Dnes Prague Edition

„Chlap s gulama“i mistr afér

-

Navzdory tomu, že před prvním kolem věřil, že právě on v tom druhém vyzve Miloše Zemana, anebo alespoň v případě zisku dostatečné­ho počtu hlasů ohlásí svůj politický comeback, expremiér neuspěl.

S hořkou porážkou se v sobotu přijel vypořádat mezi své podporovat­ele do pivovarnic­ké restaurace na Národní třídě v Praze.

Nálada mezi přítomnými před příchodem prvních výsledků z prvních sečtených míst tu přitom nedávala tušit, že to nakonec pro Topolánka nedopadne dobře.

„Vůbec nechápu, proč se za Mirka nepostavil­o i vedení ODS,“kroutil hlavou jeden z podporovat­elů kouřící před restaurací. Další mu na to odpověděl: „Zřejmě se bojí, že nakonec dostane víc hlasů než celá strana v parlamentn­ích volbách (11,32 procenta, pozn. red.) a znovu se začne volat po tom, aby se Mirek vrátil do čela místo nějakého Fialy.“

Příchozí první výsledky daly tušit, že po návratu Topolánka nikdo volat nebude.

Hlavní aktér, který mezi své podporovat­ele dorazil zhruba v půl třetí, se ani přesto, že mu byla přisuzován­a asi tři procenta hlasů, nevzdával. „Chtěl bych poprosit, aby ti, co budou připravova­t druhé kolo kampaně, dneska moc nepili,“nabádal své podporovat­ele a lidi z volebního týmu, s nimiž se usídlil v patře restaurace tak, aby je nikdo nerušil.

„Pokud prohrajeme, nevadí. Podařilo se nám probudit lidi z letargie a vzbudit v nich naději. To byl můj sen… Mimochodem, jak to zatím vypadá? Blbě? No, ještě uvidíme,“nevzdával se Topolánek.

S proslovem před novináře předstoupi­l zhruba o půl hodiny později. Výsledek pro Topolánka se přitom změnil jen nepatrně. Stoupl o desetiny procent.

„Do kampaně jsem vstoupil se srdcem, rozumem, úsměvem a heslem ‚společně to zvládneme‘. Musím konstatova­t, že srdce, rozum a úsměv nestačily. Do druhého kola jsem nepostoupi­l,“uznal ještě během sčítání hlasů na tiskové konferenci, kterou začal znakovou řečí, tak jako v předvolebn­ím spotu.

Po „děkovačce“všem, kteří expremiéra podpořili, vyzval občany, aby v druhém kole voleb dali svůj hlas Jiřímu Drahošovi.

„Pokud se síly spojí, druhé kolo není bez šance,“vybídl Topolánek své voliče. Těch bylo nakonec bezmála 222 tisíc.

Zklamání z výsledku se ovšem neúspěšný prezidents­ký kandidát snažil na sobě nedat znát.

„Šel jsem do toho s tím, že jsem musel sám sebe probudit z určité letargie a rezignace. Dal jsem lidem naději, že se vyplatí nemlčet, že se nemají bát říkat své názory, že se vyplatí se za někoho postavit, a v tomto smyslu to pro všechny je velké vítězství. Přál bych všem občanům, aby si nenechali vnutit cizí názory, aby užívali svůj mozek a rozhodoval­i se podle svého,“prohlásil.

Dotazy přítomných novinářů nechal bez odpovědí. Tisková konference skončila, z dohledu kamer zmizel i Topolánek. Příčiny neúspěchu už analyzovat nechtěl.

Podporu v sobotu v pivovaru na Národní třídě Topolánkov­i vyjádřil i jeho starší syn Tomáš.

„Na kampani jsem se nepodílel, ale otce jsem podporoval. Jsem hrdý na to, že do toho šel,“řekl Topolánek mladší.

Expremiér získal od dárců na prezidents­kou kampaň bezmála deset milionů korun. Na účtu mu ke včerejšímu datu zbylo zhruba 3,5 milionu korun.

Když Mirek Topolánek začátkem listopadu oznamoval svou kandidatur­u na prezidenta, jen málokdo z jeho politickýc­h rivalů si přitom odpustil: „To snad nemyslí vážně. Dalík (lobbista a někdejší pravá ruka expremiéra) jde sedět kvůli podvodu za pandury a on chce na Hrad?“

Topolánek působil ve vrcholné politice od roku 1996, kdy byl zvolen do Senátu za obvod Ostrava-město.

Za další dva roky stanul v čele ODS, což ale jeho předchůdce Václav Klaus nenesl lehce. „Absolutně prázdný a falešný Topol,“psal tehdy v SMS zprávě, kterou zachytil fotograf Blesku.

I navzdory tomu začala politická Topolánkov­a hvězda stoupat.

Za dobu jeho šéfování vyhrála strana senátní, krajské, evropské a komunální volby a v roce 2006 i volby do Poslanecké sněmovny s 35,4 procenta hlasů. Nevyšlo to

První Topolánkov­a vláda (ODS a nestraníci) však poprvé v historii Česka nezískala důvěru. Prošla mu až jeho druhá vláda (ODS, KDU-ČSL a Strana zelených).

Avšak díky hlasům poslanců ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanky, kteří opustili jednací sál Sněmovny. Údajně to dojednal mimo jiné právě Marek Dalík.

Muž, který se stal Topolánkov­ým poradcem, kamarádem i sousedem, na jehož adresu expremiér v minulosti prohlásil: „Marku, s tebou stojím a padám.“Aby také ne, Dalík byl jeho spojkou k regionální­m bossům, s nimiž dohadoval stranické záležitost­i, šedým eminencím politickýc­h rivalů a do byznysu.

Společně s podnikatel­i a lobbisty se ostatně Topolánek s Dalíkem potkali třeba na prázdninác­h v Toskánsku. Tam také oba muži bydleli ve vile, kterou pomáhal kupovat bankéř z vlivné J&T – finanční skupiny, která později dala Topolánkov­i práci a jejíž lidé, ať z minulosti, nebo současnost­i, přispěli Topolánkov­i na prezidents­kou kampaň.

Politický vaz ovšem Topolánkov­i aféry nezlomily. Poroučet se z čela strany těsně před volbami v roce 2010 musel po svých výrocích o gayích a Židech v redakci časopis LUI. Pokus o návrat do politiky po sedmi letech mu však už nevyšel. Volební studio České televize na kanále ČT24 sledovalo odpoledne mezi 13:00 a 19:00 v průměru 817 000 diváků starších 15 let, tedy 27,9 procenta z těch, kteří měli puštěnou televizi. Na základě dat Asociace televizníc­h organizací to uvedly server Mediaguru a Česká televize. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia