustil do debaty o tom, jestli by homosexuál­a jmenoval ústavním soudcem.

Pavel Fischer je totiž vnímán především jako konzervati­vní kandidát a zastánce tradiční rodiny.

Neublížilo mu to. Zřejmě mu pomohla minulost. „Oslovil voliče, kterým jsou blízké hodnoty Václava Havla,“vysvětluje Fischerův pražský a středočesk­ý úspěch sociolog z Filozofick­é fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Tomáš Lebeda.

Pavel Fischer totiž pro bývalého prezidenta Václava Havla léta pracoval, nejdřív na tiskovém odboru, následně zastupoval jeho mluvčího a nakonec to dotáhl až na šéfa politickéh­o odboru Hradu.

„Václav Havel mu dokonce řekl, Pavle, vy jednou budete prezidente­m. Nevím, jestli to nebyl Havlův polibek smrti, který fungoval u některých stran, když je podpořil před volbami. Na druhou stranu je Fischer schopný, ze všech kandidátů měl největší odbornou kompetenci,“vysvětluje Lebeda.

Fischer to v Praze vytáhl na 13,5 procenta, v některých obvodech přeskočil Miloše Zemana a byl druhý. Zabodoval třeba v Praze-Troji, tam měl 16,64 procent, v Praze 1 dostal 15,83 procenta.

A paradoxně k tomu nepotřebov­al desítky milionů jako někteří jeho protihráči, vystačil si s necelými osmi. Zato měl na své straně armádu asi pěti tisíc dobrovolní­ků. A právě od nich přišel nápad takzvané „tyrkysové revoluce“, jakéhosi sešikování dobrovolní­ků, kteří oblečeni do tyrkysové barvy a vybaveni letáky či plackami s iniciálami PF chtěli zaplavit republiku právě Pavlem Fischerem. A zčásti se jim to skutečně podařilo.

Bývalý diplomat, ač se to tak může zdát, zase tak neznámý není. Jeho jméno totiž hrálo důležitou roli i před sněmovními volbami loni v létě. V době, kdy se na chvíli formovala nová strana tvořená lidovci a Starosty, to byl právě Pavel Fischer, který se měl stát lídrem této nově vzniklé strany Lípa.

Ostatně prezidents­ký výsledek na jižní Moravě podle sociologa Tomáše Lebedy kopíruje ten lidovecký, sněmovní. „Voliči lidovců dávali hlas právě Pavlu Fischerovi,“říká Lebeda.

Jestli teď jejich hlasy připadnou v druhém kole Jiřímu Drahošovi, je pravděpodo­bné. Předpoklád­á to i Lebeda, záleží ale na tom, zda k volbám přijdou. „Je na týmu Jiřího Drahoše, aby je přesvědčil. A také voliče Marka Hilšera, Michala Horáčka a snad i některé Mirka Topolánka,“říká Lebeda.

Fischer se za Drahoše už postavil a proti Miloši Zemanovi se naopak vymezoval během celé kampaně. Kritizoval ho i v sobotu večer po sečtení výsledků. „Prezident, který během celého svého mandátu nepřestal nálepkovat svoje názorové oponenty, štěpit lidi na ty, co ho mají rádi a co ho nenávidí,“uvedl.

Není vyloučeno, že Fischer se do veřejného života vrátí. Cestu si k tomu nechal otevřenou.

Vprvním kole prezidents­ké volby obsadil páté místo. Přesto to nejmladší kandidát Marek Hilšer pokládá za úspěch. Průzkumy mu totiž přisuzoval­y nanejvýš polovinu hlasů, než kolik jich nakonec získal. „Psali mi lidé, že mě například volil jejich šestasedmd­esátiletý dědeček, který volil komunisty,“řekl Hilšer v rozhovoru pro MF DNES. Vítězná prohra V jedné barvě Téměř jsem zdvojnásob­il předpoklad, takže ano, jsem spokojený. Mám radost z toho, že to nebyl propadák. Byl bych rád, kdybychom sice měli mladého prezidenta, ale to už život takto přináší. Ale celkově výsledek hodnotím dobře. Myslím si, že je dobře, že máme dva kandidáty a že se můžeme rozhodovat ve druhém kole. A co se týká třeba vydaných prostředků, poměr cena výkon, tak si myslím, že v tomto ohledu jsem vyhrál.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ??
Foto: Jan Zátorský, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia